10.02.2011 - 01:00 | Son Güncelleme: 10.02.2011-23:25 A-A+

ŞEHRiN EN SAĞLIKLI OTELi

İki sene önce Harbiye’de açılan ‘Five Boutique Hotel’ Türkiye’nin ilk organik şehir oteli. Bu girişimcilik başarısının arkasındaki isim Ersen Yılmaz, yaptıkları işle fark yaratmanın ve insanları sağlıklı bir yaşama döndürmenin gurunu yaşıyor. Müşterilerin yüzde 80’ini yabancı turistlerin oluşturduğunu ifade eden genç işadamı, Türkler için organik ürün tüketmenin lüks göründüğünü söylüyor



NEŞE MESUTOĞLU nese.mesutoglu@milliyet.com.tr

* Sizi tanıyabilir miyiz? 
Marmara Üniversitesi Spor Akademisi mezunuyum. 14 yaşından beri turizm sektörünün içindeydim. ‘Sunline Travel’ isimli bir turizm acentem vardı. Kapattım. Son dönemde kârlar azalmıştı. Otelcilik ağır bastı. Bu daha düzenli ama zor bir hayat. 24 saatinizi otele verebiliyorsunuz ama keyifli. 

* Organik konseptli bir oteli açma fikri nasıl doğdu? 
Biz Karadenizliyiz, Orduluyuz. O bölgede kanser zaten grip gibi. Karadeniz’de sahil kesiminde kanser vakalarında ciddi bir artış var. Bu bizim ailemize de yansıdı. Ben amcalarımı, dayımı, kuzenimi yani kanserden dört kişiyi kaybettim. Bu otel açma fikri ailede yaşanan kanser vakalarından sonra, kendi hayatımızda sadece organik ürünler kullanmamızdan kaynaklanan bir fikirle çıktı. 

* Organik ürünün doğal üründen farkı nedir? 
Organik üretim için Tarım Bakanlığı’ndan sertifika almak gerekiyor. Bunun da çeşitli aşamaları var. Öncelikle toprak nadasa bırakılıyor. İçindeki kimyasal maddeler arındıktan sonra onay alıyor ve ekime başlıyorsunuz. Ekim sonrası ürün tekrar onaylanıyor ve sertifika veriliyor. Doğal ürünlerse kimyasal ilaç kullanılmadan üretiliyor. Ama o toprağın ilaçtan arınmış olup olmadığını bilmiyorsunuz. Her organik ürünün üzerinde mutlaka sertifika var. Ona güvenip kullanabiliriz. 

* Sağlıklı bir ortam sunmak için nelere dikkat ettiniz? 
Biz ailece dikkat ediyoruz. Geç de kalmış olabiliriz. 36 yaşındayım. Üç yıldır organik gıdalarla besleniyoruz. Gıdaların pek çoğunda kansorejen maddeler olduğunu biliyoruz. Çok dikkat etmeye çalışıyoruz. O dikkati misafirler üzerine yönlendirmeye çalıştık. Bunun için Şişli ekolojik pazarından aldığımız organik yiyeceklerden oluşan yemekler hazırlıyoruz. 

* Gıda dışında ne kullanıyorsunuz? 
Misafirlerimiz çevre dostu boyaların kullanıldığı odalardaki antikansorejen mobilyalarda istirahat ediyor. Radyasyon üretmeyen ‘green sense’ teknolojili televizyonlar izliyor. Organik tekstil ürünlerinde yatıyor. Organik şampuanlar, temizlik ürünleri, bornoz ve havlular kullanıyor. Bu şekilde bir konsept oluşturmaya çalıştık.

* Kimler otelinizi tercih ediyor? 
Otelin yüzde 80 müşterisini Avrupalılar oluşturuyor. Türklerin oranı yüzde 20. Daha çok yabancılara hizmet veriyoruz. Buraya iş için gelenler, toplantıya katılanlar bizi tercih ediyor. Harbiye’ye yönetici kesim geliyor. Burada Fuar ve Kongre Merkezi ile Convention Center var. Taksim’e yakın olması da bir avantaj. Tercih sebebi oluyoruz. Organik bir otelde kalmayı istiyorlar. 

* Türk müşterilerin ilgisini çekmiyor mu? 
Türk müşterilere bakınca diğer otellerle rekabetçi bir fiyatta olmanız gerekiyor. Biz de bu fiyatlarda olabilmek için mecburen kârlılığı kısıyoruz. Kârlı bir otel satmıyoruz. Türk müşteri daha ucuz almak istiyor. İndirim yapamadığımızda “Organik olmasın ne gerek var?” diyor. Türk müşteri biraz daha uzak bu işe. Türkiye’de bu niye lüks? Normal bir ürünün iki katı üç katı fiyatlarda satılıyor. Talep artınca fiyat da düşecektir. İnsanların organik ürünlere yönelmesi gerekiyor. 

* Tepkiler nasıl? 
Yabancı müşterilerden yüksek oranda memnuniyet alıyoruz. Bu, gönderdikleri yazılara ve değerlendirme platformlarına yansıyor. Memnunlar. Organik olduğu için tercih eden çok. Hoşlarına gidiyor. 

* Otelde konaklamayanlara sunduğunuz bir hizmet var mı? 
Dışarıdan kahvaltımıza iştirak edebilirler. Hafta sonları brunchlar yapıyoruz. Bunun için rezervasyon yaptırmaları gerekiyor. Şu anda kahvaltı fiyatımız 25 TL. 

* Ne kadar yatırım yaptınız? 
Yaklaşık bir milyon liralık yatırımla açıldı burası. 20 yıllık bir kiralama dönemi var.

* Bundan sonraki projeleriniz neler? 
Bu konsepti yaymayı düşünüyoruz. Haziranda Ataşehir’de bir organik otel açmayı planlıyoruz. Organik konsepti biraz pahalı bir konsept. Tam karşılığını alamıyoruz. Bu da yeni yatırımların önünü kapatıyor. Biraz daha kârlı satabileceğimiz zamanlar gelirse başka otellerde açacağız. 

* Bu kadar zorlu bir sektörde fark yaratmak nasıl bir duygu? 
Organik kullanan başka oteller vardır ama şehir otelciliğinde tekiz. İnsanları sağlıklı bir yaşama döndürüyoruz, sağlıklı şeylere beslemek, sağlıklı bir yatakta yatırmak istiyoruz. Huzurlu ve iyi bir uyku çektiklerini söylüyorlar bu otelde. Farklı olmak hayatın her alanında çok güzel bir duygu. Tek düze şeylerin dışında idealist düşüncelerin peşinde olmak güzel bir şey. Diğer otellerden farklı olmamız için kendimizi biraz daha anlatmamız gerekiyor. İnsanların dikkatini çekiyorsunuz. İyi bir şey. Aslında gerçekten istediğim, Türkiye’de girişimci ve idealist duyguların ön plana çıkması. Gençlerin girişimcilik iştahı kabarsın istiyorum.Girişimci olursa insanlar bir şeyler başarabiliyor. Biz nasıl yaptıysak onlar da yapabilirler.

* Otelin ismi nereden geliyor? 
İki yerden geliyor aslında. Birisi kapı numarasının beş olması. İkincisi de bu projeyi kurgularken beş kişiydik. Beş arkadaş bu fikri ortaya çıkardık ve hayata geçirdik. İlk aşama bir bina bulmak ve otele çevirmekti. Harbiye’de yaklaşık
50 yıllık kötü durumdaki bir bina internette karşımıza çıktı. Burayı restore ettik ve otele çevirdik. İnşaatta antikansorejen maddeler kullanmaya dikkat ettik.

Etiketler
Bilgi YarışmasıÇanakkale Zaferi kutlamaları hangi gün başlar?
Aradığınız
Evi Hemen
Bulun!
araDetaylı Ara
"Melekler Şehri" anlamına gelen kent hangisidir?
©Copyright 2015 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.