Ekonomi 5G devrimi yolda

5G devrimi yolda

02.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İspanya’nın Barcelona şehrinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde ilk günlere damga vuran cep telefonu rüzgarı geçerken, gözler fuarın ana trendlerinden olan 5G’ye çevrildi.

5G devrimi yolda

Cepte hızı uçuracak olan 5G teknolojisinin dünyada 2020 yılında yaygınlaşması bekleniyor. İlk uygulaması 2018 yılında

5G devrimi yolda
Güney Kore’deki kış olimpiyatlarında başlatılacak.

Dünya operatörlerinin birliği GSMA, 2025 itibariyle 1.1 milyar 5G bağlantısına erişileceği tahmininde bulunuyor. 5G ile pek çok şey değişecek.

Nesnelerin interneti, endüstri 4.0 hayatımızda yerini alacak.

Otomobil ve robot!

Fuarda da 5G’nin hayatımıza katacakları hemen her standda sergileniyor. 5G demo testleri ve 5G çözümleri sergilenen çözümlerin başında yer alıyor. İnsansız araçlar, internete bağlı otomobiller, akıllı evler ve sokak lambaları. 5G çözümlerini sergileyenler arasında Türk firmaları da vardı. Argela, Aselsan bunlar arasında.

Otomobiller, robotlar ve diğer elektronik cihazlar, 5G’ye geçilmesiyle süper hızlı veriden faydalanacak. Teknoloji müdürleri ve ana ağ ekipman üreticilerinin de bu teknoloji işine yarayacak. 5G’nin telekom sektörünü yeniden şekillendireceği kesin. Fakat burada aşırı coşkuya da kapılmamak gerekiyor. Nimetleri iyi hoş ama ciddi yatırımlar gerekiyor. Özellikle ülkemizde bir yıldır 4.5G teknolojisine geçildiği düşünüldüğünde operatörlerin yaptıkları yatırımların geri dönüşünü almaları zaman alacak.

Haberin Devamı

Samsung da 5G teknolojisi üzerinde çalışan firmalardan. Fuarda Deutsche Telekom’la 5G Guaranteed Latency (GLA) ağını lanse etti. GLA, 5G’de gecikme sürelerinin kontrol edilmesini sağlıyor.

Fırsat çözümlerde

Fuarda 5G’ye yönelik altyapı çözümlerini sergileyen firmalardan biri Ericsson. Ericsson Türkiye’nin Genel Müdürü Ziya Erdem, “Bu teknoloji sayesinde uzaktan bile ameliyat yapılabilecek. Gecikme süreleri çok kısalacak. 1 milisaniyelere inecek” dedi.

Türkiye’de 5G testi yaptıklarını ve 5G terminalleri bulunduğunu aktaran Erdem, hız olarak da 24 Gigabit saniyenin görüldüğünü belirtti.

'Merhaba Umut' ödülle döndü

Turkcell, fuarda düzenlenen Glomo Ödülleri’nde, Suriyeli mültecilerin Türkçe öğrenme, iletişim ve bilgiye ulaşma alanlarındaki ihtiyaçlarına çözüm sunmak amacıyla geliştirdiği “Merhaba Umut” uygulamasıyla ödül aldı.

Haberin Devamı

5G devrimi yolda

Şirket, “Sosyal ve Ekonomik Gelişim” kategorisinde “Olağanüstü ya da İnsani Durumlarda Mobil İletişim” ödülüne layık görüldü. Ödülü Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu aldı.

Terzioğlu, “Ülkemiz sınırları içerisine dahil olan bireylerin bizlerle birlikte yaşarken aynı koşullara sahip olmasını istedik. Türkiye’de 3 milyon Suriyeli yaşıyor ve 1,3 milyonuna biz hizmet veriyoruz. Amacımız başta Suriyeliler olmak üzere anadili Arapça olan bireylerin ülkemizde dil ve kültür olarak yabancılık çekmelerinin önüne geçmekti. Böylece Eylül 2016’da Turkcell Akademi tarafından geliştirilen ‘Merhaba Umut’u lanse ettik. Suriyelilerin günlük hayatlarını kolaylaştırmayı, adapte olmuş bir yaşam şansı elde edebilmelerini amaçladığımız projemizle bugüne kadar yaklaşık 300 bin mobil uygulama indirme rakamına ulaştık” dedi.

İsveçli dev Türkiye'de üretecek

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Ziya Erdem, yerli baz konusuna da değinerek, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

5G devrimi yolda


“BTK’nın yerli baz istasyonu isteği vardı. İlk etapta kırsalda Evrensel Hizmet Fonu kapsamında kullanılacak. İlk yıl için yüzde 30 yerli baz istasyonu kullanma zorunluluğu bulunuyor. Ama Türkiye’de henüz yerli baz üretimi başlamadı. Biz de Çorlu’daki fabrikamızda yerli baz üretimini başlatıyoruz. Dünyanın her yerinde farklı firmalara üretim yaptırıyoruz. Türkiye’de de bu firmalardan biriyle üretimi yapacağız. Flextronics’le Türkiye’de üretim için anlaşma imzaladık. İki ay içinde başlıyoruz. Ana ünitelerin üretimi yapacağız. Sadece Türkiye değil, çevre ülkeler için de üretim yapacağız. Dubai’deki dağıtım ağını da Türkiye’ye almaya çalışıyoruz. O zaman buradaki üretimi de ihracata bağlayacağız. İki ay içinde Türkiye’de imal edip satmaya başlıyoruz.”

Haberin Devamı

5G’ye milli katkı

Türk Telekom’un iştiraki Argela, 5G ve 5G’yi etkinleştiren çözümleri başta olmak üzere, milli kaynaklarla geliştirdiği gelecek nesil telekom teknolojilerini fuarda tanıttı.

5G devrimi yolda


Argela, 5G üzerine geliştirdiği ProgRAN ile MWC 2017 kapsamında düzenlenen Küresel Mobil Ödülleri’nde de, ‘LTE’nin 5G’ye Evrimine Üstün Katkı’ kategorisinde finale kalarak en iyi 5 proje arasına girdi. Argela CEO’su Bülent Kaytaz, son 5 yıldır 5G sistemlerine programlanabilme ve kontrol edilebilme özellikleri sağlayan ve iletişim altyapılarını akıllı hale getiren yazılım ağırlıklı teknolojilere odaklandıklarını söyledi.