Gündem ‘Mahkûma psikolojik tedavi uygulanmadı’

‘Mahkûma psikolojik tedavi uygulanmadı’

12.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM), cezaevinde kendi çıkardığı yangında yaşamını yitiren mahkumun ailesinin açtığı davada devletin yaşam hakkını ihlal ettiğine karar verdi.

‘Mahkûma psikolojik tedavi uygulanmadı’

Kararda, idarenin psikolojik rahatsızlığı olan ve daha önce de yatağını yakma girişiminde bulunan mahkumun yaşamını korumak için gerekli tedbirleri almadığı ve olay hakkında yürütülen soruşturmanın etkili olmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Saldırgan tavırlar

Erkan Kaya isimli hükümlü, 7 Ocak 2013’Te Muğla Cezaevi’nde çıkardığı yangında yaralandı ve sevk edildiği hastanede hayatını kaybetti. Muğla Başsavcılığı’nın olayla ilgili soruşturmasında alınan tanık beyanlarında, Kaya’nın psikolojik sorunlarının bulunduğu ve daha önce de benzer yakma eylemlerinde bulunduğu belirtildi. Başsavcılık, bunun üzerine görevlilerce yangına çok kısa sürede müdahale edildiğini ve yangının kontrol altına alındığını, olayda kurum personelinin ihmal ya da gecikmesinin söz konusu olmadığını belirterek, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Kaya’nın ailesinin karara yaptıkları itiraz reddedildi.

Aile bunun üzerine AYM’ye başvurdu. AYM, kararında, ölen mahkumun işkence ya da kötü muamele gördüğüne ilişkin iddiaların ispat edilmesinin mümkün olmadığı gerekçesiyle bu iddialar nedeniyle yapılan başvuruyu kabul edilemez buldu.

Haberin Devamı

AYM, yaşam hakkına ilişkin iddiaları ise yerinde buldu ve ihlal kararı verdi. Kararda; ölen mahkumun cezaevinde geçirdiği son 6 ayda saldırgan tavırlar sergilediğine dikkat çeklidi. Kararda, “Müteveffanın diğer kişilere zarar verme riskinin bulunduğunun cezaevi yetkililerince bilinmesi gerektiğinin kabul edilmesi gerektiği” ifade edildi.