Gündem ‘MİT TIR’ını paylaşana engel

‘MİT TIR’ını paylaşana engel

15.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

MİT’e ait TIR’ların Adana’da durdurulmasına ilişkin tutanakların yayılmasının ardından mahkemeden jet engelleme kararı cıktı.

‘MİT TIR’ını paylaşana engel

Önlem olarak twitter ve facebook’un tümden kapatılması için de karar alındı ama twitter’ın ilgili hesabı Türkiye’de dondurması, facebook’un ise profil ve grup bazında kapatma uygulaması üzerine karar uygulanmadı. Belgelerin yüklendiği Google da mahkeme kararıyla belgelere erişime izin vermedi.
Tutanakların paylaşılması üzerine mahkemeden karar çıktı. İçeriklerin yayımlanmasının kamu güvenliğini tehdit ettiği belirtilen karar Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne iletildi. Bu karar da Türkiye’deki temsilcileri aracılığıyla tutanakların yayıldığı facebook ile twitter’a iletildi. Kararın ulaşmasının ardından twitter hesap bazında engelleme yapıp tutanakları yayımlayanları Türkiye özelinde askıya alırken facebook da profil ve grup bazında kapatma uyguladı. TIR’larla ilgili 60 kadar doküman Google Drive’dan da, “hizmet şartlarını ihlal ettiği” gerekçesiyle kaldırıldı.
Mahkeme kararları uygulanmaya başlamadan önce twitter ve facebook için tümden kapatma kararı da hazırda tutuldu. Ancak mahkeme kararlarının uygulanması üzerine bu kararlar uygulanmadı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) yapılan yazılı açıklamada da şunlar kaydedildi:
“Adana 5. Sulh Ceza Hâkimliği, 14 Ocak 2015 tarih ve 2015/197 D. İş No’lu kararı ile 1 Ocak 2014 tarihinde Hatay ile Kırıkhan ilçesi ve 19 Ocak 2014 günü Adana’da Milli İstihbarat Teşkilatı’na ait araçların durdurulması ve aranması olayıyla ilgili açılan kamu davasının soruşturmasına devam edildiği gerekçesiyle yürütülen soruşturma ile ilgili yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayının yapılmasının yasaklanmasına karar vermiştir.”