Gündem ‘Meczup’ Ankara’yı alarma geçirdi

‘Meczup’ Ankara’yı alarma geçirdi

22.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkentte panik... Gazete kağıdına sarılı bıçakla “Ortadoğu’da akan kanı durduracağız” diyerek İsrail Büyükelçiliği’ne yürüyen Osman Nuri Çalışkan adlı meczup polislerce ayağından vurularak etkisiz hale getirildi

‘Meczup’ Ankara’yı  alarma geçirdi

Ankara’yı alarma geçiren olay, dün öğle saatlerinde Çankaya’daki İsrail Büyükelçiliği’nin önünde meydana geldi. Öğle saatlerinde “Ortadoğu’da akan kanı durduracağız” diyerek Çankaya’daki İsrail Büyükelçiliği’nin önüne giden Osman Nuri Çalışkan gazete kağıdına sarılı bıçağı çıkararak slogan atmaya başladı.

Elçilikte görevli polisin “Dur ve bıçağını at” uyarısına aldırmayan şüpheli, bacağından vurularak etkisiz hale getirildi. Şüpheli, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedaviye alındı. Çalışkan’ın, 1978 Konya doğumlu olduğu, Kırıkkale’de oturduğu ve inşaatlarda işçilik yaptığı öğrenildi. Olayın ardından elçilik önüne çıkan yollar kapatılırken, bölgeye özel harekât polisleri sevk edildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekipleri de şüpheliye ait olduğu iddia edilen çantada inceleme yaptı.

Örgüt bağlantısı yok

Ankara Valiliği’nin açıklamasında, 12.10 sularında ‘Osman Nuri Ç.’ adlı, Konya doğumlu, elinde 30 santimetre uzunluğunda bıçak ve çanta bulunan kişinin, İsrail Büyükelçiliği’ne doğru slogan atarak hareket halindeyken polisin “dur” ikazında bulunduğu, ikaza uymayınca baldırından vurularak etkisiz hale getirildiği bildirildi. Açıklamada, “Yapılan ilk incelemede Osman Nuri Ç.’nin meczup görünümlü olduğu değerlendirilmiş, arşiv kaydı ve örgüt bağlantısı tespit edilememiştir” denildi.

İsrail’den polise teşekkür

İsrail’in Ankara Büyükelçiliği bir açıklama yaparak Türk polisine teşekkür etti. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, elçilikte görevli Türk polisinin şüpheliyi bacağından vurarak etkisiz hale getirmesinin ardından Türk güvenlik yetkililerinin olay yerine gelerek kontrolü sağladığını vurguladı. Olayda ölen ya da yaralananın olmadığına işaret edilen açıklamada, elçilik görevlilerinin de güvende olduğu bildirildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Büyükelçiliğimiz, Türk yetkililerine olayın kontrolü ve araştırılması konusunda güvenmektedir. Büyükelçilik olarak Türk polisine profesyonel performansı dolayısıyla teşekkür ediyoruz.”

‘Ailevi problemleri var’

Osman Nuri Çalışkan’ın evli ve 4 çocuk babası olduğu, kısa süre önce işsiz kaldığı ve bir süredir ailevi problemler yaşadığı belirtildi. BBC Türkçe’nin haberine göre kardeşi Ömer Faruk Çalışkan, ağabeyi için “Şu anda ailevi problemleri var. Kendisini öldürtmek için yapmış olabilir. Katiyen bir terör örgütüyle falan ilişkili birisi değil” dedi. Ağabeyinin Çorum’da bir cami inşaatında çalıştığını söyleyen Çalışkan, “Bayram öncesinde işten ayrıldı. Maddi sıkıntıları vardı. Evdekileri bunaltıyordu. Biz yine sigortasını ödüyorduk aile mağdur olmasın diye” dedi. Ağabeyini doktora götürmeyi düşündüklerini de ifade eden kardeş Çalışkan, “Doktora gitmeye yanaşmıyordu” diyerek ailenin yaşadıklarını anlattı. Çalışkan, Facebook hesabı üzerinden ‘Çalışkan Nakkaş’ ismiyle üretilen cami perdelerinin örneklerini paylaşıyordu. 25 Haziran tarihli bir paylaşımındaysa “Ortadoğu’daki terörün sebebi Müslümanları öldürmek. Amaç bu” diyordu.