Ege ‘Kanseri önlemede farkındalık ve tarama önemli’

‘Kanseri önlemede farkındalık ve tarama önemli’

30.03.2017 - 03:27 | Son Güncellenme:

Kanserin daha da yaygınlaşmasının beklendiğini belirten Dr. Zeki Hozer, “Sigara, alkol ve obezite ile savaş programları oluşturulmalı” vurgusunu yaptı.

‘Kanseri önlemede farkındalık ve tarama önemli’

Medical Park İzmir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Zeki Hozer, her yıl 1-7 Nisan günlerinde, kanser hastalığıyla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla bir hafta süren etkinlikler yapıldığını vurguladı. Eskiden, kanserin zengin, Batılı ve sanayileşmiş ülke insanlarına özgü bir hastalık olduğunun düşünüldüğünü belirten Dr. Hozer, günümüzde, Uluslararası Kanser Araştırmaları gibi güvenilir kuruluşların yaptığı istatistiki çalışmaların, bunun yanlışlığını ortaya koyduğunu, dünya kanser yükünün büyük kısmını az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin taşıdığını kaydetti.

Haberin Devamı

Her yıl 9 milyon yeni tanı ve bir o kadar da bu hastalık nedenli ölümün olduğunun ve 20 yıl içinde bu sayının daha da katlanacağının öngörüldüğünü vurgulayan Dr. Zeki Hozer, “Batı ülkelerinin önümüzdeki yıllara yapmış olduğu projeksiyonlarda, her üç kadından birinin ve her iki erkekten birinin yaşam süreçleri içinde kanser ile karşılaşmaları beklenmektedir.

‘Yaşlı nüfus’ etkisi

Yüzde 30 ve yüzde 50 oranları artık epidemi diye adlandırılan bir tür salgın durumunu akla getirmekte ve durumun vahametini ortaya koymaktadır” dedi. Kanser vakalarının artmasının en öne çıkan nedenlerinin, dünya nüfusunun ve yaşlı nüfusun artışı olduğunu belirten Hozer, “Kanser, ileri yaşla riski artan bir hastalıktır. Yaşam süresinin artmasına paralel olarak yaşlanmanın hücresel ve moleküler düzeyde yapmış olduğu hasarlar ve bağışıklık sistemi yetersizlikleri kanser için potansiyel bir durum oluştururken, kanser oluşturan birçok etkene uzun yaşam nedeni ile daha fazla maruziyet de aynı kapsamda riski artırmaktadır” vurgusunu yaptı.