Cadde ÇAYLAR HANGi SIKLIKLA iÇiLMELi?

ÇAYLAR HANGi SIKLIKLA iÇiLMELi?

16.12.2011 - 20:49 | Son Güncellenme:

Bitkisel çayların bir sağlık sorununu gidermeye yönelik olarak kullanılması durumunda...

ÇAYLAR HANGi SIKLIKLA iÇiLMELi

Bitkisel çayların bir sağlık sorununu gidermeye yönelik olarak kullanılması durumunda, daha etkili olabilmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor

Haberin Devamı

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Era Yayıncılık’tan çıkan ‘Doğadan Gelen Sağlık: Bitki Çayları’ adlı kitabında çayların kullanım sıklığını şöyle açıklıyor:
“Genel olarak, zayıf etkili bitkilerin daha etkili olabilmesi için yemeklerden 1-2 saat önce ya da sonra içilmesi tercih edilmeli. Ancak belirli durumlarda farklı uygulamalar yapılabilir. Eğer sindirimi kolaylaştırmak, gaz şikayetleri gidermek amacıyla kullanılıyorsa yemeklerden sonra içilebilir. Rahat bir uyku içinse yatmadan 30 dakika önce tüketilmeli.
Bitki çayları zayıf etkili olduklarından etkileri kullanıldıkça artar. Bu nedenle, genellikle günde 3-6 defa içilmesi önerilir.
Günde tek sefer öneriliyorsa sabahları aç karnına kahvaltıdan 15-30 dakika önce, iki sefer kullanılacaksa sabahları ve akşam yatmadan aç karnına alınmalı. Üç defa kullanılması önerilen çayların sabah, öğle ve akşam yemeklerinden önce içilmesi tercih edilmeli. Bitki çaylarına genellikle şeker ya da tatlandırıcı katılması önerilmez. Özellikle şekerin mide asidini artırması nedeniyle midesi hassas olan kişiler bundan kaçınmalı. Gerektiğinde süzme balla tatlandırılması düşünülebilir. Öksürük, boğaz ağrısı gibi şikayetlerde bal ilavesi çayın etkisini artırabilir.”

Haberin Devamı

KUŞBURNU

Grip, nezle gibi enfeksiyonlu hastalıklarda C vitamini içeriğinin yanı sıra yangı giderici etkisinden yararlanılır. İdrar artırıcı bileşenleri böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur. Romatizma, gut gibi yangılı hastalıklarda hasta şikayetlerini azaltır. Mide özsuyu yetersizliği durumunda sindirimi kolaylaştırır. Kolik sancısı, safra şikayetleri ve safra taşında yararlı olabilir. Kuşburnu meyvesi, C vitamini bakımından en zengin bitkisel kaynaklardan biri.
Çay: Günde üç defa 2 gr. parçalanmış meyve üzerine taze kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 10-15 dakika demlendikten sonra içilir. Yemeklerden 30 dakika sonra içilmesi önerilir.

YASEMİN ÇİÇEĞİ

Yasemin çiçeklerinin, Çin ve ayurvedik tedavi sistemlerinde karaciğer, mide rahatsızlıklarında, baş, diş, adet dönemi ağrılarında kullanıldığı biliniyor. Batıdaysa hoş kokusu nedeniyle çay formülasyonlarına aroma vermek için kullanılır. Yasemin çiçeği uçucu yağ taşır. Uçucu yağ özellikle parfümeri endüstrisinde kullanılır. En önemlisi de, çiçeklerinden hazırlanan çay, göğüs yumuşatıcı ve sinirleri yatıştırıcı olarak kullanılır.

Haberin Devamı

Çay: Aroma vermek için çay
karışımları içerisine
ilave edilir.

ZENCEFİL

Taşıt tutması, hamilelikte sabah bulantıları ve kemoterapi gören hastalarda, ilacın ya da ameliyat sonrası anestezinin neden olduğu bulantının bastırılmasında yararlanılır. Safra artırıcı etkisi nedeniyle yemek sonrası uygun miktarlarda kullanıldığında yağlı besinlerin sindirimine yardımcı olur. Zencefilin yararları çok sayıda bilimsel çalışmayla ortaya kondu. Safra salgısını artırması nedeniyle bilhassa yağlı yemeklerden sonra sindirime yardımcı olur, sancıyı giderir. Limon ve ballı çayı soğuk algınlığında, boğaz ağrısında ve öksürüklerde etkili.
Çay: Şikayetin derecesine göre 0.25-1 gr. zencefil çayı üzerine bir fincan taze kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 20 dakika bekletildikten sonra içilir. Taşıt tutması şikayetlerinin giderilmesinde seyahatin süresine göre 3-4 saat aralıklarla birer fincan içilebilir.

Haberin Devamı

BiTTi