Gündem ‘Maden faciasının filmi çekilmeli’

‘Maden faciasının filmi çekilmeli’

27.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da 301 işçinin öldüğü maden kazasını incelemek üzere madene inen Meclis Komisyonu’nun Başkanı Alaboyun, facianın filminin çekilmesi gerektiğini söyledi...

‘Maden faciasının filmi çekilmeli’

Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 işçinin öldüğü maden kazasını araştırmak üzere oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu’nu dört günlük programlarının üçüncü gününde, faciayı yaşayan işçiler ile Soma A.Ş. Müessese Müdürü Ali Haydar Sakik ve İMBAT A.Ş. Madencilik İş Güvenliği Müdürü Aygün Ekici’yi dinledi.
Komisyon Başkanı Ak Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Soma’da yapılan incelemeler hakkında bilgi verdi. Önceki gün kazanın yaşandığı maden ocağına girdiklerini söyleyen Alaboyun “Kazanın yaşandığı noktaya 150 metre gibi bir yakınlaşmamız oldu. Ancak, ocakta uzun süredir çalışılmadığı için ocakta çökmeler, kabartmalar olmuş. Galeriler çalışır hale getirilmeye çalışılıyor” dedi.
Işıklar Ocağı’nı da ziyaret ettiklerini belirten Alaboyun “Işıklar Ocağı gerçekten Eynez Ocağı’na göre yeni dizayn edilmiş ve yeni projelendirilmiş bir ocak. Orada modern bir üretim ayağının olduğunu gördük” dedi.

Raporda yok
Komisyon, maden işçileri ile sorumluları dinledi. Daha sonra basın mensuplarına bilgi veren Alaboyun “13 Mayıs’ın sürekli hatırlanması, bu olayın sürekli gündemde olması açısından bizim ortaya çıkacak raporumuzdan sonra Meclis’teki kayıtlar da incelenerek işin uzmanı bir senarist tarafından bu ocağın sinemaya, filme veya bir diziye bir şekilde aktarılması lazım” dedi.
Bilirkişi raporunda en çok elektrik konusunun yer aldığını, havalandırma konusuna çok değinilmediğini anlatan Alaboyun, “Sensor konusunu işlemişler. Ama kazanın nasıl olduğuna yönelik çok detaylı bilgi yok. Bulguları var” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Sadece Allah koruyabilir’
TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyesi CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Bugün bir arpa boyu yol almadığımızı ve her gün madenlere giren işçilerin 13 Mayıs günü Eynez Maden Ocağı’ndaki işçiler kadar tehlike ile karşı karşıya olduğunu söylüyoruz. Şu an biz görevimizi yapmadığımız için elimizden gelen bir tek şey var. Her gece Allah’a dua etmeliyiz. Onları şu anda Allah’tan başka koruyacak hiç kimse yok. Mevzuatımız uygun değil, hiçbir hazırlığımız da yok. 4 aydır havanda su dövüyoruz” diye konuştu.

Yazarlar