24.07.2012 - 13:48 | Son Güncelleme: 24.07.2012-13:56 A-A+

SUŞİYLE NASIL BARIŞTIM?

Aylar önce ‘Cemal Bey Gibiler Klonlamalı’ başlıklı bir yazı yaşmıştım. Beni dinledi, kendini klonladı Cemal Ülman! Arşipel’in alt katını bir suşi lokantasına dönüştürdü.



U. KAAN ALTIN kaan.altin@milliyet.com.tr

Nev-i şahsına münhasır adamlar vardır bu hayatta. Farklı yönleriyle diğer fanilerden ayrılırlar. Kalender; görmüş geçirmişlerdir, hayattan keyif almasını bilirler. Halden anlarlar sonra, sizi sıkmamaları bir tarafa hep yeni şeyler öğrenirsiniz hayata dair onlardan. Cemal Ülman (müsaade ederseniz bundan sonra Cemal Ağabey diye bahsedeceğim kendisinden) işte böyle bir beyefendi. Hoşsohbet, işini çok iyi bilen ve yapan, gastronomi konusunda usta bir isim. Arşipel Balık Lokantası’nda bence sonuna kadar hak ettiği ilgiyi göremedi bugüne kadar. “Kötü yemeklere fahiş paralar bayılan gösteriş budalaları düşünsün işin o kısmını” deyip geçemiyorum zira bu güzelliği bir parça damak zevki olan herkesin paylaşmasını isterim.

Birlikte yedik Burçun not verdi
Mutfakta sadelikten yana olan, soslardan uzak duran, saf lezzetler peşinde koşan Cemal Ağabey, bugünlerde yeni bir maceraya atıldı. Mekanın alt katını suşi lokantasına dönüştürdü. Beni de çağırdı. Ne yalan söyleyeyim ayak diredim önce. Uzakdoğu mutfağının bana göre ‘karışık’ tatlarından çok hoşlanmıyorum. O yüzden davete suşisever bir dostumla gitmek istedim. Savaş muhabirliği yıllarından, uzun süren ekran macerasından aşinasınız ona. Kurumsal iletişim sektöründe artık sevgili Burçun İmir. Uzakdoğu mutfağını da seviyor. Hem de uzun süredir görüşememiştik, Cemal Ağabey vesile oldu buluşmamıza. İtalik yazılan kısımlar sevgili Burçun’a ait. Devamında ben de kendi fikrimi aktaracağım tabii. Başlayalım.

Benim değişken ruhum
İlk olarak, orkinos ve keçi peynirli saşimiden tattık. “Kişniş tadına alışık olmayanlara ağır gelebilir ama nar ekşisi, taze çilek ve keçi peyniri değişik bir hava vermiş bu tabağa. 10 üzerinden   8 alır.”
Benim fikrim: Hala önyargımı koruyorum.
Sırada, özel çiğ balık tabağı var, orijinal adıyla jou saşimi mori. Deniz tarağı, ahtapot, uskumru, orkinos, levrek ve somon yumurtasından oluşuyor bu tabak. “Tarak çok taze ve yumuşacık, ahtapot ve levrekten biraz not kırdım ama bu tabak da 8 almayı hak ediyor.”
Benim fikrim: Aklım karıştı.
Japon usulü ızgara kalamar geliyor sonra. Ardından da kızarmış sebzelerle servis edilen karides... Yanlarında acı sos, yine acılı bir mayonezli karışım. “Kalamarlar yumuşacık, deep fry karides lezzetli. Ama farkı yaratan sebzeler: Bebek mısır, patlıcan, mantar hatta maydonoz. Notum, 7-8 arasında.”
Benim fikrim: Klasik ızgara kalamar ve ızgara ya da tereyağında karidesten şaşma ama bunlar da gayet başarılı. 



Taze ürün kendini belli ediyor
Suşi de yedik tabii. Ortaya karışık kabilinden. Arşipel roll (tempura karides, salatalık, acı ton balığı, mango ve   avokado) fuji roll (yengeç, sıcak deniz tarağı, karides, avokado, yengeç karışımlı acı sos), California shake (somon, avokado, salatalık, dışı balık yumurtası kaplı). “Suşinin hası, balığın ve diğer malzemenin tazeliği kadar pirincin kalitesi ve yapılış şekliyle ilintili. Pirinç kaliteli, kararında haşlanmış, lapa değil. Balık ve deniz ürünleri son derece taze. Her biri 9-10 puanı hak ediyor.”
Benim fikrim: Özellikle fuji roll’a bayıldım. Uzakdoğu mutfağıyla barışmaya başladım  diyebilirim.
Izgara levrekten önce son bir deneme yapıyoruz. Mönüde olmayan (ya da benim gözümden kaçtı) bir nigiri tattık. Pirincin üzerinde bir parça incecik kesilmiş barbun. Bunu sadece ben tattım, tek kelimeyle olağanüstüydü.
Burçun, “Uzun süredir İstanbul’da yediğim en iyi suşiler buradaydı, çiğ balık ve saşimiler de çok güzeldi” dedi.
Derseniz ki sen genel olarak nasıl buldun? Cevabım hem basit hem de anlayana kapsamlı olacak: Arşipel’in mottosu en iyi, en kaliteli, taze ürünü alıp, mutfağına getirmek. Daha önce Beniana ve İtsumi’de çalışan, son olarak İyoki’nin şefliğini yapan Barlas Günebak’ın eli de değince benim gibi Uzakdoğu mutfağını hiç aramayan biri bile teslim oluyor. Bir iş yapacaksa, hakkını vermeli kişi. Cemal Ağabey de vermiş. “Ne eylerse güzel eyler” diyorum, aranızdan çekiliyorum...
 



Mönüden seçmeler

Doğru düzgün, daha doğrusu hiç suşi lokantasına gitmediğim için fiyatlarda karşılaştırma yapamayacağım. Mönüden seçerek yazıyorum: Otoşi yani başlangıçların fiyatları,
6-26 TL arasında. En pahalı tabak keçi peynirli orkinos saşimi. Çiğ balık tabağının ederi 44 TL. Tempura mori, yani kızarmış karides ve sebzeler
29 TL. Izgara levrek
25 TL. Suşilere gelince: Roll’ların fiyatları 5-28 TL arasında. Karışık suşi tabağı söylerseniz eder 40 TL’ye kadar çıkıyor.








jou Saşimi




Tempura Morİ





LEVREK IZGARA





KEÇİ PEYNİRLİ ORKİNOS SAŞİMİ


Arşipel’in suşi lokantası, evlere ve işyerlerine paket servis hizmeti vermeye de başladı, hatırlatalım.
Adres: Tramvay Caddesi No: 11 Kuruçeşme Tel: 0 212 265 96 00/01
www.arsipel.com.tr

Etiketler
Aradığınız
Evi Hemen
Bulun!
araDetaylı Ara
©Copyright 2015 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.