Gündem ‘Kültürel miras yağmalanıyor’

‘Kültürel miras yağmalanıyor’

26.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ankara Mimarlar Odası, Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut alanı olan Saraçoğlu Mahallesi’nde yapılan zorla tahliyeler nedeniyle yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu

‘Kültürel miras yağmalanıyor’

TMMOB’a bağlı Ankara Mimarlar Odası, Ankara’nın kalbi Kızılay’da yer alan ve daha önce yerine alışveriş merkezi yapılacağı iddialarıyla gündeme gelen cumhuriyet döneminin ilk toplu konut alanı olan tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nde zorla tahliye yapmak isteyen yetkililer hakkında, “konut dokunulmazlığını ihlal, görevi kötüye kullanma ve ihmal suçu” işlemekten kamu davası açılması talebi ile savcılığa suç duyurusunda bulundu. Hakkında suç duyurusunda bulunulan isimler arasında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yer alıyor.

Haberin Devamı

‘Riskli alan’ ilan edildi

Ankara’nın oluşumunda büyük rol oynayan tarihi Namık Kemal Mahallesi, halk arasında Saraçoğlu ya da Devlet Mahallesi olarak biliniyor. Ak Parti hükümeti, 435 lojman, ilköğretim okulu, Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve eski Hükümet Konağı’nı kapsayan tarihi mahalleyi riskli alan ilan etti. Bu konuda yargı engeline takılan hükümet, daha sonra Bakanlar Kurulu kararı ile mahallenin tahsisini kaldırdı. Binalar üzerindeki tahsisin kaldırılması, içinde anıt ağaçların da bulunduğu 70 yıllık mahalleye AVM yapılacağı iddialarını gündeme getirdi.

AVM iddialarını doğrulamayan Maliye Bakanlığı yetkilileri, mahalledeki anıt ağaçların korunacağını ve yeşil alanın genişletileceğini belirterek, “Yüksek yenileme harcaması yapılacak binalar, yeniden kamu konutu olarak kullanılması yerine tüm halkın kullanımına açılacak” dedi.

Haberin Devamı

Tescilli kültür varlığı

Ankara Mimarlar Odası, 94 bin 257 metrekare alanı kapsayan ve ağaçlar da dahil tüm binalar, “tescilli kültür varlığı” olarak kaydedilen mahallede, zorla tahliye yapmak isteyen yetkililer hakkında “konut dokunulmazlığını ihlal, görevi kötüye kullanma ve ihmal suçu” işlemekten kamu davası açılması talebi ile savcılığa suç duyurusunda bulundu. Hakkında suç duyurusunda bulunulan isimler arasında Maliye Bakanı Şimşek, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürü Abdullah Kaya ve Çankaya Kaymakamı Aydın Ergün de yer alıyor.

Savcılığa teslim edilen suç duyurusu dilekçesinde, şunlar kaydedildi:

“Her biri kültür varlığı olarak tescilli binalar, hırsızlar tarafından tahrip edildi ve yağmalandı. Bazı binaların kimliği belirsiz kişiler tarafından işgal edilerek ticari amaçla kullanılmasına göz yumuldu.”