Cadde EMEK SiNEMASI’NDA NELER OLUYOR?

EMEK SiNEMASI’NDA NELER OLUYOR?

15.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tarihi Emek Sineması yıkılacak mı, restore mi edilecek, yoksa alışveriş merkezi mi olacak? Bu projelerden hangisi gerçek? Kamuoyunun tepkileri işe yarıyor mu? İşte kafası karışanlar için 10 soru-10 cevapta Emek’teki son durum

EMEK SiNEMASI’NDA NELER OLUYOR

1- ‘Emek Sineması yıkılacak’ kararının başlangıcında neler yaşandı?2009 Eylül’ünde tadilat nedeniyle kapanan Emek Sineması’nın uzun süre açılmaması, sinemanın yıkılacağı söylentilerine yol açtı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sinema yazarı Atilla Dorsay’ı arayıp, sinemanın yıkılmayacağını ve nisan ayında festivale yetişeceğini söyledi.


2- Söylentiler gerçeğe ne zaman dönüştü?
Mart 2010’da İstanbul Film Festivali yaklaşırken, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, kamuoyunu Emek Sineması’nın yıkılacağı ve sinemanın, yerine yapılacak bir alışveriş merkezinin üst katında yer alacağı konusunda bilgilendirdi.

3-Emek’i yıkacak proje kimin? Kim onay verdi?
Emek’i yıkacak projenin Sosyal Güvenlik Kurumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın ortak projesi olduğu, yine Mimarlar Odası tarafından açıklandı. Yine Mimarlar Odası’nın verdiği bilgiye göre projenin Emek’in kaderini belirleme yetkisine sahip Tabiat Varlıklarını Yenileme Kurulu tarafından onaylandığı ortaya çıktı.

4-Önlem alındı mı?
12 Mart’ta Mimarlar Odası, projenin iptali için dava açtı. Davanın açılması, projenin uygulanmasını durdurmadığı için kamuoyunda sesler yükselmeye başladı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, iddialara net bir cevap vermedi.

5-İKSV’nin tepkisi ne oldu?
İstanbul Film Festivali’nin bu yıl gerçekleşen basın toplantısında festivalin yönetmeni Azize Tan, festival saraylarını kaybettiklerini ve çok üzgün olduklarını vurguladı. “Seneye yuvamıza Emek’e dönmek istiyoruz” dedi.

6-Kamuoyu nasıl refleks verdi?
İstanbul Film Festivali’nin açılışından bir gün sonra sinemaya sahip çıkmak isteyen yüzlerce sinemasever, sinemanın bulunduğu Yeşilçam Sokağı’nda Emek için toplandı. Sokağa gerilen bir perdede ‘Kameralı Adam’ filmi izlendi. Emek’in korunup bir sinema merkezine dönüştürülmesi için imza toplandı. Internet üzerinden de yayılan metni, dört bini aşkın kişi imzaladı.

7-Festival izleyicisi ne yaptı?
Festivalin gösterimleri sırasında izleyiciler sinemalarına, Emek’in göründüğü reklam filmini her izlediklerinde alkışlayarak sahip çıktı.

8-Kültür Bakanı’nın son açıklaması ne oldu?
Ertuğrul Günay, basına yaptığı bir açıklamada, “Bu yıl festivalin açılışını Beyoğlu’nda yapamadık ama ben bu kirli, oturulmaz koltuklarda, o yağlı ortamda oturmaktansa bir-iki yıl sonra yenilenmiş salonda oturmayı tercih ederim. Dua edelim de, yargısal bir girişimde bulunulmasın; bir an önce bitirelim” dedi.

9-Emek Sineması konusunda ne yapabiliriz?
Pazar günü saat 17.00’de İstiklal Caddesi’nde, sinemanın yıkılmasına karşı çıkmak için büyük bir yürüyüş düzenlenecek.


10-Nedir bu proje?
İKSV’nin dün düzenlediği Emek Sineması konulu toplantıda, projeyi yapacak olan inşaat firması Mim İnşaat’dan mimar Fatih Keskin, Emek’in dört katlı bir binanın tepesine yerleştirilceği projeyi gösterdi. Yazarlar, yönetmenler, belgeselciler ve Emek’e sahip çıkanların tıka basa doldurduğu salondan protestolar yükseldi. Yapımı hazır olan projede binanın dördüncü katında Emek, üçüncü katında başka sinema salonları ve giriş katında Madame Tussaud Müzesi’nin bir benzeri olacağı söylendi. Binanın birinci ve ikinci katında neler olacağı açıklanmadı.