Siyaset ‘Mini paket’ bayram sonrasına kaldı

‘Mini paket’ bayram sonrasına kaldı

11.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti kurmayları, esas hedef olan HSYK maddesiyle ilgili özellikle üyelik seçimlerine ilişkin partiler arasında görüş ayrılığının sürdüğünü belirtti. Anayasa çalışmalarının bayram sonrası ele alınacağı öğrenildi

‘Mini paket’ bayram sonrasına kaldı

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında önceki gün gerçekleştirilen Ak Parti MYK’da, süresi 2 Ekim’de dolacak Irak-Suriye tezkeresinin 1 Ekim’de yeni yasama yılının açılış törenin ardından ele alınabilmesi için muhalefetle temas kurulması, muhalefetin itiraz etmesi halinde Meclis’in tezkereyi görüşmek için 30 Eylül’de olağanüstü toplantıya çağrılması görüşü benimsendi.

KHK’lara eleştiriler

Genel Başkan Yardımcılığı’ndan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na getirilen Mehmet Müezzinoğlu’nun da ‘veda’ için katıldığı basına kapalı toplantının ardından Yıldırım, partisinin genel merkez çalışanlarıyla bayramlaştı.
Milliyet’in Ak Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre MYK’da, mini anayasa paketi çalışmaları, Suriye-Irak tezkeresinin Meclis takvimi, KONDA’nın son seçim anketi, bayram ziyaretlerine ilişkin görevlendirmeler ile muhalefetin OHAL KHK’larına yönelik eleştirileri ele alındı.

30 Eylül’de toplantı

Irak ve Suriye’deki terörist örgütlerden Türkiye’ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesi ve kitlesel göç gibi risklere karşı hükümete yurtdışına asker gönderme ve gerektiğinde yabancı silahlı güçlerin Türkiye’de bulunması konusunda hükümete yetki veren tezkerenin süresinin 2 Ekim itibariyle dolacak olması nedeniyle, tezkerenin 1 Ekim’de yeni yasama yılı açılış töreninin hemen ardından Genel Kurul’da kısa bir ara verilip ardından görüşmelerinin yapılması formülü üzerinde duruldu. Parti kurmayları muhalefetle uzlaşılması halinde tezkerenin 1 Ekim’de ele alınabileceğini belirtirken, partiler arasında mutabakat sağlanamaması olasılığı da tartışıldı. Bu durumda ise tatilde olan TBMM’nin tezkere görüşmeleri için 30 Eylül Cuma günü olağanüstü toplantıya çağrılması görüşü benimsendi.

Haberin Devamı

Liderlerle yeni bir görüşme

Toplantıda, mini anayasa paketi çalışmalarını partisi adına yürüten Genel Sekreter Abdülhamit Gül sunum yaptı. Ortaya konan tablonun umut vadetmediğini ifade eden Ak Parti kurmayları, esas hedef olan HSYK maddesiyle ilgili özellikle üyelik seçimlerine ilişkin partiler arasında görüş ayrılığının sürdüğünü belirtti. Anayasa çalışmalarının bayram sonrası MYK’da ele alınacağı öğrenilirken, Başbakan Yıldırım’ın liderlerle yeniden bir görüşme yapmayı düşündüğünü, ancak Kılıçdaroğlu’nun son açıklamalarının rahatsızlık yarattığı öne sürüldü.

Oy oranları yükselişte

MYK’da, KONDA Araştırma Şirketi’nin son araştırmasının sonuçlarının da gündeme geldiği, ankete göre Ak Parti’nin oy oranının yükselişte, HDP’nin hızlı bir düşüşte olduğu bildirildi. MHP’nin oy oranının da yükselme trendine girdiğini gösterdiği belirtilen ankette CHP’nin oy oranında ise ‘gözardı edilebilir’ miktarda düşüş görüldüğü ifade edildi. Yıldırım’ın sosyal medyadaki paylaşımlara titizlik gösterilmesini istediği öğrenildi. MYK’da Müezzinoğlu’ndan boşalan Genel Başkan Yardımcılığı için yeni bir isim belirlenmezken, Yıldırım’ın “sonra atarız birini” esprisi kurmaylarını güldürdü.