Gündem ‘Konuşuldu’ dedi isim vermedi

‘Konuşuldu’ dedi isim vermedi

24.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski Başyaveri Ali Yazıcı, darbeyi bir iki ay önce dillendirenler olduğunu iddia ederken, ‘Onların arasında Cumhurbaşkanı danışmanlarından var mıydı?’ sorusuna ‘Cevap vermek istemiyorum’ yanıtını verdi

‘Konuşuldu’ dedi isim vermedi

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili Genelkurmay karargâhında yaşananlara ilişkin 221 sanık hakkında açılan ‘çatı dava’nın görülmesine devam edildi. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Sincan Cezaevi içindeki mahkemede yapılan duruşmada suç tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı olan, halen Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü yapan Engin Dinç, avukatları aracılığıyla mahkemeye dilekçe vererek müdahillik talebinde bulundu.

Haberin Devamı

Duruşmada suç tarihinde Cumhurbaşkanı Başyaveri olan Yazıcı ifade verdi. Yazıcı, 27 Temmuz 2015’te başyaverliğine seçildiğini, Yurtta Sulh Konseyi’nde kimlerin olduğunu bilmediğini, villalarda toplantılara katılmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı’nın kendisini bizzat başyaverliğe seçtiğini belirten Yazıcı, “Kendisi 3-4 ay araştırma yapmış benim hakkımda. Ak Parti teşkilatına, muhtara araştırtmış. MİT’le, Emniyet’le görüşmeler yapılmış. Benim bu işlerle ilgim olsaydı yaverliğe seçilmezdim. İlk defa Cumhurbaşkanımızdan ayrılıyorum ve Sayın Cumhurbaşkanı’na suikastle suçlanıyorum. Her zaman bu imkân ve yapma kabiliyetim varken yapmıyorum da yanından ayrıldığım ilk anda sözde suikast yapmakla suçlanıyorum, bu akla uygun gelmiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘İşin içinden çıkamadım’

Yazıcı, 15 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı’nda kendisinin Antalya’ya gideceğini bilen, ancak tanımadığı Yarbay Emin Güven’i neden arabasına aldığını ve neden Çiğli’ye birlikte gittiklerini açıklayamadı. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, Atatürkçü bir subay olduğunu ve yıpratılmaya çalışıldığı söyleyen Yazıcı’ya, “Siz kendinizi öyle mi tanımlıyorsunuz?” diye sordu. Yazıcı, “Bunu beni yetiştirenlere ve Cumhurbaşkanı’na sorabilirsiniz” dedi. Yazıcı, “Sizce darbeyi kim yaptı?” sorusuna da “10 aydır düşünüyorum işin içinden çıkamadım” yanıtını verdi. Yazıcı, TSK içinde de FETÖ’cü olarak bildiği ve şudur diyebileceği bir subay olmadığını söyledi.

Cumhuriyet Savcısı Aytekin Cenikli, “Gazeteci Kadir Demirel’le Cumhurbaşkanlığı uçağında, ‘Bu düzen böyle devam etmez, paralelciler darbe yapacak’ gibi bir konuşmanız oldu mu?” diye sordu. Yazıcı, “Darbe kelimesini daha çok gazeteciler ve danışmanlar sarf ediyordu” dedi. Cenikli, “Darbenin paralel dediğiniz kişiler tarfından yapılacağını söylemişsiniz” sözü üzerine Yazıcı, “Ben kullanmadım” dedi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın eski Başyaveri Levent Türkkan da “Ali Yazıcı FETÖ’cüdür” ifadesini kabul etmediğini söyledi.

‘Dillendirenler vardı’

Bazı sanık avukatlarının “Darbe sözüyle ilgili danışmanlar tarafından ne konuşuluyordu?” sorusuna “Bu soruya cevap vermek istemiyorum” yanıtını veren Yazıcı, “Bu görüşmelerin yapıldığı ilk tarih neydi?” sorusuna da, “Darbeyi TV’den öğrendim ama bir ay, iki ay önceden dillendirenler vardı diyebilirim” karşılığını verdi. Yazıcı, “Cumhurbaşkanı danışmanlarından mı dillendirenler vardı?” sorusu üzerine “Ona cevap vermek istemiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı avukatı Hüseyin Aydın, “Danışmanları yarı şaka yarı ciddi nasıl tehdit ettiğinin sorulmasını istiyorum” dedi. Bunun üzerine Yazıcı, “Darbeden bahsedersem Cumhurbaşkanı’nın haberi olur. Neden benimle ilgili işlem yapılmadı, 15 Temmuz beklendi? İstihbarat bilmiyor muydu neden 15 Temmuz beklendi?” diye sordu. Aydın, “Atanacaktınız oradan, uzaklaştırılacaktınız, onu biliyordunuz siz” diye konuştu.

‘Senin yerine hiç kimse yok’

General atamalarında teamülün 2 yıl karargâh, 2 yıl kıta olduğunu kaydeden Turhan, “2015’te Partigöç’ün 2 yılı karargâhta doluyordu. Normalde kıtaya atanması gerekiyordu. Kara Kuvvetleri çalışmasında bizim daireye Partigöç’ün yerine kimseyi atamamışlar. Partigöç bunu öğrenince Güler’e, ‘Komutanım benim kıta hizmetim geliyor. Benim yerime kimseyi planlamamışlar. Beni bir sene daha burada tutmayı düşünüyorlar. Ancak şu ortamda üçüncü yıla kalmak belli dedikodulara sebep oluyor. Beni kıtaya gönderin’ dedi. Güler, ‘Evlat ben Kara Kuvvetleri’yle görüştüm. Senin yerine koyabileceğimiz hiç kimse yok. Terfi edecek kimse de yok” dedi.

‘Bakmadım’

15 Temmuz’da saat 20.00 civarında 2. Başkan Yaşar Güler’in emir subayı Mehmet Akkurt’un bir CD getirerek, ikinci başkanın emri olduğunu, içinde mesajların çekilmesini istediğini anlatan Turhan, “CD’ye bakma imkânım olmadı. Partigöç’ü aradım. ‘Komutanın emrini yerine getirin’ dedi. Ben de CD’yi Binbaşı Mustafa Duygulu’ya vererek içindeki mesajların çekilmesini emrettim” diye konuştu. Turhan, “Hava Kuvvetleri Komutanı, Akıncı’ya kendi özel uçağıyla geliyor. Harekât komutanı karşılıyor. Pilotlara ‘Kolay gelsin’ diyor. Harekât komutanı bana ‘Bir emriniz var mı?’ diye soruyor. Hava Kuvvetleri Komutanı hiçbir şekilde derdest edilmiyor. Bunun da sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. Bu işi engellemeyenlerin de hesap vermesini talep ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘Emniyet’e söyler, onu düzeltirim’

Darbe mesajlarında ismi yer alan ve sıkıyönetim direktiflerini çektiren general-amiral şube müdürü eski Kurmay Albay Cemil Turhan da 2016 YAŞ hazırlıklarıyla ilgili güvenlik soruşturmalarını anlattı. Bu kapsamda 1585 personelin MİT ve emniyet istihbarata sorulduğunu kaydeden Turhan, emniyetten, Engin Dinç imzalı, talep edilen personele yönelik herhangi bir bilgi ve belge bulunmadığı yanıtının kendilerine geldiğini söyledi. Turhan, “Yaşar Güler’in yakından tanıdığı bir il jandarma komutanı albayla ilgili bize gelen ilk bilgi, çekirdekten yetişme FETÖ’cüdür şeklindeydi. Güler’e arz edince, ‘evlat, olmaz, Engin’e söyler düzeltirim’ dedi. Aynı albayla ilgili emniyet istihbarattan, ‘bu albay FETÖ ile etkin şekilde mücadele eder’ diye ikinci veri geldi. Üçüncü bir değişiklik geldi aynı albayla ilgili” dedi.

Haberin Devamı

‘İyi eğitilmiş Fetullahçı gibi’

Yazıcı, Cumhurbaşkanı’nın çok yakınında olduğunu, arabanın içindeyken her şeyi yapma imkânı varken yapmadığını söylemesi üzerine Aydın, “İyi eğitilmiş bir Fetullahçı gibi kendinizi iyi gizlediniz” dedi. Aydın’ın sözlerini müşteki yakınları alkışladı. Cumhuriyet Savcısı Cenikli de “Vakıadan bahsettim. Bu düzen devam etmez dediğinizden kastınız neydi? Güzel bir taktikle olayı danışmanlara dayandırdınız. Siz paralelciler yakında darbe yapacak dediniz mi?” diye sordu. Yazıcı, “Ben FETÖ’cü olarak bütün bu istihbarat birimlerini aşıp Cumhurbaşkanı yanında kendimi bir yıl gizliyorsam, bü ülkede 80 milyon da FETÖ’cü olabilir. Belki Hüseyin Aydın Bey FETÖ’cüdür, kendini saklıyor olabilir” yanıtını verdi. Yazıcı’nın yanıtını bazı tutuklu sanıkların alkışlaması üzerine Mahkeme Başkanı Oğuz Dik de “Biz karar vereceğiz, siz niye alkışlıyorsunuz?” diye sanıklara söyledi. Aydın da, “Biz müdahil, müşteki tarafıyız. Nihai kararı mahkeme verecek. Hüseyin Aydın’ı FETÖ’cü olarak itham etmek de kimsenin haddi değildir” dedi. Bazı müşteki yakınları da Aydın’ın sözlerini alkışladı.