Siyaset ‘Kerkük Meclisi’nin böyle bir yetkisi yok’

‘Kerkük Meclisi’nin böyle bir yetkisi yok’

05.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kerkük İl Meclisi toplantısında, kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlanması için referandum kararı alınmasına tepki gösterdi.

‘Kerkük Meclisi’nin böyle bir yetkisi yok’

Geçtiğimiz hafta resmi kurumlara Kürt yönetiminin bayrağının asılması kararı alan Kerkük İl Meclisi, dün referandum gündemi ile toplandı. 41 üyeli meclisin 26 üyesinin katıldığı toplantıda Türkmen ve Arap üyeler yine yer almadı. Toplantıda, Irak merkezi yönetimince alınan bayrak indirme kararı reddedilirken Kerkük’ün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlanması için referanduma gidilmesi kararı alındı. Çavuşoğlu, “Kerkük Meclisi ‘Referanduma gidilsin’ kararı vermiyor. Öyle bir yetkisi de yok zaten. Fakat Türkmenlerin ve Arapların katılmadığı Meclis, Bağdat yönetiminden diyor ki ‘Burada, buranın geleceğiyle ilgili bir referandum yap. Bu konuda kararı verecek olan Bağdat yönetimidir.’ Yani Meclis kendiliğinden bir referandum kararı alamaz. Ama burada bir şeylerin döndüğü gerçek. Bu adımlar, Irak’ın geleceğini riske atan adımlar” dedi.

Haberin Devamı

‘Avrupalılar oyumuzu artırdı’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Isparta’da Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen toplantıda işadamları ve STK temsilcilerine hitap etti.

Bakan Çavuşoğlu, “Geçen Brüksel’de dışişleri bakanları toplantısına gittim, oradaki Avrupa’nın belli başlı ülkelerinin dışişleri bakanları ‘Ooo yüzde 60’a vardınız bizim anketler böyle söylüyor’ dedi. Onlara ‘Sayenizde sayenizde, katkılarınız da oldu, aptalca hareketleriniz bize oy getirdi’ dedim. Yani bunlar aynı Kılıçdaroğlu gibi içeriğini hiç okumamışlar. İhtiyaç da duymuyorlar. O yüzden içindeki bilgileri bilmeden hep eleştiriyorlar” dedi.