Gündem ‘Meslek liselerindeki eğitimlerde cinsiyet eşitsizliği pekiştiriliyor’

‘Meslek liselerindeki eğitimlerde cinsiyet eşitsizliği pekiştiriliyor’

16.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Çelikel Eğitim Vakfı’nın, Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin finansal desteğiyle gerçekleştirdiği “Meslek Liselerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” başlıklı araştırmanın sonuçları dün kamuoyu ile paylaşıldı.

‘Meslek liselerindeki eğitimlerde cinsiyet eşitsizliği pekiştiriliyor’

Ümraniye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 24 kadın, 14 erkek öğrenci ve 9 öğretmenle görüşmeler yapılarak hazırlanan raporda, mesleki ve teknik liselerde öğrenci nüfusunun çoğunluğunu erkeklerin oluşturması nedeniyle okulların “erkek okulu” olarak kodlandığı belirtildi. Kadın öğrenciler, “kadın işi” ve “erkek işi” olarak kodlanan meslek alanlarına vurgu yaparak, kendilerinin kadın mesleği olarak kabul edilen alanlara yönlendirildiklerini ifade etti.
Toplantıda konuşan ERG Direktör Vekili Işık Tüzün araştırmayla ilgili olarak şunları söyledi; “Türkiye’de eğitimde cinsiyetçi tutumlara ve içeriklere yaygın biçimde rastlıyoruz. Mesleki ve teknik eğitim de geleneksel toplumsal cinsiyet rollerinin dönüştürülmek bir yana, pekiştirildiği alanlar arasında. Araştırmanın bulguları da toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılığın, meslek liselerinin önemli bir sorunu olduğunu ortaya koyuyor. Eşitlikçi ve içermeci bir eğitim sistemi için toplumsal cinsiyet eşitliğinin eğitimin tüm kademelerinde içselleştirilmesi gerekiyor.”

‘Git zengin koca bul’
Raporda yer alan anlatımlardan bazıları şöyle:
- “İnşaat dediğimde önce bir bakıyorlar suratıma. ‘Erkek dolu okul, nasıl okuyorsun. Erkek gibi olur çıkarsın’ diyorlar.” (İnşaat Teknolojisi, 12. sınıf, kadın)
- “Aslında öğretmenlerimiz de bu mesleğin erkeklere daha yatkın olduğunu düşünüyor.” (Makina Teknolojisi, 12. sınıf, erkek)
- “İki ay staj yaptım ama pek verim alamadım çünkü mimarımızın çocuğuna baktım. (İnşaat teknolojisi, 12. sınıf, kadın)
- “Müdür yardımcısı ‘Sizin okumaya niyetiniz yok, git zengin koca bul’ dedi.” (İnşaat Teknolojisi, 12. sınıf, kadın)

Yazarlar