Gündem ‘Keşke bu açıklama 2009’da yapılsaydı’

‘Keşke bu açıklama 2009’da yapılsaydı’

01.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay’ın açıklamasını değerlendiren Balyoz, Askeri Casusluk ve Poyrazköy davalarından yargılanan askerler haklarının iade edilmesini ve suçluların da ortaya çıkarılmasını istiyorlar...

‘Keşke bu açıklama  2009’da yapılsaydı’

Genelkurmay Başkanlığı’nın dün internet sitesinden beraat kararı ile sonuçlanan davalar konusunda yapılan açıklama Balyoz, Askeri Casusluk ve Poyrazköy davalarından yargılanan askerleri tatmin etmedi. Açıklamayı değerlendiren Balyoz davası sanıklarından emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, davalar yüzünden TSK’dan atılan ya da emekli olmak zorunda kalan personelin Genelkurmay’dan beklentileri olduğunu ancak açıklamada buna değinilmediğini söyledi. Balyoz ve Poyrazköy davalarında yargılanan emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü ise, “Önce kupmasa işbirliği yapanlar bulunsun” dedi. Genelkurmay açıklamasına verilen tepkiler şöyle:

Tanyeri: Emekli edilenler ne olacak
Yapılan bu açıklamanın ardından Balyoz davasının sanıklarından olan emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, açıklamanın güzel olduğunu ancak açıklamada hukukun övüldüğünü söyledi. Hukukun bu dönemde övülmeyi hak ettiğini de söyleyen Tanyeri, “Ama hukuk zaten görevini yaptı” dedi. Genelkurmay’ın açıklamasını eksik bulduğunu söyleyen Tanyeri, “Ben orada, ‘Haksız yere yargılanıp da mağduriyete uğrayan personelimizin haklarını en kısa sürede telafi etmeye çalışacağız veya edeceğiz’ demelerini beklerdim. Hiç öyle bir şey okumadım. Burada bence önemli olan, bu davalar yüzünden pırıl pırıl gençler emekli olmak zorunda kaldı veya ayrıldılar. Bu şahıslar ne olacak şimdi? Tamam masummuşlar, suçsuzmuşlar, iftiraya uğramışlar ona da eyvallah. Ama sonuç? Sonuçta bu kişiler bunun zararını görüyor hala” dedi. Davalar sürecinde emekli olan ya da ayrılmak zorunda kalan personelin Genelkurmay Başkanlığı’ndan beklentileri olduğunu söyleyen Tanyeri, “Bu yönde gayret sarf etmeleri gerekiyor diye düşünüyorum” dedi.

Gürdeniz: Nereye gideceği belliydi
Balyoz davası sanıklarından emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ise, açıklamanın zamanına dikkat çekerek, “Keşke bu açıklama 11 Şubat 2011’de yapılsaydı. Balyoz’daki toplu tutuklamalar olduğunda Türkiye’nin nereye gideceği belliydi. Bu açıklamlar keşke 2009 yılında yapılsaydı. Keşke gizli olmayan belgelere Genelkurmay gizli damgası vurmasaydı. Bu tutuklamalara fırsat sunulmasaydı” dedi.

Güner: Boşu boşuna hapis yattık
Balyoz davasında yaşanan tutuklamalara tepki için istifa eden eski Donanma Komutanı emekli Oramiral Nusret Güner ise, “Genelkurmay ‘Bakın gördünüz mü, yargıya güvendik, hepsi beraat ettiler’ mealinde bir basın açıklaması yapmış. Peki 3-5 yıl hapis yatanlar ne olacak? Tazminat alacaklar diyeceksiniz, değil mi? Sizin yerinize gelecekler emekli oldu. Onlar için ne diyeceksiniz? Donanma’nın kaybettiği 40 yıl nasıl geri gelecek? Donanma’yı 40 yıl geri götürenlerden hesap sormadan yapılan her açıklama kendini kurtarmaktır” dedi.

Haberin Devamı

Feyyaz Öğütçü: İşbirlikçiler ortaya çıkarılsın
Hem Balyoz hem de Poyrazköy davalarında yargılanan Koramiral Feyyaz Öğütçü ise, “Genelkurmay önce otursun müdahil olduğu davaların nasıl geliştiğini değerlendirerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içindeki suçluları ortaya çıkarsın” dedi. İstanbul Askeri Casusluk davasında Genelkurmay Başkanlığı’nın virüs programları ve Windows programları için bile “Gizlidir” görüşü verdiğini hatırlatan Öğütçü, “Bu görüşleri verenleri, altında imzası olanları ortaya çıkarsınlar. Onlarla bir hesaplaşılsın. Önce bunları yapsınlar. Tasviyeler bittikten sonra içeride hala bu kumpasa yardım edenler bulunduğu halde bu açıklamanın yapılmasını ben anlamsız buluyorum. Kumpasın içinde işbirliği yapanları ortaya çıkarsın önce” dedi.