Cadde ÇOCUK VE ERGENDE DEPRESYON

ÇOCUK VE ERGENDE DEPRESYON

08.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Depresyon, hemen her gün ve günün büyük bir kısmında gözlenen çökkün duygu durumu hali olarak tanımlanabilir. Çocuklar, gençler ve erişkinlerde depresyon belirtileri arasında birçok benzerliğin yanı sıra bazı gelişimsel ayrılıklar da görülür

ÇOCUK VE ERGENDE DEPRESYON

Çocuklarla ergenlerin yaşam deneyimleri erişkinlerden az olduğundan ve duygusal durumlarını sözel olarak erişkinler kadar iyi anlatamadıklarından, depresyon- larını davranışlarıyla gösterirler. Altı yaşındaki bir çocuğun “Bugünlerde kendimi çok mutsuz hissediyorum, eski neşem kalmadı” biçiminde sözler kullanması pek sık görülmez. Bunun yerine depresyondaki çocukta eskisine oranla huzursuzlukta artış, daha sinirli ve gergin olma, söz dinlememe, yeme ve uyku bozukluğu, çevreye ilginin azalması, okul başarısında düşüş görülür. Kimi çocuk depresyondayken aşırı durgun ve halsiz olurken kimi çocukta yerinde duramama ve huzursuzluk hali görülür.

Bilgisayara ilgi artar
Bilgisayar oyunları, çocuğun mutluluğunu ve başka alanlara ilgi duymasını engeller. Bilgisayar ve elektronik oyunlara ayrılan zaman, aile ve arkadaş ilişkilerinden, hayattan çalınan bir zamandır. Uzun süreli etkileri o kadar olumsuz olabilir ki, başarıları, ilişkileri olumsuz yönde etkilenen bu çocuklarda sık olarak yorgunluk ve mutsuzluk görülür. Ayrıca mutsuz çocuklarda ilgi ve istek kaybı vardır. Anne babaların bu dönemde sık duydukları söz “Canım istemiyor” olur.


Aşırı ısrarcı olmayın
Çocukların istedikleri şeylerin hemen yapılması için erişkinlerden daha aceleci olmaları doğaldır. Ancak mutlu bir çocukla mutsuz bir çocuğun isteklerini yaptırmak için tutturması birbirinden farklıdır. Nor- mal bir çocuk istediği bir şeyin olması için bir süre ısrar edip yapılmadığında kabullenip bekler. Depres- yondaki çocuksa amaçsızca tutturur. Amacı, isteğin yapılıp yapılmaması değil büyükleri sinirlendirmektir.

Bedensel yakınmalar
En önemli mutsuzluk belirtileri halsizlik, baş ve karın ağrısı gibi fiziksel yakınma-lar olabilir. Hatta psikolojik kökenli bayıl-malar görülebilir. Depresyondaki çocuk, çevrenin ilgisini kolayca çekebileceği bu davranışları, bilinç dışı ya da bilinçli olarak sergiler. Bedensel rahatsızlıklar çocuğun içindeki sıkıntıdan kurtulmak için bir çeşit yardım isteme yöntemidir.

Anne babaya tavsiyeler
-Çocuğunuzun depresyonda olduğundan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden bir çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurmalısınız.
-“Dur bakalım geçer” demek, çocuğun depresyonunun kronikleşmesine yol açabilir.
-Çocuğunuz depresyondayken eskisinden daha anlayışlı davranmalısınız. Bu, çocuğun her dediğinin yapılması anlamına gelmiyor. Eskisine göre ders çalışma ya da düzenli olma gibi konularda daha hoşgörülü davranılması anlamına geliyor.
-Mümkün olduğunca tartışmaya girmekten ya da onu ikna etmeye çalışmaktan kaçının. Çocuğunuzun söyledikleri gerçek düşün- celerinden çok geçirdiği hastalık nedeniyle içindeki sıkıntıdan kaynaklanan sözlerdir.
-Çocuğunuzun öğretmenini bu konuda bilgilendirin ve öğretmenle daha sık görüşün. Öğretmenin çocuğun depresyonda olduğu konusunda bilgilenmesi yararlı olur. Çocuğun bazı davranış sorunlarının ve başarı azalmasının bir hastalıktan kaynaklandığını anlayan öğretmen, çocuğunuza daha anlayışlı ve destekleyici yaklaşacaktır.
-Kendinizi suçlamayı bırakın.
-Tedavi programını eksiksiz uygulayın.

YARIN: DEPRESYON TEDAViSi