Gündem ‘Karadeniz’e gözümüz gibi bakmalıyız’

‘Karadeniz’e gözümüz gibi bakmalıyız’

21.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TÜDAV, Karadeniz’de canlı türlerini korumak için halkla işbirliği sağlayan bir proje başlattı. ‘Gözüm Sende Karadeniz’ isimli projeyle, akıllı telefonlardaki uygulama üzerinden çalışmalara veri sağlanabilecek

‘Karadeniz’e gözümüz  gibi bakmalıyız’

Dünyanın en büyük oksijensiz su kütlesini barındıran Karadeniz, aşırı avcılık, kirlilik, iklim değişikliği ve yabancı türlerin gelişi sonucu tehdit altında. Korunması gereken birçok canlı türünü barındıran Karadeniz için çalışmalar yürüten Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), “Gözüm Sende Karadeniz” isimli bir proje başlattı. Projede Karadeniz’de halkın gördüğü canlı türlerini cep telefonlarındaki uygulama ile bilim insanlarına bildirmesi amaçlanıyor.

‘İşbirliği şart’

“Gözüm Sende Karadeniz” projesini tanıtan TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Karadeniz’in yüzde 13’lük kısmında hayat olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Bayram, “Karadeniz çok hassas bir deniz. Bütün kütlenin yüzde 13’ünü kullanabildiğimiz için Karadeniz’e gözümüz gibi bakmalıyız. Bu nedenle bu projenin adı ‘Gözüm sende Karadeniz’. Bunun için akıllı telefonlar için bir uygulama yaptık. İğneada’da, Kilyos’ta, Şile’de yürürken bir hayvanın karaya vurduğunu görürseniz cep telefonunuzla fotoğrafını çekin. Uygulamaya giriş yapın ve fotoğrafı yükleyin. Ekosistemin korunması için bölgesel işbirliği şart. Bulgaristan ile ortaklık yapıyoruz. Ama istiyoruz ki, Rusya da Ukrayna da olsun” diye konuştu.

“Gözüm Sende Karadeniz” proje koordinatörü İlayda Destan Öztürk ise, “Çalışma alanımız olan Karadeniz eşsiz bir deniz. Burada yaşayan canlıları tehdit eden faktörler var. Oksijensiz koşullar, aşırı avcılık, kirlilik, iklim değişikliği ve yabancı türlerin gelişi Karadeniz’de yaşayan tüm canlıları tehdit etmektedir. Ekosistemdeki bu değişimlerin izlerini yansıtan deniz canlıları hakkında öğrenilen her yeni bilgi, meydana gelen değişimler ve sonuçları hakkında bilgi sağlayarak kimi zaman alarm niteliği taşımaktadır. Amacımız Karadeniz haklını biyoçeşitlilik konusunda bilgilendirmek, halk ile bilimsel çalışmada bulunarak onları veri sağlamaya teşvik etmek. Bu proje halk ve bilim insanlarını Karadeniz için bir araya getiriyor” dedi.

Haberin Devamı

Yaz okulları açılacak

Projenin ilk basamağı olarak kabul edilen bilgi bankasının oluşturulmasının ardından “Gözüm Sende Karadeniz” projesinden halkı haberdar edebilmek için yaz okulları ve bilim kafeleri düzenlenecek. Bu kapsamdaki ilk etkinlik 23-24 Ağustos tarihlerinde Kırklareli-Limanköy’de bölge çocuklarına yönelik eğitim aktivitesi ile başlayacak.

Yunus ölümleri arttı

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Arda Tonay 12 yıldır kumsallarda yunusları incelediklerini ve yunus ölümlerinin en fazla 2016’da görüldüğünü kaydetti. Tonay, “Son 2 aydır Batı Karadeniz’de ve Bulgaristan kıyılarında toplu yunus ölümleri görülüyor. Temmuzda, 160 ölü yunus bulundu. Ölü yunusların yüzde 97’si neredeyse yeni doğan. Anneler kalkan avcılığı sırasında öldüğü için yavrular da açlıktan ölüyor” dedi.