Cadde ALTINDA ÇEŞiTLi NEDENLER YATIYOR

ALTINDA ÇEŞiTLi NEDENLER YATIYOR

25.05.2011 - 21:43 | Son Güncellenme:

Atakların ortaya çıkmasında kişilerde var olan bazı fiziksel ve ruhsal sorunlar önemli rol oynuyor. Tanı sırasında tüm bu sorunların teker teker ele alınması gerekiyor

ALTINDA ÇEŞiTLi NEDENLER YATIYOR

Nesil Yayınları’ndan çıkan, Dr. Nihat Kaya’nın yazdığı ‘Sorularla Panik Atak’ kitabı, hastalığı tanımanıza yardımcı oluyor. İşte atağa yol açan bazı psikiyatrik ve fiziksel bozukluklar.

Haberin Devamı

Panik bozukluk: Geçmişte anne-baba ayrılıkları, terk edilmeler; ebeveynlere aşırı bağımlılık, cinsel tacizler, korkutulmalar ve diğer travmalar paniğe zemin hazırlıyor.
Sosyal fobi: Karşı cinsle konuşma, bir toplulukta bulunma ve göz önünde olma, birileriyle tanışma, göz göze gelme zorunluluğunda panik atak yaşanabilir. Bu durumlarda, kişinin elleri titreyip yüzü kızarır. Bu, o anki zorlanma durumuna bağlı bir kaygı-panik durumu.
Özgül fobi: Korkulan, kaçınılan tek bir nesne ya da durum olur. Örneğin köpek veya böcek görülünce, yaralanınca, uçağa binince panik atak yaşanır.
Posttravmatik stres bozukluğu: Tehdit, ağrı hakaret ve saldırıya maruz kalma, işkence, tecavüz, deprem, savaş gibi, herkes için tehdit oluşturan durumlarda ataklar olabilir.
Akut stres bozukluğu: Post travmatik stres bozukluğu sonucu oluşuyor. Ancak kişinin sıkıntıları, olayı izleyen bir ay içerisinde ortaya çıkıyor. Belirti ve şikayetler, en az iki gün, en fazla bir ay sürüyor. Duygusal tepki kaybı, uyuşukluk, dalgınlık, yabancılaşma, gerçeği algılamada bozukluk, kimlik duygusunda karmaşa ortaya çıkabilir.
Genelleşmiş anksiyete bozukluğu: Anksiyete; kaygı, bunalma, sürekli sıkıntı ve stres altında olma hali. Bütün vücudu, zihni etkilediğinde yayılmış anlamında geliyor.
Obsesif-kompulsif bozukluk (takıntı-saplantı-titizlik hastalığı):
Kişi saçma olduğunu bile bile tekrarlanan davranışlar sergileyebiliyor. Örneğin, kapıyı kilitlediği halde defalarca kontrol edip, temiz olduğu halde sürekli ellerini yıkıyor.
Ayrılma anksiyetesi bozukluğu: Kişinin bağlı ya da bağımlı olduğu bir nesneden, kişiden, yerden ayrılmak zorunda olduğu durumlarda panik atak yaşanabilir.
Madde kullanımına bağlı anksiyete bozukluğu: Özellikle alkol, kokain, esrar, amfetamin içeren haplar anksiyeteye sebep olabiliyor. Bazen de alkol azaltılınca veya birden bırakılınca ya da alkol alamayınca yoğun anksiyete ortaya çıkabilir.
Anksiyeteli depresyon: Depresyon sıklıkla aşırı sıkıntılı, huzursuz, anksiyeteli bir tablo oluşturuyor.
Şizofreni ve paranoya: Özellikle hastalığın ilk dönemlerinde panik atak olabilir. Fakat panik bozukluğu olan birisi asla şizofrene dönüşmez.
Hipokondriazis (hastalık hastalığı): Halk arasında orasını burasını dinleyen, evhamlı, sürekli doktor doktor dolaşan kişilere ‘hastalık hastası’ denir. Tonlarca tahlil, tetkik yaptırır. Onlarca doktor ve hastane dolaşır. Fiziksel bir bozukluğu olmadığına ikna olmaz.
Somatizasyon bozukluğu: Bu hastalıkta fiziksel nedenlerle açıklanamayan çok sayıda bedensel yakınma olur. Başta, sırtta, karında, göğüste, eklemlerde, kasıklarda, bağırsaklarda, cinsel ilişkide sırasında, idrar yaparken yoğun ağrılardan yakınılır.
Yapay bozukluk: Fiziksel ve psikolojik belirtiler iradeli olarak kasıtlı şekilde ortaya çıkarılır ya da bunlar varmış gibi ‘numara’ yapılır. Bu kişiler hasta rolünü benimser, panik atağı da taklit edebilirler.
Temaruz (simÜlasyon): Panik atak taklit edilip sorumluluktan kaçmak hedeflenir.
Depersonalizasyon bozukluğu: Şahsın kendini algılama ve değerlendirmesinde yabancılık söz konusudur. Bu durum, kişide panik duygusunu ve panik atağı ortaya çıkarabilir.

PANiK ATAK TÜRLERi
Beklenmedik ataklar: Nedensiz, aniden ortaya çıkan nöbetler.
Duruma bağlı olanlar: Korkulan bir hayvan, nesne ya da durum karşısında ortaya çıkar.
Durumsal yatkınlık: Genellikle destekleyici bir etken vardır ama her zaman panik oluşmaz.

Tıbbi sorunlar
1-Hipoglisemi (düşük kan şekeri)
2-Feokromasitoma (Böbreküstü bezi hastalığı)
3-Kortizol hormonu yüksekliği
4-Tiroid bezinin aşırı veya yetersiz çalışması
5-Kafein, kokain, uyarıcı amfetamin ve benzeri maddelerin alımı
6-Vitamin eksiklikleri, kansızlık
7-Beyin tümörleri ve sara hastalığı
9-MS ve ve bazı nörolojik hastalıklar
10-Akciğer, kalp ve enfeksiyon hastalıkları.


YARIN: TEDAVi YOLLARI