Siyaset ‘NATO bizi yalnız bırakmamalı’

‘NATO bizi yalnız bırakmamalı’

08.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

NATO Zirvesi için Polonya’ya giden Erdoğan, sığınmacı konusunda, “Sabırlı davrandık ama istiyoruz ki dostlarımız da destek olsunlar. Türkiye’yi, NATO ülkelerinin yalnız bırakmaması gerekir” dedi

‘NATO bizi yalnız bırakmamalı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için Polonya’nın başkenti Varşova’ya hareketi öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. NATO Zirvesi’nin bölgesel ve küresel gelişmeler bağlamında son derece kritik bir zamanda gerçekleştiğini aktaran Erdoğan, “Geçtiğimiz haftalarda önce İstanbul’da ardından Irak ve Suudi Arabistan’da yaşanan terör saldırılarında gördüğümüz gibi uluslararası güvenlik giderek daha kırılgan bir hal alıyor. Bu durum sadece Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki birkaç ülkeyi etkileyen lokal bir sorun değildir. Bilakis tüm ülkeleri tüm bölgeleri etkisi altına alan, küresel boyutu olan bir meseledir. Nitekim Fransa, Belçika, Tunus, Mısır ve ABD’de meydana gelen terör eylemleri nerede olursa olsun ne kadar gelişmiş olursa olsun hiçbir ülkenin bu sürecin dışında olmadığını ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Dünyayı etkiliyor’

Bugün klasik tehditler yanında DAEŞ, El Kaide, PYD, PKK, YPG gibi terör örgütlerinin sebep olduğu yeni güvenlik sınamalarıyla karşı karşıya bulunulduğunu kaydeden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Mülteci krizi ve göç hareketleri bütün dünyayı etkiliyor. Siber saldırıların, salgın hastalıkların, bölgesel istikrarsızlıkların coğrafi olarak yalıtılmış ülkelere bile yansımaları oluyor. Güvenlik tehdidi kavramının mahiyeti çok ciddi bir değişim yaşıyor. Bu süreçte NATO’nun daha aktif olması, bu yeni tehditler karşısında kendini de güncellemesi gerekiyor. Küresel istikrar ve göç dengesinin devamı için ittifakın dayanışmasını sürdürmesi caydırıcılığını da tahkim etmesi şarttır. NATO’nun Türkiye’nin güvenliğini olumsuz etkileyen gelişmeler karşısında çok daha fazla çaba göstermesini bekliyoruz. İnşallah Varşova Zirvesi’nde diğer konular yanında ittifakın savunma ve caydırıcılık yapısının güçlendirilmesine ilişkin konuları ele alacağız.”

Haberin Devamı

Putin görüşmesi

Erdoğan, mülteci krizine ilişkin, “Biz tabii bu konuda hep sabırlı davrandık, sabrediyoruz ama istiyoruz ki dostlarımız da burada bizim yaklaşım tarzımıza destek olsunlar. Çünkü bir NATO üyesi olarak Türkiye’yi, NATO ülkelerinin yalnız bırakmaması gerekir. Onlar da buradan ne gibi bir pay alacaklar veya ne gibi bir destek verecekler. Çünkü bugüne kadar böyle bir şey görmedik” dedi. Bir gazetecinin, “G20 öncesi Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya gelebileceğinizi ifade etmiştiniz. Buna ilişkin tarihte bir netleşme var mı?” şeklindeki sorusu üzerine Erdoğan, şu anda netleşen bir tarih olmadığını belirterek, “Dışişleri Bakanlarımız karşılıklı olarak süreci takip ediyorlar. Fakat bu ay sonu, ağustos gibi planlanması gündemde. Netleştikten sonra zaten bu duyurulacaktır” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “NATO Zirvesinden Suriye ile ilgili ve DAEŞ ile mücadele konusunda özel bir beklentiniz var mı? İkili görüşmelerinizde bu konuyu gündeme getirmeyi planlıyor musunuz?” sorusu üzerine de “Şüphesiz ki Türkiye’nin sınır itibarıyla gerek Suriye, gerek Irak ile ilişkili olarak bu malum terör örgütleriyle olan tehdit baskısı devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Böyle bir şey görmedik’

Zirvede gerek Irak’taki, gerekse Suriye’deki gelişmelerin hem gerçekleştireceği ikili görüşmelerde hem de gündemin içerisinde ele alınması gereken konular olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti: “Sadece Suriye’de 6 yıldır devam eden bir süreç var. Bu 6 yıl içerisinde 600 bine yakın insan Suriye’de öldürülmüş vaziyette. Adeta tarih sahnesinde, haritadan silinecek bir duruma doğru giden bir Suriye var. Böyle tarihi asırlara dayalı bir ülkenin silinmesine göz yummak mümkün değil. Bizler için de özellikle mülteci krizinin baş amili olan Suriye ve Irak’tan şu anda 3 milyonu aşan bir mülteci kriziyle karşı karşıyayız. Biz tabii bu konuda hep sabırlı davrandık, sabrediyoruz ama istiyoruz ki dostlarımız da burada bizim yaklaşım tarzımıza destek olsunlar. Çünkü bir NATO üyesi olarak Türkiye’yi, NATO ülkelerinin yalnız bırakmaması gerekir. Onlar da buradan ne gibi bir pay alacaklar veya ne gibi bir destek verecekler. Çünkü bugüne kadar böyle bir şey görmedik.”

Haberin Devamı

‘Altın kız’a tebrik telefonu

‘NATO bizi yalnız bırakmamalı’


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan bayramı vesilesiyle, Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazanan 15 yaşındaki Ayşe Begüm Onbaşı ve hocası Gürkan Er’i telefonla aradı. Güney Kore’de yapılan Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda kazanılan altın madalyanın tüm Türkiye için gurur verici olduğuna dikkati çeken Erdoğan, milli sporcuya ve hocasına başarılarının devamı dileğinde de bulundu. Cumhurbaşkanı, Akhisar Anadolu Lisesi öğrencisi olan ve spor çalışmalarını Manisa Büyükşehir Belediyespor Spor Kulübü bünyesinde sürdüren Ayşe Begüm’ün çalışmaları ve okul durumu hakkında Er’den bilgi aldı. Erdoğan’ın derslerinde de başarılı olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirttiği Ayşe Begüm’den aile durumu hakkında da bilgi aldığı kaydedildi. Ayşe Begüm’ün ve hocası Er’in ise bayram vesilesiyle Cumhurbaşkanı tarafından aranmaktan büyük memnuniyet duyduklarını, bu ilginin kendileri için büyük onur olduğunu ifade ettikleri öğrenildi. (DHA)

Haberin Devamı

‘İran-Türkiye ilişkileri için zemin uygun’

İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı telefon görüşmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada iki ülkenin halkları arasındaki derin ortaklıklara değinerek Tahran ile Ankara arasındaki ilişkilerin tüm alanlarda olabildiğince geliştirilmesi için uygun zeminin mevcut olduğu vurgulandı. Büyükelçiliğin telefon görüşmesine ilişkin açıklamasında Ruhani’nin Erdoğan’a “İran ile Türkiye sahip oldukları sayısız ortaklıklar gereği bölgesel sorunların çözümünde, özellikle de terörizm ile mücadelede birlikte çaba sarf etmelidir” dediği belirtildi. Ruhani’nin ayrıca iki ülke arasındaki anlaşmaların süratle hayata geçirilmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir adım olduğunu vurguladığı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da görüşmede Tahran İle Ankara arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve derinleştirilmesini desteklediği, “Artık Pakistan, Irak, Afganistan, Suriye ve Filistin’de olanları tahammül etmek mümkün değildir” dediği belirtildi. ( ANKARA DHA)