Gündem ‘Kapasitenin üstünde doluluk oranı var’

‘Kapasitenin üstünde doluluk oranı var’

28.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yargı Paketi’nin, hâkim ve savcı maaşlarında artış öngören maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Hâkim ve savcılara 1155 lira ek tazminat ödenecek.

‘Kapasitenin üstünde doluluk oranı var’

Genel Kurul’da vekillerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milliyet’in manşete taşıdığı cezaevlerindeki doluluk oranlarıyla ilgili açıklama yaptı. Bozdağ, 2002-2014 arasında 94 cezaevi açıldığını belirterek, şöyle konuştu:
“Ama bu süre içerisinde de 247 tane cezaevi kapatıldı. Şu anda 156 bin 232 tutuklu ve hükümlü cezaevlerinde var. Cezaevlerindeki tutuklu, hükümlü sayılarında artış var. Bunun değişik nedenleri var. Sadece suç işleme oranının artması değil, yeni Ceza Kanunu ceza miktarlarını artırdı. İkincisi, eskiden cezaların infazı yüzde 40’tı, şimdi cezanın üçte 2’si infaz ediliyor. Şu anda cezaevlerimizde kapasitenin üstünde bir doluluk oranı var. Bu oranları daha iyi bir noktaya çekmek için de çalışmalarımız devam ediyor. Biz oradaki doluluğun makul seviyede olmasını ve herkesin daha rahat bir ortamda cezasını çekmesini arzu ediyoruz.”
TBMM’de 4 eski bakanla ilgili kurulan komisyona dair mahkeme kararıyla getirilen gizlilik kararını değerlendiren Bozdağ, “Eğer böyle bir gizlilik ihtiyacı duyduysa öyle bir karar talep edebilir, hâkim de böyle bir karar verebilir. Bu talep, bu karar hukuka uygun. İnsanların onurunu, haysiyetini siyaseten de olsa ayaklar altına almak hiçbirimize yakışmaz” dedi.
‘Saray’ özrü
Öte yandan Genel Kurul’da iktidar ile muhalefet arasında, ‘kaçak saray’ tartışması yaşandı. Bozdağ, CHP’li Levent Gök’ün karar metnini istemesi üzerine sıkıntılı anlar yaşadı. Bozdağ, yürütmeyi durdurma kararına karşı yapılan itirazın reddedilmiş olduğunu açıklayıp Genel Kurul’dan özür diledi. Bozdağ, “Kusura bakmayın. Bilginin, sehven yanlış aktarılması nedeniyle ben size onu doğru bilgi olarak takdim ettim, düzeltiyorum” dedi. Muhalefet Bozdağ’ın sözlerini, “kaçak itirafı” olarak kabul etti.