Gündem “Kenti terketmeyenin kellesi alınacak”

“Kenti terketmeyenin kellesi alınacak”

19.07.2014 - 17:58 | Son Güncellenme:

IŞİD'in verdiği süre bugün doldu: Musul'da dehşet

“Kenti terketmeyenin kellesi alınacak”

Musul’da denetimlerini artıran IŞİD, tüm Hristiyanlara, "Kenti terk et" çağrısı yaparken, Hristiyanlara ait ev ve iş yerlerinin üzerine, "İslam Devleti’nin malı" yazısı asıldı. Kentte bulunan Süryani Katolik Metropolitik Merkezi ise IŞİD tarafından ateşe verildi.

Haberin Devamı

Musul’da tarihi ve dini mekanları tahrip eden IŞİD'in, Hristiyanları din değiştirmeye zorladığı kabul etmeyenleri ise kenti terketmeye zorladığı bildirildi. Basnews ajansı, Hristiyanları ölüm veya İslamiyeti dayatmayla tehdit eden IŞİD'in, Musul’daki Hristiyanlara tanıdığı süre dün doldu. Duyuru üzerine kentte binlerce Hristiyan, gruplar halinde kaçmaya başladı. Kaçanların büyük bölümü Kürt bölgesine geçti. Sürenin dolması ile Hristiyan avına başlandı. Kentte tutuklanacak olan her bir Hristiyana verilecek ceza ise kollarının gövdeden ayrılması olacak.

IŞİD, kentteki Hristiyanların ev ve iş yerlerininin kapı ve duvarlarına ise, "İslam Devleti’nin malı" yazısı asarken kenti terk edecek Hristiyan ailelere mal ve mülklerini bırakmaları istendi. Kenti terk ederken yanında mal mülk ya da değerli bir eşya bulunduranların ağır şekilde cezalandırılacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Keldani Katolik Kilisesi Piskoposu Luis Sako, durumu vahim olarak değerlendirerek, "Hristiyan aileler Kürdistan Bölgesi kentlerine, Dohuk ve Erbil’e yöneliyor. Musul, tarihinde ilk defa Hristiyansız kalacak" dedi. Musul’da bulunan Süryani Katolik Metropolitik Merkezi'nin ise IŞİD tarafından ateşe verildiği belirtildi.

2003'ten önce Irak’ta 1 milyon 800 binin üzerinde Hristiyan yaşıyordu. ABD askerlerinin işgali, mezhepsel ilişkilerde giderek tırmanan gerginlik ve aşırı dinciliğin güçlenmesi nedeniyle 2008'de sayı 60 bine düştü.

Bu arada IŞİD'in, eski devrik lider Saddam Hüseyin’e ait köşkleri işkence merkezi olarak kullandığı ileri sürüldü. IŞİD'in, rehin aldığı Alevi, Şabak ve Ezidi Kürtlere işkenceler yaptığı, Müslümanlığı kabul etmeyen rehinelerin de dil ve kollarını kestiği belirtildi.