Gündem ‘Mavi oda’ tanıtıldı

‘Mavi oda’ tanıtıldı

26.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

222 çocuk ve genç mahkûmun kaldığı Şakran Cezaevi kapılarını basın mensuplarına açtı. Gazeteciler kamuoyunda ‘işkence odası’ olarak bilinen mavi odayı da görüntüledi.

‘Mavi oda’ tanıtıldı

Şakran Cezaevi olarak bilinen İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun kapıları ilk kez basın mensuplarına açıldı. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, cezaevini basın mensuplarına gezdirdi. Basın mensuplarına ilk olarak, ödül kazanan çocukların aileleriyle, 3 saat ile 24 saat arasında kalabildikleri aile odaları tanıtıldı.
Ardından halen cezaevinde bulunan 55’i 18 yaşından büyük toplam 222 çocuk ve genç tutuklunun, sosyal alanlardaki hareketlerinin 24 saat gözlendiği kamera odaları tanıtıldı. Çocuk mahkumların kendi odaları hariç, kullandıkları tüm alanların, hiçbir nokta kalmayacak şekilde 24 saat kayıt altında olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

2 kişi denetliyor
Basın mensuplarının bir sondaki izleme noktası ise, çocuk ve genç mahkumların kaldığı 36 üniteden birisi oldu. Burada çocukların içerisinde, tuvalet, banyo, yatak ve giyinme dolabının bulunduğu tek kişilik odalar, tanıtıldı. Çocuk ve genç mahkumların, sabah saat 08.00’den itibaren odalarından çıktıkları saat mevsime göre havanın karardığı saate kadar bahçede kaldıkları, ardından da saat 23.00’de kadar sosyal ve oyun alanlarında vakit geçirdikleri anlatıldı. Nöbetçi memurların, olası şiddet ve taciz iddialarının önüne geçmek için iki kişi, olarak bu denetimleri yaptıkları da açıklandı.
Basın mensuplarının ısrarla, kamuoyunda ’işkence odası’ olarak da bilinen ’mavi oda’yı sorması üzerine, o bölümünde gezdirilmesine karar verildi.
Cezaevi yetkilileri, ‘insanın içini rahatlatıp, şiddet eğilimini azalttığı için’ psikologların da tavsiyesiyle mavi rengin tercih edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

‘Sakinleşiyorlar’
Yıldırım, burada yaptığı açıklamada, “Mavi oda, kesinlikle cezalandırma alanı yada işkence bölümü değil. Buraya sadece kendisine zarar verme ihtimali bulunan çocuklarımız konuyor. Burada birkaç saat kaldıktan sonra ise, sakinleşmelerinin hemen ardından odalarına alınıyorlar. Ancak çocukların odaları izlenmiyor ama burası sürekli kameriyla takip ediliyor.
Çocukların kendilerine zarar verme durumu olduğu için de zaten böyle yumuşak bir maddeyle kaplı burası” dedi. Yıldırım, basın mensuplarının tuvaletin neden açıkta ve kamera önünde olduğu yönündeki soruya ise, mahkumların birkaç saat içeride kalıp genellikle kullanmadığı için böyle bir tercihin yapıldığını söyledi.