Dünya ‘Kıbrıs konusunda iyimserim’

‘Kıbrıs konusunda iyimserim’

07.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cenevre’de başlayacak Kıbrıs görüşmeleri öncesinde ABD’de BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı ile görüştü. Çavuşoğlu, görüşmelerden bir çözüm çıkacağına ilişkin “Her zamankinden iyimserim” değerlendirmesini yaptı

‘Kıbrıs konusunda iyimserim’

ABD’ye giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştü. Alınan bilgiye göre, Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği’nde gerçekleşen görüşmede, gelecek hafta Cenevre’de başlayacak Kıbrıs müzakereleri ele alındı. Çavuşoğlu’nun, müzakereler konusunda Türkiye’nin görüş ve tutumlarını bir kez daha açık bir şekilde Eide’ye anlattığı belirtildi.
Kıbrıs müzakereleri, Bakan Çavuşoğlu’nun dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmede de gündeme gelmişti. Aynı konunun, Çavuşoğlu’nun bugün Yunan mevkidaşı Nikos Kotzias ile gerçekleştireceği görüşmede de önemli bir yer tutması bekleniyor.
Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, “Her zamankinden daha iyimserim, şahsen de iyimserim. Yöntemler ve çerçeve ortada, Kıbrıs’ta çözüme ulaşabiliriz. Sadece Türkiye değil, Yunanistan, Kıbrıs’ta iki taraf, Doğu Akdeniz ve bölgemizin böyle olumlu bir gelişmeye ihtiyacı var. Kolay değil ama çözüme ulaşılması konusunda kararlıyız” dedi.
Guterres’le görüştü
Çavuşoğlu Guterres ile olan görüşmesine ilişkin de, “Kıbrıs konusunu da görüştük ve son aşamaya geliyoruz. İki taraf ve BM yapıcı bir şekilde çalışıyor. Hala birtakım sorunlar var. Cenevre’de 9-11 Ocak tarihlerindeki toplantı öncesi iki taraf bu konuları görüşmeye devam ediyor. 12 Ocak’ta ise iki taraf, üç garantör ülke ve Avrupa Birliği olacak. Bu son toplantıda bütün konuları görüşeceğiz. Türkiye bu süreci en başından beri destekliyor” ifadesini kullandı.
En önemli konunun adadaki iki halkın düşüncesi olduğuna değinen Çavuşoğlu, “Bu konuda Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin daha fazla problemi var. Halkı ikna etmeleri gerekiyor. Türk tarafında bu kadar ciddi bir sıkıntı yok. Tabii Türk halkının kaygıları da gözardı edilemez” görüşünü dile getirdi.
Çavuşoğlu ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump ile bir görüşme gerçekleşmesiyle ilgili soruya ise Trump’la resmi olarak 20 Ocak’ta göreve başladıktan sonra görüşüleceğini belirtti ve gayrıresmi temasların sürekli olduğunu ifade etti.
Adada son trafik...
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, dün Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün yanı sıra Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ı kabul etti. Özgürgün, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı ile haftalık olağan görüşmelerde zaten bir araya geldiklerini, ancak Cenevre’de yapılacak müzakerelerden önce bir değerlendirme fırsatı bulabildiklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı ile Cenevre’deki görüşmelerde, Türk tarafının anlaşma niyetini açıkça ortaya koyması ve anlaşma zemininde elinden geleni yapması konusunda hemfikir olduklarını ifade eden Özgürgün, “Rum tarafının da yapıcı bir adım atmasının gerekiyor. Biz iyi niyetle gidiyoruz. Gerek cumhurbaşkanı gerek hükümet gerekse siyasi partiler olarak orada bulunacağız” dedi.