Cadde ‘F TiPi FiLM’ BUGÜN ViZYONDA

‘F TiPi FiLM’ BUGÜN ViZYONDA

21.12.2012 - 22:53 | Son Güncellenme:

.

‘F TiPi FiLM’ BUGÜN ViZYONDA


F tipi hapishanelerindeki tecrit uygulamasını konu alan ‘F Tipi Film’in galası önceki akşam Beyoğlu Atlas Sineması’nda yapıldı. Yapımcılığını İdil Yapım’ın üstlendiği filmin galasına başta oyuncular olmak üzere, Leman Sam, Şevval Sam, Menderes Samancılar, Cahit Berkay, Devin Özgür Çınar, Eyşan Özhim, Ahmet Mekin ve Levent Üzümcü gibi isimler katıldı. Gösterinin yapılacağı salonun kapısına 2000-2007 yılları arasında cezaevlerindeki ölüm oruçlarına katılan ve hayatını kaybedenlerin bulunduğu 122 kişinin fotoğrafları asıldı. İdil Yapım adına filmde emeği geçen herkese teşekkür eden İnan Altın, “Uzunca bir süredir var olan düşümüzün gerçeklik kazanması için büyük emek verdiniz. Filmin amacı F tipi gerçeğini topluma göstermek” dedi. Filmin yönetmenlerinden Ezel Akay’sa “Hayatımın ilk gerçek, hakiki kolektif çalışmasını yaptığımı düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“Gerçeğin üzeri örtülmeyecek”
Ülkenin yaşadığı acıları anlatan bir film çektiklerini söyleyen Reis Çelik, “Umarım bir gün güleceğimiz filmler çekeriz. Tek kişi de kalsak, hiçbir zaman hiçbir gerçeğin üzerinin örtülmeyeceği konusunu buradan haykırmak istiyoruz” açıklamasını yaptı.
TAYAD’Lı annelerin, siyasi tutukluların yaptığı hediyeleri ve çiçekleri yönetmenlere sunduğu gecede Şevval Sam da gazetecilerin sorularanı yanıtladı. Sam, “Bu davanın içinden gelmemiş insanlar orada yaşananları hissetmeyebilir. Sanatın bu anlamda çok güçlü bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Müzikal olarak bu misyonu Grup Yorum Türkiye’de üstlenmiştir ama bütün insanların, toplumun bu empatiyi kurabilmesi için sinema filminin hayata geçmiş olması beni çok mutlu etti” dedi. Gece, filmde emeği geçenlerin Grup Yorum’la söylediği ‘Çav Bella’ marşıyla sona erdi.

Haberin Devamı

9 YÖNETMEN ÇEKTi

Filmde, Ezel Akay, Sırrı Süreyya Önder, Barış Pirhasan, Aydın Bulut, Hüseyin Karabey, Reis Çelik, Vedat Özdemir, Mehmet İlker Altınay ve Grup Yorum (FOSEM) olmak üzere 9 yönetmen kamera arkasına geçti. 10’ar dakikalık kısa filmlerde, Tansu Biçer, Serkan Keskin, Bülent Emrah Parlak, Gizem Soysaldı, Erkan Can, Fırat Tanış, Civan Canova gibi isimler rol aldı.