"Mış gibi" kişilikler

"Mış gibi" kişiliği Deutsch; "bireyin yaşamla ilişkisinin her alanında içtenliğin olmadığı ancak dışarıdan bakıldığında tam 'mış gibi' göründüğü" bir kişilik olarak tanımlamıştır.

Bu kişiler hissedişlerindeki bu sorunun farkında değil gibidirler.

Konuşmaları biraz sevimli ve yüzeysel olmakla birlikte görünüşte uyumları iyidir ve hatta uygun duygusal tepkiler verebilirler.

Ancak bu kişilerde belli belirsiz ve adlandırılması güç birşey eksiktir, arkadaşları ve yakınları bu kişilerdeki sorunun ne olduğunu anlamaya çalışırlar.

Haberin Devamı

İnsanların kalıcı kişilik özellikleriyle eşduyum yapamazlar. Ancak kendilerinden beklenmeyen bir biçimde diğerlerinin beklentilerinin farkındadırlar ve bu çevrelerine uyum sağlamalarına yardımcı olur.

Özgünlükten yoksundurlar, insanlarla hızla narsisistik özdeşim kurma eğilimleri vardır ama bunlar özümsenmez, yüzeyel kalır.

İnsanları taklit etme eğilimleri, kırılgan ve zayıf içsel kendiliklerini desteklemeye yardım eder. Aynı zamanda insanlar ile herhangi bir mesafe, farklılık ve anlaşmazlığı yadsımaya hizmet eder ve böylece onların desteğinin devamlılığını sağlar.

Saldırgan eğilimleri bölüp dışlayarak, kendilerine bir "yalancı iyilik" ve ılımlı cana yakınlık havası verirler.

"Mış gibi" kişiliklerin neredeyse tümünde çocukluklarının ilk yıllarında anneden yoksunluk ve değişken, çoğul bakım vericiler öyküsü alınır. Yaşadıkları en temel örselenme, duygusal yatırım yapacakları sürekli nesneler bulamamış olmalarıdır.

Bu kişilerin özdeşim süreci, taklidin ötesine geçememiştir.

İçsel ruhsal yapıları zayıftır.

Evet, bir türlü yakınlık duygusu geliştiremediğiniz, ağzınızda buruk bir tat bırakan, duygusunun size geçmediğini hissettiğiniz, onun duygusunun da size geçmediği ve yanında kendinizi yalnız hissettiğiniz kişilere ışık tuttu mu?


Kaynak:

Akhtar, S.,(1995). Ağır kişilik bozukluklarının tanı ve sağaltımı için başvuru kitabı. çev. Alkan, M., Gürdal, C. Ed. Eğrilmez, A. Odağ Psikanaliz ve Psikoterapi Eğitim Hizmetleri, Org. Ltd. Şti. Yayınları No:11. İzmir, 2009.