Gündem ‘Kürtçe okul’u çocuklar açtı

‘Kürtçe okul’u çocuklar açtı

16.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır, Şırnak ve Hakkari’de Kürtçe eğitim verecek üç okul açıldı. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Kürtçe okul konusunda kendilerine başvuru olmadığını belirtirken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı okullar için soruşturma başlattı.

‘Kürtçe okul’u çocuklar açtı

Anadilde eğitim çalışmaları için pilot bölge olarak belirlenen Hakkari’nin Yüksekova ve Şırnak’ın Cizre ilçeleri ile Diyarbakır’da Kürtçe eğitim verecek olan okullar DBP, DTK, Kürdi-Der ve Eğitim-Sen’in de aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşu ile siyasi partilerin desteği ile dün eğitime başladı. Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinde Kültür Merkezi önünde toplanan yüzlerce kişi, ellerinde “Dilimiz, varlığımızdır” yazılı Kürtçe pankartlarla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyüş yaptı. Yürüyüş sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı.
‘İnkâr edilemez’
Grup daha sonra Bağlar Belediyesi Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi olarak kullanılırken Kürtçe okula çevrilen binaya geldi. 100 öğrencinin eğitim göreceği okulun açılışı burada eğitim alacak çocuklar tarafından yapıldı. Kürdi-Der Diyarbakır Şube Başkanı Sebahattin Gültekin, Kürt sorununun, aynı zamanda eğitim sorunu olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu “1925 yılında Şeyh Sait isyanı ile Kürt halkı dil, kültür ve kimlik mücadelesi başlattı. Bugün artık Kürt halkı inkâr edilemez” dedi.

Haberin Devamı

Protokol imzalandı

Kürdi-Der, Eğitim- Sen ve Eğitim Destek Evleri tarafından Diyarbakır merkez Bağlar İlçesi’nde belediyeye ait Ferzad Kemanger Eğitim Destek evinde açılan ve Kürtçe eğitim verecek olan okul için Bağlar Belediyesi ile eğitimi veren kurumlar arasında protokol imzalandı.

Bağlar’daki okula mühür

Diyarbakır Valisi Mustafa Cihat Kıraç, Kürtçe okullarla ilgili olarak “Bugün bir bakkal dükkanı bile açmak isteyen önce müracaat edip ruhsat alıyor biliyorsunuz. Böyle bir talep gelmedi. Hukuka aykırı bir davranış varsa onun gereği yapılır” diye konuştu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise Kürtçe eğitim vereceği bildirilen okulla ilgili soruşturma başlattı. Savcılığın, TCK’nın ‘İzinsiz eğitim kurumu açmak’ ve ‘Örgüt adına suç işlemek’ maddeleri kapsamında soruşturma yürüttüğü bildirildi.
Akşam saatlerindeyse Bağlar ilçesindeki okulun mühürlendiği öğrenildi.