Gündem ‘Mısır yolcu uçağını terör saldırısı düşürdü’ iddiası

‘Mısır yolcu uçağını terör saldırısı düşürdü’ iddiası

20.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Paris’ten 66 yolcu ve mürettebatla havalanan Mısır uçağı Akdeniz’de düştü. Uçakla ilgili açıklama yapan Mısır Havacılık Bakanı Şerif Fathi, ‘terör ihtimali teknik bir arızadan daha güçlü’ dedi

‘Mısır yolcu uçağını terör saldırısı düşürdü’ iddiası

Fransa’nın başkenti Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı’ndan Kahire’ye gitmek üzere önceki gece havalanan Mısır Havayolları’na (Egyptair) ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı, Yunan hava sahasından Mısır hava sahasına girdikten kısa bir süre sonra kayboldu. Uçakta 56’sı yolcu ve 10’u mürettebat olmak üzere 66 kişinin bulunduğu yolcuların 30’unun Mısırlı, 15’inin Fransız, ikisinin Iraklı olduğu, Cezayir, Britanya, Belçika, Kanada, Çad, Kuveyt, Portekiz, Suudi Arabistan ve Sudanlı birer kişinin olduğu aktarıldı. Yunan Sivil Havacılık yetkilileri uçakla son bağlantıyı TSİ 02.24’te kurduklarını açıklarken, Mısırlı yetkililer herhangi bir acil durum çağrısı almadıklarını ama uçaktan bir sinyal geldiğini belirtti.

Haberin Devamı

‘Mısır yolcu uçağını terör saldırısı düşürdü’ iddiası
Cevap vermedi

Açağın düştüğüne dair ilk açıklamayı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yaptı. Hollande, “Aldığımız bilgiler maalesef uçağın düştüğü yönünde” dedi. Kamuoyuyla uçağın radarda gözlemlenen son hareketlerini paylaşan Yunanistan Savunma Bakanlığı ise, MS806 sefer sayılı yolcu uçağının 11 km yükseklikte ani bir dönüş ile önce 90 derece sağ daha sonra ters yönde tam bir daire çizdiğini aktardı. Uçağın TSİ 02.24’te Yunan hava sahasına girişiyle ilk iletişimin sağlanıp güzergahının teyit edildiğini söyleyen Yunan yetkililer, uçağın TSİ 03.27’de Kerpe Adası’nın güneyinden ülkeden çıkış yapmasına yakın gönderilen onlarca mesajdan hiç birine cevap vermediğini, sonra radardan kaybolduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Araştırma çalışmaları dün gün boyu sürerken, çalışmalara katılan Yunan ekipleri öğleden sonra bir açıklama yaparak uçağın radardan kaybolduğu noktanın yakınlarından Girit Adası’nın 370 km güneydoğusunda iki adet yüzen turuncu parça buldukları bilgisini verdi.

Mısır Havacılık Bakanı, olayın terör saldırısından dolayı gerçekleşme ihtimalinin teknik bir arızadan daha ‘güçlü’ olduğunu belirtti. Rusya da yüksek ihtimalle terör saldırısı oldunu dile getirdi.

Mısır’ın ‘şanssız’ havayolu sabıkası

Mısır havayolları ekim ayında IŞİD’in Sina Yarımadası’ndan attıkları roketle Rusya’ya giderken vurulan ve 224 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan olay sonucu gündeme gelmişti. Son olarak da mart ayında psikolojik sorunları olan Mısırlı Şerif El Din Mustafa’nın üzerinde bomba olduğu tehdidi ile iç hatlar uçağını kaçırması, Mısır hava taşımacılığına dair ciddi soru işaretleri yaratmıştı.

AB’nin 2009’da ‘sistematik güvenlik zaafları’ndan dolayı uyardığı Mısır havayollarının bir yıl içinde kayda değer bir ilerleme kaydettiği belirtilmişti. Buna karşın 2011’in temmuz ayında Uluslararası Kahire Havalimanı’nda bulunan Beoing 777-200 tipi bir Mısır Havayolları uçağı, kokpitinde başlayan bir yangın sonucu tahliye edilmişti.

Arıza yapması pek mümkün değil

Ulaştırma danışmanı Richard Westcott, uçağın imdat çağrısı yapmadan kaybolmasının terör olasılığını artırdığını belirtti. CNN’in güvenlik uzmanı David Soucie da uçağın düşük frekans iletişim yolu, yüksek frekans iletişim yolu ve dijital iletişim kullanma şansı olduğunu, durumun şüpheli olduğunu vurguladı. Uçağın 11 kilometreden aniden dalışa geçtiğini hatırlatan Westcott, modern uçakların havada bir parçası kopma ya da kırılmasına çok nadir rastlandığını söyledi. Yunan yetkililerin uçağın ani dönüş yaptığı yönündeki açıklamasının ise bir patlama sonucu uçağın düşme ihtimalini azaltığını söyleyen Westcott, pilotun da yardım çağrısında bulunacak zamanı olduğunu gösterdiğini belirtti.