Cadde TEK TAŞIMI AŞKIM ALDI

TEK TAŞIMI AŞKIM ALDI

13.07.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Pırlanta doğada bulunan en sert, en nadir ve kalıcı taş olması nedeniyle ‘ölümsüz aşkın’ sembolü olarak taçlandırılıyor

TEK TAŞIMI AŞKIM ALDI

Yüzyıllardır sonsuza kadar sürmesi arzulanan aşkın mührü, pırlanta olmuştur. Evlilik hazırlıkları sitesi moderngelin.com’un kurucusu Meltem Öksüm, Alfa Yayınları’ndan çıkan ‘Kusursuz Düğün’ isimli kitabında, pırlanta seçimi ve bakımı konusunda tüyolar veriyor.


Pırlantanın ham hali olan elmas, doğadan çıkan bir taş olduğu için pırlantanın son şekli, elmasın şekline göre belirleniyor. Yuvarlak kesim, popüler ve klasiktir. Genelde gelinlerin tercih ettiği yuvarlak kesimin yanı sıra kalp, damla, markiz, oval, prenses ya da zümrüt kesim pırlantalar da bulunuyor. Yuvarlak dışındaki bu kesimlerin tümüne ‘fantezi pırlatalar’ (fancy diamonds) deniyor.


KUYUMCU?TÜYOLARI
İlk girdiğiniz dükkânda hayalinizdeki yüzüğü bulmuş olsanız bile kıyaslama yapabilmek için diğer mağazalara bakın.
Fiyat üzerinde pazarlık yapmaktan çekinmeyin.
Ödeme yapmadan önce yüzüğün sertifikasını kontrol edin.
Markalı ürün almaya özen gösterin.
Büyültme, küçültme, temizlik gibi işlemlerin en az ilk altı ay mağaza tarafından ücretsiz yapılacağını teyit edin.
Yüzüğünüzü denerken parmağınıza tam ve rahat bir şekilde oturmasına dikkat etmelisiniz. Hava sıcaklığı, stres ve yorgunluk parmaklarınızın şişmesine neden olmuş olabilir. Rahatlıkla kullandığınız bir yüzüğünüzün yanınızda olması kuyumcunuza ölçü konusunda fikir verecektir.
Model konusunda her zaman rahatlıkla kullanabileceğiniz, giyim tarzınıza uyan bir seçim yapmanızı öneriyoruz.
Eğer renk konusunda kararsız kalıyorsanız sarı ve beyaz altının beraber kullandığı modellere yönelebilirsiniz.
Öncelikle bütçeyi belirlemelisiniz Elbette en güzel yüzüğü almak isteyeceksiniz. Ama yıldönümünüz geldiğinde hala taksit ödemek hoş olmaz değil mi?
Unutmayın her bütçeye ve zevke uygun birbirinden güzel yüzükler vardır.

Haberin Devamı



PIRLANTA SEÇiMi
1- Büyük pırlantalar daha mı değerlidir?
Pırlantanın değerini; berraklık, renk, karat ve kesim özelliklerinin bileşimi belirler. Ancak doğal olarak taş büyüdükçe, daha nadir bulunduğu için daha pahalı olur.
2- Neden aynı büyüklükteki iki taşın fiyatı farklıdır?
Aynı boyuttaki iki taşın berraklık, renk ve kesim özellikleri farklı olabilir. Taşın değerini bu özelliklerin tamamı etkiler.
3- Sertifikalı taş, daha kaliteli midir?
Uluslararası saygın bir laboratuarın sertifikası (GIA, HRD gibi), taşın değerinin daha iyi anlaşılmasını sağlar. Sertifika taşın özelliklerini yansıtır. Ancak almayı düşündüğünüz taş sertifikasız ise güvenilir bir kuyumcudan taşın niteliklerini öğrenip, yazılı alabilirsiniz.

4 C Nedir?
Kaliteli bir pırlanta seçerken göz önünde bulundurulması gereken dört ana özellik şunlardır:
1- Kesim: Ne denli iyi olursa parlaklık o denli artar.
2- RENK: Pırlantanın sarılığına göre ölçülür. En kıymetlisi renksiz olandır.
3- BERRAKLIK: ‘Doğanın parmak izleri’ olarak adlandırılan lekelere bakılarak belirlenir.
4- KARAT?AĞIRLIĞI: Ağırlığı ve ölçüsüne verilen isimdir.

MÜCEVHER BAKIMI
1- DETERJAN BANYOSU: Ilık suyla dolu bir kaba, bir miktar sıvı deterjan koyun. Pırlantanızı yumuşak uçlu küçük bir fırçayla hafifçe fırçalayın ve sonra durulayın. Tüysüz bir bezle kurulayın.
2- SOĞUK SUYLA YIKAMA: Pırlantalı mücevherlerinizi 30 dakika süreyle yarı yarıya hazırlanmış ‘soğuk su-amonyak’ karışımında bekletin. Ardından yumuşak bir fırçayla hafifçe temizleyin. Son olarak pırlantayı tekrar solüsyona batırın ve kağıt havlu üzerinde kurumaya bırakın. Dikkat! Bu işlem gül kesim mücevherde foya kaybına neden olabilir.
3- MÜCEVHER TEMİZLEME LOSYONU: Üzerindeki talimatlara uyarak, uluslararası herhangi bir markanın mücevher temizleme losyonunu kullanabilirsiniz.