Gündem ‘Marmara ölüyor demek mümkün’

‘Marmara ölüyor demek mümkün’

26.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Okay, Marmara Denizi’nde son yıllarda sıklaşan fitoplankton patlamalarının uyarı olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Okay, yaptığı açıklamada, karasal alanların, deniz kirliliğinin başlıca nedenlerinden biri olduğunu ifade etti.

‘Marmara ölüyor demek mümkün’


Karadeniz’e kuzeybatıdan bir takım nehirlerin aktığını, bu nehirlerin kirli atık sularını akıntıyla Marmara Denizi’ne geldiğini dile getiren Okay, “Karadeniz’i temizleyemedikten sonra Marmara’yı temizleyemezsiniz. Sanayinin en yoğun olduğu yer Marmara. İstanbul gibi mega kentin kıyısında. Marmara’da son yıllarda sıklaşan fitoplankton patlamaları uyarı olmalı. Bu ekosistem artık ‘Bana fazla müdahale etmeyin’ diyor. Bundan sonraki her müdahale sistemi negatif etkilemeye aday. Bundan sonra daha fazla dikkat etmek lazım” diye konuştu.
Okay, “Marmara ölüyor, ölmeye devam ediyor” şeklinde bir nitelemenin mümkün olduğunu ve sisteme artık dokunmamak gerektiğine dikkati çekti.