Siyaset ‘Kullandığımız dil kucaklayıcı olmalı’

‘Kullandığımız dil kucaklayıcı olmalı’

28.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Demokratik standartları daha yükseltmek gerektiğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ‘Farklı düşünceleri insanlar ifade edebilmeli. Türkiye yeni bir sayfa açmak zorunda’ dedi

‘Kullandığımız dil  kucaklayıcı olmalı’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk’te katıldığı programda şunları kaydetti:

Haberin Devamı

- İKİNCİ ÇATIŞMA OLDU: Şavşat’a, oradan Ardanuç’a geçecektik. Dar bir vadiden giderken, birdenbire araçlar durdu. Gözlemlediğim kadarıyla araçlardan güvenlik görevlileri uzun namlulu silahlarla çıktılar. Sonra bizim bulunduğumuz araç, dağın yamacına iyice yaklaştırıldı, yukarıdan gelecek olan saldırılara karşı önlem olarak. Birdenbire silahlar patladı. Tam vadinin ortasındaydık, iki tarafta yüksek tepeler vardı. PKK ile bir çatışma olduğu söylendi. Bir süre sonra bir ambulans, yanımızdan geçti. Arkasından tekrar ikinci bir çatışma oldu. Koruma ileride roketatar ile bize saldırı olabileceğini, oraya ateş ettiğini ve vurduğunu söyledi.

- SUİKAST İHTİMALİ: 16 Temmuz akşamı güvenlik güçlerinden duyum iletildi. Bulunduğumuz odada elektrik yanmamasını istediler. Bana yönelik bir suikast ihtimalinin çok güçlü olduğu ifade edildi. Koruma sayısının artırılacağı ifade edildi. Uzun namlulu silahlar korumalara tahsis edildi. Allah’ın verdiği bir can. Biz siyasetle uğraşıyoruz, ülkenin çıkarları için mücadele ediyoruz. Hiçbir kişisel beklentimiz yok. Eğer bir bedel ödemek gerekiyorsa, bu bedeli vatandaş değil, gerekirse biz rahatlıkla ödeyebiliriz.

Haberin Devamı

- NET TAVIR TAKINMALI: Demirtaş, beni aradığında, teröre lanet okudu. Bu, değerli bir cümle. HDP’nin meşruiyetini tartışmıyoruz ama teröre karşı tavır konusunda biraz daha net tavır takınması hepimizin ortak talebi.

- İKİ KIRILMA NOKTASI: Çok ciddi iki temel kırılma noktamız, fay hattımız var. Bunların birisi din üzerinden siyaset, ikincisi etnik kimlik üzerinden siyaset. Eğer bütün olaylara ve sorunların çözümüne bu iki eksenden girersek kaybeden Türkiye olur, kazanan Türkiye düşmanları olur. Türkiye yeni bir sayfa açmak zorunda. Ayrışmayı yapanların yeni sayfa açması lazım. Kullandığımız dil de kucaklayıcı olmalı. İnanç üzerinden, kimlik üzerinden toplu bir suçlama, ötekileştirme dediğimiz olayı gündeme getiriyor ve toplumda karşıtlık yaratıyor.

- FARKLI SES TÜRKİYE’Yİ BÖLMEZ: Demokratik standartları yükseltmemiz gerekiyor. Farklı görüşleri, düşünceleri insanlar ifade edebilmeli. Türkiye güçlü bir ülke, farklı bir ses, söylem
bize aykırı gelebilir ama bu Türkiye’yi yıkmaz, Türkiye’yi bölmez.

Haberin Devamı

- DÜNYAYA ANLATAMAZSINIZ: İlke olarak yayın organlarının teröre destek vermelerini kabul etmeyiz, hiçbir yayın organının susturulmasını da istemeyiz. Eğer bir gazete kapatılacaksa onu siyasi otorite değil mahkemeler kapatabilir. Aslı Erdoğan tutuklanmamalı. Yargılanabilir ama daha yargılama aşamasında içeriye alıyorsanız, bunu uygar dünyaya anlatamazsınız.

- BAŞARI ŞANSI SIFIR: Milli eğitimi bir terör örgütüne teslim edenler kimlerdi? 81 ilde FETÖ okullar açarken herhalde birileri izin veriyordu. Öngörüsüz siyasetin Türkiye’nin önüne koyduğu acı bir tablodur. Ben bir kalkışma olacağı düşüncesinde değilim. Bazı unsurlar olabilir yanlış hareket eden ama bunların başarı şansının kocaman bir sıfır olduğunu değerlendirmeliyiz.

- SORUMLUSU YOK MUDUR?: FETÖ ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir partiyiz. Emniyeti terör örgütüne teslim eden siyasi anlayışın siyasi sorumlusu yok mudur? Bu emniyet müdürlerini muhalefet atamadı. Eğitim sistemi böyle devam ederse daha radikal unsurların çıkacağından kimsenin endişesi olmasın.

Haberin Devamı

- KRİTER, ULUSLARARASI HUKUK: Bunu gecikmiş bir operasyon olarak görüyoruz. Her ülke kendi güvenliğini sağlamak zorundadır, bunun iç siyaseti olmaz. IŞİD terör örgütü Türkiye için ciddi bir riskse ki risktir, Türkiye’nin oraya müdahale etme hakkı vardır. Öngördüğümüz tek kriter uluslararası hukuktur. Suriye’yi işgal etmek için gitmiyoruz.

- BİNALİ BEY DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR:
Türkiye’nin izlediği dış politikanın 180 derece değişmesini istemiştim, Binali Bey, 180 derece değiştirmek istiyor olumlu buluyoruz. Esad takıntısı üzerinden Suriye politikasını çözemezsiniz. Şu anda bir diyalog kuruldu. İlke olarak yabancı silahlı güçlerin Türkiye’de konuşlanmasını doğru bulmayız.

- OLAĞANÜSTÜ DURUMDA KÜLLİYE’YE
GİDERİM: Külliye’den davet gelirse, olağanüstü durum olduğu zaman giderim. Gidildi ve darbeye karşı ortak tavır takınıldı.

Haberin Devamı

- TÜP GEÇİT YAPARDIK: Biz olsaydık iktidarda, köprü yerine tüp geçit yapardık. Tüp geçit daha iyi olurdu. En az iki tane tüp geçide Türkiye’nin ihtiyacı var.

‘Adli yıl açılışına Katılmayacağım’

Külliye’deki adli yıl açılışına katılmayacağım. Davetiyede adres başka ama toplantı başka yerde yapılıyor. Bu da kendi içinde müthiş bir çelişki. Cumhurbaşkanı’nın da orada konuşacağı söyleniyor. Geleneksel olarak, adli yılın açılışında bir savunma konuşur, TBB Başkanı, bir de yargı konuşur, Yargıtay Başkanı ve tören biter.