Cadde BiR AVUÇ FESLEĞEN

BiR AVUÇ FESLEĞEN

20.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Mevsim değişimi yaşadığımız şu günlerde yorgunluk ve uykusuzluk çekenler fesleğenden yararlanabilir. Bu güzel kokulu bitki, migren ağrılarına da iyi geliyor

BiR AVUÇ FESLEĞEN

Eczacı Nimet Özata, ‘Fitoterapi ve Aromaterapi’ adlı kitabında, fesleğenin tüm uçucu yağlar içinde, en iyi sinir kuvvetlendiricilerden biri olduğunu yazıyor: “Fesleğen, zihin yorgunluğunun giderilmesinde, konsantrasyonun güçlenmesinde etkilidir ve antidepresandır. Zihnin berraklaşmasını sağlar. Migren, anksiyete, uykusuzluk, asabi tansiyonda yararladır. Tüm solunum yolları enfeksiyonlarında, kronik nezlede, antiseptik ve balgam söktürücüdür. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında, bulantı, kusma ve karın ağrılarının giderilmesinde spazm çözücü, gaz giderici ve sindirim kolaylaştırıcıdır. Yaban arısı ve böcek sokmalarında ağrı kesici ve antiseptiktir. Özellikle, masaj yağı olarak, yorucu fiziksel çalışmalar ya da egzersizlerden sonra yorgun kaslara iyi gelir. Romatizma ve gut rahatsızlıklarını yatıştırır.”

Haberin Devamı

5 pratik yöntem
-Birkaç damla uçucu yağ, kağıt mendile damlatılır. Zihin yorgunluğunda, bir sınav ya da toplantıdan önce, konsantrasyon zayıflığına karşı teneffüs edilir.
-Sabahları bergamot uçucu yağıyla birlikte, uyandırıcı, tazeleyici, canlandırıcı olarak banyoya fesleğen ve bergamot yağından 4’er damla konulur.
-Birkaç damla fesleğen uçucu yağı ıslak bir bez parçasına damlatılarak, radyatör üzerine konulduğunda, havayı temizleyerek, hem baş ağrılarının giderilmesine yardımcı olur, hem de sinirlilikte ya da zihin yorgunluğunda kuvvetlendirici etki yapar.
-Masaj yağı olarak, yoğunluğu azaltılmış (dilüe edilmiş) yağ, sinirsel zayıflıklarda kullanılır. Haşereleri uzak tutmak için de kullanılabilir.
-5 damla fesleğen uçucu yağı, 10 ml badem ve ayçiçeği yağı içinde eritilir. Göğüs bölgesi bu yağla ovularak astım ve bronşitte uygulanır.

Migren için karışım
3 damla fesleğen uçucu yağı, 4 damla lavanta uçucu yağı ve 3 damla nane uçucu yağı, koku lambasına konulur. Karanlık bir odada derin bir şekilde teneffüs edilerek dinlenilir.


MANDALiNA
Mandalinanın uçucu yağı, hazımsızlığı ve bağırsak spazmlarını giderir. Mide için güçlendiricidir. Çocukların sindirim sorunları ve hıçkırıkları için de rahatlıkla kullanılabilir. Vücudun temel kimyasal işlemlerinde karaciğeri kuvvetlendirir. Orta derecede kuvvetli bir diüretik olduğu için, idrar tutukluklarında ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Akneli, yağlı ve gözenekli ciltler için cilt toniği olarak uygulanabilir. Bir yatıştırıcı olarak, hamilelik sırasındaki uykusuzluk ve sinirsel tansiyonun giderilmesini sağlar. Hiperaktif çocukların rahatlatılması, yatıştırılması için de kullanılabilir.

Haberin Devamı



Hamilelikte karnınız çatlamasın
4 damla mandalina, 3 damla lavanta ve 3 damla neroli uçucu yağı, 25 ml tatlı badem yağı ile 1 tatlı kaşığı buğday yağına ilave edilir. Bu karışımla hamileliğin beşinci ayından itibaren günde 2 kez karna masaj yapılır.

Uyarı: Mandalina uçucu yağı cildin güneşe karşı hassasiyetini artırabilir.

Haberin Devamı



SANTAL
Tüm üriner sistem rahatsızlıklarında etkili bir antiseptiktir. Bakteri öldürücü ve damar daraltıcıdır. Nezleyi giderir; boğaz ağrıları, kuru öksürükler, bronşit gibi solunum sistemi rahatsızlıklarında etkilidir. Hazım sistemi spazmlarını giderir, mideyi rahatlatır. Yaraların iyileşmesine yardım eder. Egzama, akne, uyuz, kuru ve çatlamış cilt, ciltte meydana gelen kızarıklık gibi sorunlara antiseptik, nem verici ve yumuşatıcı özellikleriyle yardımcı olur. Sinir sistemini yatıştırır.

5 pratik yöntem
-Cilt bakım ürünlerine ilave edildiğinde, ürünlerin etkinliğini artırır.
-Ilık suya birkaç damla uçucu yağ ilave edilerek hazırlanan karışımla gargara yapmak boğaz ağrılarının geçmesine yardım eder.
-Taşıyıcı yağla seyreltilip, masaj şeklinde uygulama rahatlama sağlar.
-Egzama için 4 damla uçucu yağ, taşıyıcı yağla seyreltilip, bölgeye uygulanır. Lavanta ya da ardıç uçucu yağlarıyla birlikte kombine halde de kullanılabilir.
-Afrodizyak etkisi vardır, birkaç damla uçucu yağ banyoya ilave edilir ya da masaj yağı olarak uygulanır. Syreltilmeden kullanılmamalıdır.