Gündem ‘Kobani dönüşlere henüz hazır değil’

‘Kobani dönüşlere henüz hazır değil’

28.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeniden inşaa edilen Kobani’ye dönüşlerin erken olduğunu belirten Suruç Belediye Eş Başkanı Ekmez, Kobani’deki yönetimin ilk etapta gençlerin dönmesini istediğini söyledi

‘Kobani dönüşlere henüz  hazır değil’

Kobani’nin yeniden imarına yönelik çalışma yapılırken diğer taraftan Türkiye’ye göç eden ailelerin geri dönüşü ise devam ediyor. Aileler Kobani sınırına akın etmeye devam ederken önceki gün sınır kapısı geçişlere kapatıldı ve aileler eşyaları ile sınırda beklemek zorunda kaldı. Bingöl’den 10 kişilik ailesi ile Kobani’ye geçmek için sınıra gelen Zera Mustafa adlı kadın, çoluk çocuk perişan olduklarını belirterek, “Savaştan kaçtık. Dört gözle geri dönmeyi bekliyorduk. Haberlerde Kobani yolunun açıldığını söylediler, geldik ama kapı kapalı arazide yüklerimizle ortada kaldık” dedi.
Suruç ve Şanlıurfa bölgesinde kurulan çadır kentlerde yaşayanlar, Kobani’ye dönmek için şartların olgunlaşmasını beklerken bölge dışındaki kentlerde yakınlarının yanlarına sığınanlar ise soluğu Kobani sınırında alıyorlar. Bu arada Kobani’ye gelecek aileler için kentin batı kesimindeki Tilşeir noktasında Türkiye sınır hattında yeni bir çadır kent kurulması için çalışma başlatıldı.
Kızılay bayrağı ile gidiyor
Geri dönüşlerle ilgili Milliyet’e konuşan Suruç Belediye Eş Başkanı Zulah Ekmez, gönderilen yardımları Kızılay bayrağı altında Kobani’ye intikal ettirmeye devam ettiklerini söyledi. Ekmez, “Kobani’de çok sayıda araç tahrip olmuştu; iş makinesi gönderdik, ancak araçları kabul etmediler. Kapının hızlı bir şekildre resmi gümrük kapısına çevrilmesi gerekiyor ki Kobani imar edilsin” dedi. Kobani’de kurulması düşünülen çadır kent kentin batı kesimindeki Tilşeir bölgesinde kurulacağını ve bin çadırlık bir yer hazırlanacağını anlatan Ekmez, “Bu durumda çadıra ihtiyaç var. 600 civarında çadır gönderildi, yeni çadırların gönderilmesine ihtiyaç var. Sivil toplum örgütlerinin bu konuda bizimle görüşmeleri var” dedi.
Ekmez, Kobani’nin büyük bölümünün savaş nedeniyle yıkılması sonucu kentin geriye dönüşleri kaldırmayacağını, kent yönetiminin ilk etapta savunma amaçlı gençlerin Kobani’ye gelmesini istediğini söyledi. Ekmez, şöyle konuştu:
“Köylerde çok fazla tahribat yok, daha çok şehir merkezinde tahribat çok. Ailelerin geçişini de durdurmak mümkün değil. Geçişler çok erken, gidenler yerleşme sorunu yaşanıyor. Bu tür sorunların giderilmesinden sonra geçişlerin yapılması gerekiyor, ancak çevre illerden gelip Kobani’ye geçmek isteyenler var. Suruç’taki çadır kentlerde yaşayanların geçişleri çok az. Bize göre de geçişler erken, çünkü orada bir çok şeye ihtiyaç var. Bin kişilik çadır kent oluştuğunda ailelerin büyük bölümü buraya alınacak. Kobani’ye yapılan yardımların daha fazla artmasını bekliyoruz.”
Geçişlere izin verildi
Öte yandan dün itibariyle geçişe tekrar izin verildi. Sınır kapısında yine uzun araç kuyrukları oluşmasına neden olan geçişler akşam saatlerine kadar devam etti.

Haberin Devamı

Açık savaş müzesi!

Rojava’da kurulan Kobani, Cizire ve Afrin Kanton meclisleri, Kobani’nin yeniden inşaası için acil toplandı. Rojava kantonlar koardinasyonu yapılan toplantı sonrası ulusal kongre yapılması çağrısı yaptı. Toplantıda ayrıca, şu kararlar alındı:
l Kobani Yeniden İnşa Konseyi, kentte savaştan dolayı meydana gelen zarar ve ziyanları testpit edip kamuoyu ile paylaşacak.
l Kobani’nin yeniden inşası için yapılacak yardımların koordinasyonu için bir çok ülkede Kobani Yeniden İnşa Konseyi bürolar açılacak.
l Savaşta yıkılmış halde bulunan bazı sokaklar olduğu gibi muhafaza edilecek.
l Kobani’ye yardımların sağlıklı ulaşabilmesi için Rojava ve Bakur Kürdistan (Tükiye’nin Güneydoğu) arasında insani bir yardım koridorunun açılabilmesi için uluslararası toplum ve insani yardım kuruluşlarına çağrı yapılacak.