Gündem ‘Kayıp Trilyon’da Gül ifade verdi

‘Kayıp Trilyon’da Gül ifade verdi

20.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığını Erdoğan’a devrettikten sonra ifade vermek istediği basına yansıyan 11. Cumhurbaşkanı Gül ifadesinde RP’de parasal konularda hiçbir yetkisinin olmadığını anlattı

‘Kayıp Trilyon’da Gül ifade verdi

Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılan Refah Partisi’ne (RP) 1997-1998 arasında yapılan 1 milyon liralık Hazine yardımının sahte evraklarla harcanmış gibi gösterildiği iddiasıyla başlatılan ve kamuoyunda “Kayıp Trilyon” olarak bilinen soruşturmada dokunulmazlığı nedeniyle bugüne kadar işlem yapılamayan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 17 yıl sonra ilk kez ifade verdi. Mesai saatinden sonra adliyeye gelen Gül’ün ifadesi, parlamenter suçlardan sorumlu Başsavcı Vekili Zeki Bayrak tarafından alındı.

RP’deki konumu
Gül, yarım sayfa tutan ifadesinde, RP’deki konumunu anlattı. Olay tarihinde RP’nin dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olduğunu söyleyen Gül, esasen parasal hiçbir konuda imza, hak, yetki ve sorumluluğu bulunmadığını, bununla birlikte, “Kayıp Trilyon” davasında adı geçen herkesin ifadesinin alınmış olduğunu ve hukuka duyduğu saygı çerçevesinde savcılığa gelerek ifade verdiğini söyledi. Gül, “Kayıp Trilyon” davasına bakan ağır ceza mahkemesinin kendisiyle aynı konumda olan bütün parti yetkilileri hakkında ve özellikle de RP’nin mali konularla ilgili genel muhasibi hakkında bile beraat kararı verdiğini anımsattı. Gül’ün bu sözleri, soruşturma sonunda dava açılsa bile beraat edebileceği, bu nedenle takipsizlik kararı verilmesini istediği şeklinde algılandı.
Gül, resmi internet sitesinden de bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Gül, ‘Hukukun tüm koşullarıyla eksiksiz ve kusursuz olarak işlemesi, hiçbir konuda en küçük bir kuşkunun hiçbir taraf için kalmaması maksadıyla bizzat ifade verdiğini’ belirterek, bu işlemin tamamlanmasından ötürü duyduğu memnuniyeti ifade etmiştir” denildi.

İşlemler tamamlandı
Gül’ün ifade vermesiyle “Kayıp Trilyon” soruşturmasındaki tüm şüpheli işlemleri tamamlanmış oldu. Savcılık, soruşturma sonunda Gül hakkında dava açabileceği gibi takipsizlik kararı da verebilecek. Dava açılırsa Gül, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Fethi Şimşek, resmi ifadesi 10 dakika süren, ancak adliyede yaklaşık 1 saat kalan Gül’ü, protokol kapısından uğurladı.
Cumhurbaşkanlığı’nı Recep Tayyip Erdoğan’a devrettikten sonra İstanbul’a giden Gül’ün, “Kayıp Trilyon” davasında aklanmak istediği, yakın çevresine Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin yargılanmasını örnek göstererek, “Artık görevim bitiyor. Uygun bir zamanda avukatlarımı savcılığa göndereceğim. İfade vermek üzere gitmek için gün belirlenmesini isteyeceğim. Hukuk devleti budur, kimse imtiyazlı değildir, herkes gider ifade verir, suç var mı, yok mu diye karar verme yetkisi yargıya aittir” dediği bilgisi basına yansıdı.

Haberin Devamı

Muadilleri beraat etti

Gül’ün yargılanamadığı “Kayıp Trilyon” davası Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada RP’nin eski lideri merhum Başbakan Necmettin Erbakan 2 yıl 4 ay, 19 sanık 1’er yıl 2’şer ay, 50 sanık ise 1’er yıl hapis cezalarına mahkum edildi. Erbakan, Ak Parti hükümetinin 70 yaş ve üzerinde 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası alanların, verdikleri zararı ödemek ve kalıcı rahatsızlığı bulunmak koşuluyla cezalarını evlerinde çekebileceklerine yönelik İnfaz Kanunu’nda değişiklikle cezasını evinde çekti. Davada; Şevket Kazan, Aydın Menderes gibi isimler ise beraat etti.