Gündem ‘Kurmayların abisi’ duruşmayı karıştırdı

‘Kurmayların abisi’ duruşmayı karıştırdı

04.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akıncı Üssü’ndeki darbe girişimi faaliyetleriyle ilgili davanın dünkü duruşmasında gerginlik çıktı. Bazı sanıklar Hakan Çiçek’in sözlerini alkışlayınca, izleyiciler pet şişe attı. Mahkeme heyeti salonu boşalttırdı

‘Kurmayların abisi’ duruşmayı karıştırdı

Akıncı Üssü davasının 3. gününe, darbenin sivil yöneticilerinden kapatılan Anafartalar Koleji sahibi Hakan Çiçek’in çapraz sorgusu sırasındaki gerginlik damgasını vurdu.

Haberin Devamı

Darbe girişiminin yönetildiği Akıncı Üssü yakınındaki tarlada yakalanan, üsse sosyal etkinlik için gittiğini iddia eden Hakan Çiçek, FETÖ’nün lideri Fetullah Gülen’in kitabında kullandığı bir örnekle savunma yaptı. Bir müşteki avukatının bunu farkedip, Gülen’in kitabını okuyup okumadığını sorması üzerine Çiçek, Gülen’in kitaplarını okumadığını, savunmasını kendisinin hazırladığını öne sürdü. Bunun üzerine avukat, Çiçek’in savunmasında Gülen’in kitabında kullandığı bir örneğe yer verdiğini belirtti. Çiçek de, “Gülen’in kitaplarını okumuş ve bu kadar da malumata sahip bir adam olarak avukat hakkında suç duyurusunda bulunuyorum” dedi.

Sanıklara pet şişe attılar

Sanıkların Çiçek’in sözlerini alkışlaması üzerine Mahkeme Başkanı Selfet Giray, “Alkış yok, neyi alkışlıyorsunuz” diyerek sanıkları uyardı. İzleyiciler de Çiçek’in sözlerini alkışlayan sanıklara pet şişe attı.

Haberin Devamı

Çiçek, savunmasında, baldızı, kayınvalidesi, amcası gibi yakınlarının Bank Asya’ya para yatırmasının kendisini bağlamadığını, eşinin 141 bin lira yatırdığını, eşinin bu parayı yatırdığı tarihte kendisinin seyahatte olduğunu söyledi. “Eğer ben bu bankaya destek verecek olsaydım bir kaç milyon lirayı da birkaç milyon doları da yatıracak gücüm var” diyen Çiçek, kavganın devletin cemaat ya da FETÖ ile kavgası olduğunu savundu.

‘Eşini satacak kadar...’

Çiçek’in, “17-25 Aralık’tan 21 Temmuz’a kadar lisansı iptal edilmeyen bankaya benim akrabalarımın yatırdığı, bana göre herhangi bir destek olmayan rakamlardan ötürü, eşim dahi olsa...” demesi üzerine müşteki sıralarından biri, “sen eşini satacak kadar namussuzsun” diye bağırdı. Fethullah Gülen’in doktoru Kudret Ünal, kapatılan ‘Kimse Yok Mu Derneği’ Başkanı İsmail Cingöz, FETÖ imamlarından Süleyman Uysal, eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Naci Tosun gibi isimlerle yaptığı telefon görüşmelerinin iş gereği olduğunu öne süren Çiçek, bu kişilerle herhangi bir örgütsel bağı bulunmadığını iddia etti. Davada, 20’nin üzerinde kişinin, İngiltere’de bulunan bir telefon numarasıyla görüşme yaptıkları için yargılandığını, kendisinin de böyle bir kaydının bulunduğunu ifade eden Çiçek, bu telefon numarasının araştırılmasını istedi.

Haberin Devamı

‘Çok seyahat ederim’

Çiçek, işi gereği çok sık seyahate çıktığını, ABD’ye mermer ticareti yaptığı ve çocukları okuduğu için gidip geldiğini savundu. İddianamede, firari Adil Öksüz’ün ABD’de bulunduğu 8 Şubat-24 Mart 2016 arasında kendisinin de ABD’de bulunduğu bilgisinin yer aldığını hatırlatan Çiçek, “Ne Öksüz’ü ne de FETÖ elebaşını tanırım. Benim bulunduğum yer ABD’nin batısı, bu adamın bulunduğu yer ABD’nin doğusu. Uçakla 4-5 saatlik yol” dedi.

Diğer ABD seyahatlerinde de Gülen ve Öksüz ile görüşmelerinin olmadığını iddia eden Çiçek, burada herhangi bir toplantıya da katılmadığını ifade etti.

Yaptığı telefon görüşmelerinin hiçbirinin darbe maksadıyla yapılmadığını savunan Çiçek, kendisinin aynı telefonu 11-12 yıldır kullandığını, mahrem hizmette bulunan örgüt mensupları gibi 2-3 ayda bir değiştirmediğini söyledi.

Haberin Devamı

İddianamede, okulundan gizli FETÖ diye söz edildiğini belirten Çiçek, “Gizli FETÖ diye söylenen okul, Balyoz ve Ergenekon kumpas davalarında babaları yargılanan 7-8 öğrenciye burs verdi. Bu insanların anneleri her daim okula geldikleri zaman bize teşekkür ediyorlardı. Hapisten bize mektup yazarak teşekkür edenler oldu” diye konuştu.

Tutanakta kart yok

Çiçek’in çapraz sorgusu tamamlandı. Çiçek, avukatların sorularının salonu ve mahkeme heyetini etkileme amacı taşıdığını iddia etti. Mahkeme Başkanı Selfet Giray, “Biz etkilenmiyoruz” dedi. “Akıncı Üssü’ndeki toplantıda tanıtım için dağıtmak üzere kaç kart götürdünüz?” sorusuna Çiçek, “Yanımda 15-20 kart vardı” dedi. Müşteki avukatları, jandarma tutanaklarına göre Çiçek’in üzerinden kart çıkmadığını söyledi. “FETÖ terör örgütünün lideri kimdir? Lanetliyor musunuz?” sorusu üzerine Çiçek, “Fetullah Gülen’dir, lanetliyorum” dedi. Avukat Ömer Oğur’un “Kısa sürede edindiği 60 milyonluk serveti” sorduğu Çiçek, servetini çalışarak yaptığını bildirdi. Çiçek, örgüte bağlı FEM Dershanesinin Altunizade şubesinde kantin işlettiğinin SGK kayıtlarıyla tespit edildiği hatırlatılarak, burada örgütün elebaşı Fetullah Gülen’i görüp görmediğinin sorulması üzerine, “Ben kantinciyim. Orada o şahsı hiç görmedim” dedi.

Haberin Devamı

‘Benden abi olmaz’

Hakan Çiçek, İlkay Ateş’in, “kurmay subayların ağabeyi olduğu” yönündeki ifadesinin sorulması üzerine, bu kişiyi toplam bir veya iki kez gördüğünü belirterek, “Benden kurmay abisi olmaz. Benden kurmay değil, hiçbir şeyin abisi olmaz. Ben Gökhan Çiçek’in öz abisiyim. Onun haricinde bir abilik yaftasıyla hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.

‘Öztürk’ün torunu okudu’

Eski Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) Üyesi Akın Öztürk ile yan yana gösterildiğine dikkati çeken Hakan Çiçek, “Yan yana koyup klip hazırladığınız zaman, ben darbe yöneticisi olmam. Akın Öztürk ile tanışmam. Torunu bizde okumuş 2-3 yıl önce” ifadelerini kullandı.

Eski Kurmay Albay Muzaffer Düzenli’nin de içinde bulunduğu 46 kişilik Whatsapp grubunda isminin neden yer aldığını bilmediğini savunan Çiçek, darbe girişimi Akıncı Üssü’nde bulunmasıyla ilgili, “Darbe faaliyetlerinin olduğu yeri görmedim. Uçakların indiğini, kalktığını gördüm, hareketlilik vardı korktum. Çıktığımda jandarma araçlarını gördüm, ben jandarmaya gittim, jandarma bana geldi. Ben jandarmadan kaçmadım” ifadesini kullandı. Suçlamaları reddederek “Darbe girişiminin sanığı değil, mağduru olduğunu, hiçbir suç içinde bulunmadığını, hiçbir örgütün yöneticisi olmadığını” ileri süren Hakan Çiçek, “Kimsenin canına kastetmedim, emir vermedim” diye konuştu.

Çiçek’ten çelişkili cevaplar

‘Kurmayların abisi’ duruşmayı karıştırdı

Hakan Çiçek ile Mahkeme Başkanı Giray arasında çapraz sorguda şu diyaloglar geçti:

Giray: Ahmet Özçetin’in numarası sizde yok. Sizi Akıncı üssünde nasıl aldı?

Çiçek: 19.30-20.00’de orada oldum. 5-10 dakika dolaştıktan sonra geldi, beni aldı. Herhangi bir haberleşme olmadı. Zaten aksilik olursa nizamiyeye gidip ismini söyleyip içeri alınabileceğimi söyledi.

Giray: 16 Temmuz’da yakalandığında cep telefonunuz fabrika ayarlarına dönmüş.

Çiçek: Telefonum, kızımın indirdiği oyun programları yüzünden fabrika ayarlarına döndü.

Giray: Uzun yıllardır kullandığınız aynı telefonunuzun çöktüğünü söylemişsiniz. Bu ne zaman oldu?

‘Kimsede telefon yoktu’

Çiçek: Bir hafta-10 gün.

Giray: Çok yoğun bir insan olduğunuzu anlattınız, yüzlerce işçiniz var, ticari faaliyetiniz var, 10 gün telefonsuz mu kaldınız?

Çiçek: Bir hafta-10 gün, doğrudur efendim.

Giray: Hiç kimseyle irtibat kurmuyorsunuz...

Çiçek: Eşim, çocuklarım yanımda. Bayramı beraber geçirdik. Hepsinin telefonu var.

Giray: Faaliyetiniz çok yoğun ya, size biri mutlaka ulaşmak ister. Bir başka telefon almayı ya da hat almayı düşünmediniz mi?

Çiçek: Hayır. Cumartesi günü de telefonu kurulum yaptırmak için kendime göre plan yaptım. Telefonun kapalı olmasının başka sebebi yoktur.

Giray: Bu süre size uzun değil mi? Bu kadar yoğun insansınız.

Çiçek: 27 yıldır ticaret yapıyorum, 15 yıl önce kimsede telefon yoktu. Telefon olmadığı zaman hayat durmuş muydu?

Giray: Aksama olmadı yani.

Çiçek: Herhangi bir aksama yok. Okulda yanımda müdürüm, çalışanlarım var, gerekirse oradan ulaşabilirler. Olsaydı zaten 155-156 ilk arayacağım yerlerdi.

‘Özçetin’in misafiriyim’

Giray: Bu telefon fabrika ayarlarına döndürüldüğü için bilirkişiler telefon içinde çalışma yapamamış. SIM kartta da herhangi bir kayda rastlanmamış yani,
27 yıllık, 15 yıllık, neyse telefon bilgilerinin tümü silinip gitmiş mi?

Çiçek: Silinip gitmez. Turkcell’de hepsinin yedeği var. Bunu defalarca yaptım.

Giray: Bir hafta size sıkıntı yaratmadı yani.

Çiçek: Yaratmadı.

Giray: 13 Temmuz’da Ankara’ya geldiniz, kardeşiniz Gökhan Çiçek’in evinde kaldınız. Sanık Ahmet Özçetin ile onun evinde mi karşılaştınız?

Çiçek: Özçetin ile iki gün önce karşılaştım. Herhangi bir problem olursa Ahmet Özçetin ismiyle nizamiyeden girebileceğim için de rahattım.

Giray: Zaten öyleymiş. Nizamiyede nöbetçiler oluşturulduğunda ya ‘Yurtta Sulh’ parolasını söyleyenler ya da,
‘Ahmet Özçetin’in misafiriyim’ diyenler alınmış.

Yazarlar