Eğitim 'Okula uyum süreci' eğitimi önerisi

'Okula uyum süreci' eğitimi önerisi

12.09.2013 - 10:27 | Son Güncellenme:

"Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim dönemi başlamadan okula yeni başlayan çocukların ailelerini davet ederek, uyum sürecinde neler yapacaklarıyla ilgili bilgilendirme eğitimi verebilir"

Okula uyum süreci eğitimi önerisi

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataoğlu, Milli Eğitim Bakanlığının eğitim dönemi öncesinde okula yeni başlayan çocukların ailelerine uyum süreci konusunda bilgilendirme eğitimi verebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Ataoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013-2014 eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla okulla ilk kez tanışacak çocuklar ve ailelerini incelediğini belirterek, çocukların okula başlamada takındıkları tutumun aileleri tarafından kazandırıldığını, davranışlarını ve düşüncelerini ebeveynlerinden etkilenerek sürdürdüklerini anlattı.

''Çocuk, korku ve endişeyi aileden alıyor" diyen Ataoğlu, çocukların okula giderken korku ve endişelerini de beraberinde götürdüklerini, ailelerinden ayrılmaları ve farklı ortama katılmalarının onlar için yeni bir durum olduğunu vurguladı.

Ailelerinin duyduğu heyecanın çocuklarda endişeye yol açabildiğine dikkati çeken Ataoğlu, şöyle konuştu:

''Aile kaygı duyarsa çocukta korku durumu ortaya çıkabilir. Bu yüzden ailelerin okula başlama durumundan olağanüstü anlamlar çıkarmaması gerekir. Bu, bir süreçtir. Çocuklar kendi yaşıtlarıyla bu süreci yaşadığı zaman çok çabuk uyum sağlama yeteneği kazanmaktadır. Öğretmenler okulun ilk haftalarında sosyal etkinlikler ve bu etkinlikler içerisinde de oyunu öne çıkararak çocukların okula uyumlarını artırabilirler."

Haberin Devamı

Ataoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim dönemi başlamadan okula yeni başlayan çocukların ailelerini davet ederek, uyum sürecinde neler yapacaklarıyla ilgili bilgilendirme eğitimi verebilir. Bu, okul fobisi yaşayacak çocukların sayısını azaltır veya önüne geçilebilir. Bu, Milli Eğitime öneri olarak iletilmesi gereken bir husus. Özellikle eğitim psikolojisi yönünde destekler verilebilir.

Çok fazla uyum sorunu yaşayan öğrencilere psikolojik ve psikiyatrik destek verilebilir.''