Gündem 'Olmaması anormal'

'Olmaması anormal'

22.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bodrum ve Kos adasını vuran depremi değerlendiren uzmanlar, Ege’deki hareketliliğin devam edeceğini belirterek uyarıda bulundu: “Burada yaşayanların ve burayı  yönetenlerin bu durumu iyice kanıksamaları gerekiyor...”

Olmaması anormal

Ege Denizi’nde meydana gelen, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün şiddetini 6.6 olarak açıkladığı depremi uzmanlar Milliyet’e yorumladı.

Haberin Devamı

İTÜ Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Ege bölgesinin Türkiye’nin en fazla aktif fayla örülmüş bölgesi olduğunu belirterek, “Özellikle doğu-batı yönünde aktif, ciddi faylar var. Ayrıca, kuzey-güney yönlü faylar da mevcut. Ana fayların çoğu düşey atımlı faylar. Burada faylar graben dediğimiz çukurlukları sınırlar. Bu grabenlerden de akarsular akar. Büyük Menderes, Gediz gibi. Bütün bunlar fayların oluşturduğu vadiler ve 13 milyon seneden bu yana aktif bir şekilde deprem üretiyor. Böyle bir coğrafyadan, böyle bir jeolojik yapıdan söz ediyoruz. Dolayısıyla Ege’de bu aralar depremler fazla gibi bir söylem garip geliyor. Çünkü o bölgenin doğası bu. Depremler olacak, olmaması anormal. Bu sisteme neden olan da bu bölgenin kuzey-güney yönlü gerilmesi. Deprem olması çok doğal, burada yaşayanların ve burayı yönetenlerin bu durumu iyice kanıksamaları gerekiyor. Gökova Körfezi’nin kuzey kanadı bir fay yamacıdır. Bu fay Bodrum’a doğru, buradan da Kos Adası’na ilerler. Anlaşılıyor ki deprem bu fay üzerinde olmuştur. 6.6 daha fazla artçı depremler üretecektir. Bodrum’un şansı alçak katlı yapıların yoğunluğu” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Enerji boşaldı’

İTÜ Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz de Gökova Körfezi’nin zaman zaman 5 ve üzeri depremler üreten bir bölge olduğunu belirterek, “Olağan bir deprem. Gökova Körfezi’nin oluşumunu zaten bu tür depremlere borçlu. Çünkü hem Bodrum’un güneyinde hem Datça’nın kuzeyinde çok sayıda var. O faylar da deniz taraflı aşağı doğru çöküyor. Her depremde 40-50 cm çöküyor ve körfezi oluşturuyor. Bu 20 milyon yıldır süren bir gelişme. Bu şaşırtıcı bir durum değil bu gerçekle yaşamak gerekiyor tüm Türkiye için geçerli bu. Ege’de deprem derinlikleri sığdır. Sığ depremler de yüzeyde fazla hissedilirler. Normal fay dediğimiz bir fay bu. Bir tarafı aşağıya düşen bir tarafı yukarı çıkan. Bu tür faylarda deprem denizde olmuşsa ve büyüklüğü 6-6.5 arasındaysa tsunami olur. Bu da bir tsunami hadisesidir. Bu fay için enerji boşaltılmıştır. Gökova’da yakın zamanda bir daha bu büyüklükte bir deprem beklenmez” dedi.

Haberin Devamı

‘Su yükseldi’

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise şunları söyledi: “Benim açımdan beklenen depremlerden biri. Büyüklüğüyle ilgili farklı rakamlar verildi. Bana göre deprem 6.7 büyüklüğünde. Bunun birçok işareti var. Tsunami benzeri hareketler, elektrik kesintileri, trafoların yangın çıkarması, hasar alan binanın çok oluşu bunlardan bazıları. Daha zaman kısa. Ne olup biteceği belli olmaz. Bölgede su yükseldi. Bunlara tsunami demekten ziyade suyun harekete geçmesi olarak değerlendirilebilir.”

‘Zararlar telafi edilecek'

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile Bodrum Devlet Hastanesi’nde incelemelerde bulundu. Bakan Demircan, 358 kişinin hastanelere müracaat ettiğini belirterek “Müracaat eden 25 kişiden 3 tanesinin bel, omurga ve ayak kemiğinde kırık var. Ciddi bir yaralanma yok. Gerekli müdahaleler yapıldı” dedi. Demircan, depremle ilgili kim zarara uğradıysa zararının telafi edileceğini belirterek, “Buraya yabancı ülkelerden ve ülkemizin diğer bölgelerden gelen misafirlerimizin de endişe etmesine gerek yok. Bilsinler ki bütün kurum ve ekipmanlarımızla burada hizmetteyiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Tsunami değil su yükselmesi’

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Muğla Gökova Körfezi’nde meydana gelen 6.3’lük depreme ilişkin açıklama yaptı. Eroğlu, “Allah’a çok şükür bir can kaybı yok. Herhangi bir büyük bir maddi kayıp da söz konusu değil. Sadece, Bodrum Belediyesi’ne ait bir limanda yedieminde bekleyen bazı tekneler, su bir miktar yükselince onlar zaten hurda teknelermiş; onlarda hasar var. Onun dışında önemli bir zayiyat yok. Allah’a çok şükür geçmiş olsun diyorum. Özellikle başta Bodrum olmak üzere bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum” diye konuştu.

Bakan Eroğlu, “Bodrum ile Kos Adası arasında Ege Denizi’nde vuku bulan depremde, tsunami hadisesi olmadı. Son aldığım bilgilere göre 10 santimlik bir deniz suyusunun yükselmesi söz konusudur. Bu AFAD’tan aldığımız bilgidir, özellikle paylaşmak istiyorum” ifadelerini kullandı.