Gündem ‘Kürt AKP’si beklenmeli’

‘Kürt AKP’si beklenmeli’

18.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, dokunulmazlık davalarının başlamasının ardından Kürt siyasi hareketinde ayrışmalar olabileceğini belirterek, “Bir Kürt AKP’si beklen

‘Kürt AKP’si beklenmeli’

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, dokunulmazlık davalarının başlamasının ardından Kürt siyasi hareketinde ayrışmalar olabileceğini belirterek, “Bir Kürt AKP’si beklenmeli” değerlendirmesi yaptı. Toprak’ın Kürt sorunu ve Suriye politikalarına ilişkin hazırladığı raporda, şunlar kaydedildi:

KIRMIZI ÇİZGİ YOK OLDU: Türkiye-Suriye sınırında Menbic’de hızla ilerleyen operasyonda, PYD-YPG güçlerinin etkinliği, bir kırmızı çizginin daha yok olduğunu ortaya çıkarttı. PYD-YPG’nin Menbic’i Kürt Federasyonu’na dahil ettiği haberlerine, hükümet suskun. Artık yeni bir özerk Kürt Kantonu ile komşu oluyoruz. Irak ve Suriye’nin kuzeyinde, Birleşik Kürt Devleti adım adım oluşmaktadır.

ALTERNATİF ARAYIŞ: HDP’de İslamcı Kürt ayrışması yönünde bir yöneliş görülüyor. Hükümetin bir ‘Kürt AKP’si’ kurulması yönünde bazı çalışmalar yaptığı anlaşılıyor. Kürt siyasi hareketi içinde de Barzani-AKP destekli İslamcı ve Sünni yanı ağır basan yeni bir parti oluşumunun hazırlandığı görülüyor. İslamcı Kürtlerin Hüda-Par çatısında toplandığı Güneydoğu’da, AKP destekli yeni bir ılımlı İslamcı Kürt Partisi’nin ya da siyasi hareketinin ortaya çıkması, sürpriz olmaz.