Dünya 'Lütfen, size yalvarıyorum...'

'Lütfen, size yalvarıyorum...'

28.06.2016 - 15:25 | Son Güncellenme:

AP'deki olağanüstü Brexit oturumunda kürsüye gelen İskoç milletvekili, "Sakin kafalara ve sıcak kalplere ihtiyacımız olacak. Lütfen şunu unutmayın, İskoçya sizi hayal kırıklığına uğratmadı. Lütfen, size yalvarıyorum, siz de şimdi İskoçya’yı hayal kırıklığına uğratmayın" dedi. Ayrılık yanlısı İngiliz siyasetçi Nigel Farage ise salonda yuhalandı.

Lütfen, size yalvarıyorum...

Birleşik Krallık'taki tarihi referandumda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı çıkmasıyla Avrupa Parlamentosu olağanüstü toplandı. Genel kurulda Brexit öfkesi elle tutulur halde hissidilirken, söz alan İskoçya Ulusal Partisi (SNP) milletvekili Alyn Smith ülkesinin AB içerisinde tutulmasını istedi.

Haberin Devamı

Parlamenterlere seslenen Smith, şunları söyledi:

"Ülkemin dış dünyaya, işbirliğine açık, çevreci ve Avrupalı olmasını istiyorum. İskoçya halkı, Kuzey İrlanda ve Londra ile ve Galler ve İngiltere’deki pek çok insan ile bu milletler ailesinin parçası olarak kalmak için oy kullandı. Bu durumun ve bu Avrupa ruhunun saygı görmesini talep ediyorum.

Meslektaşlarım, müzakere edilmesi gereken pek çok şey var. Sakin kafalara ve sıcak kalplere ihtiyacımız olacak. Lütfen şunu unutmayın, İskoçya sizi hayal kırıklığına uğratmadı. Lütfen, size yalvarıyorum, siz de şimdi İskoçya’yı hayal kırıklığına uğratmayın."

Farage'ın sözleri bardağı taşırdı

Oturumda en çok tepkiyi ise Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) lideri ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Nigel Farage gördü.

Haberin Devamı

Zaman zaman yuhalanan ve Nazi propagandasına başvurmakla suçlanan Farage, "Perşembe günü önemli bir sonuç alındı. Bu, sadece İngiliz siyaseti için değil, bütün Avrupa politikası ve hatta küresel politika için de sismik etkileri olacak bir sonuç" ifadesini kullandı.

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı ile Avrupa kıtasındaki diğer demokratlar için bir umut ışığı haline geldiğini savunan Farage, "Bugün bir tahminde bulunacağım. İngiltere, AB’yi terk eden son ülke olmayacak" diye konuştu.

AP'ye seçildiği 17 yıl önce İngiltere’nin AB’den çıkması için bir kampanya yürüteceğini söylediğinde kendisine gülündüğünü anlatan Farage, "Hepiniz bana güldünüz. Pekala, şunu söylemek zorundayım, şu anda gülemiyorsunuz, değil mi?" dedi.

AB’nin siyasi proje olarak başarısızlıklarını inkar içinde olduğunu öne süren Farage, "Ancak İngiltere’nin de sizi terk etmesinin en büyük nedeni olan en büyük sorununuz, gizlice, aldatmacayla, ne İngiliz halkına ne de Avrupa’nın geri kalanına asla gerçeği söylemeden, onlara siyasi birliği dayatmış olmanızdır. Fransa ve Hollanda 2005’te anayasayı reddederek siyasi birliği de reddetti ama siz onları görmezden geldiniz ve arka kapıdan Lizbon Anlaşması’nı devreye soktunuz." diye konuştu.

Farage’ın parlamenterlere dönerek "Biliyorum ki hiçbiriniz hayatınızda gerçek bir iş yapmadınız, çalışmadınız, ticarete girmediniz, bir tek kişi için bile istihdam yaratmadınız" demesi üzerine salondan alkış ve yuh sesleri yükseldi.

Haberin Devamı

Farage, kampanya boyunca Brexit yanlılarının en öne çıkan isimlerinden biriydi.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan AB referandumundan yüzde 52'yle ülkenin AB'den ayrılması yönünde sonuç alınmıştı. İskoçya, Kuzey İrlanda ve başkent Londra'da seçmenler ezici çoğunlukla AB'de kalma yönünde oy kullanırken, İngiltere ve Galler'de ayrılma yönünde oylar ağırlıkta çıkmıştı.