Gündem ’Ölüm geçiti’, cazibe alanı olacak

’Ölüm geçiti’, cazibe alanı olacak

19.05.2015 - 12:06 | Son Güncellenme:

TORTUM Şelalesi ve gölü ve 1000 yıllık Öşvank Kilisesi ile Erzurum’un önemli turistik merkezlerinden Uzundere’ye Kaymakamlık ve Belediye tarafından ortak proje hazırlanıyor.

’Ölüm geçiti’, cazibe alanı olacak

Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, Tortum Gölü kenarındaki kayalıkların kenarından geçen yıl görülen trafik kazaları nedeniyle ’Ölüm geçiti’ olarak adlandırılan Erzurum- Artvin karayolunun Pirinkayalar Mevikii yakında cazibe alanı olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Erzurum -Artvin karayolu üzerindeki Tortum ile Uzundere İlçesi arasında olan ve 1700’lü yıllarda Kemerli dağda meydana gelen heyelan sonucu 60 metre derliğinde 600- 1000 metre genişliğinde ve 10 kilometre uzunluğundaki Tortum Gölü yanındaki ulaşımı sağlayan Pirinkayalar Geçidi’nde, yaklaşık 20 milyon lirayı bulan ’Çoruh Turizm Destinasyonu Projesi’ uygulamaya konulacak. Projenin uygulanmasıyla Türkiye’de belki de bir ilki gerçekleştireceklerini anlatan Belediye Başkanı AK Parti’li Halis Özsoy, karayolunu tünele alacaklarını, şimdi kullanılan yolu ise bisiklet ve yürüyüş yolu olarak kullanacaklarını belirtti. Şimdiye kadar çok sayıda taşıtın göle düşmesi sonucu ölümlü kazaların yaşandığına dikkati çeken Başkan Özsoy, Pirinkayalar Mevkii’ni bir cazibe alanına dönüştürmeye kararlı olduklarını bildirdi. Başkan Özsoy, projenin uzun soyuklu olduğunu vurgulayarak bu konuda şunları söyledi:

Haberin Devamı

’Ölüm geçiti’, cazibe alanı olacak

"Tortum Gölü 200’den fazla türdeki göçmen kuşun konaklama alanı. Göl, tüm su sporları için ideal bir merkez. Zaten su sporlarının birçoğu da yapılıyor. Gölün bitiminde ise Tortum Şelalesinden 48 metreden su düşüyor. Tortum Göl ve şelalesinin bulunduğu vadide Türkiye’de ilkleri gerçekleştireceğiz. Proje hayata geçtiğinde 300 kişiye doğrudan istihdam sağlanacak. Proje ortaklarımız Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile Çoruh Havzası Kalkınma Birliği. Proje Kalkınma Bakanlığı tarafından oluşturulan ’Cazibe Merkezlerinin Desteklenmesi’ programı kapsamında Tortum Gölü ve Tortum Şelalesinin ülkemizin turizm destinasyonlarından birisi olmasına yönelik başlatlmış bir faaliyettir."

Cam teras, cam kafeterya ve cam asansör yapacakları Pirinkayalar Geçiti Projesi’nin bir ayağını oluşturduğunu anımsatan Kaymakam Hacı Arslan Uzan, Tortum Şelalesi’ne seyir plato ve terasları, amfi tiyatro, eğitim oteli, macera parkı, doğa sporları merkezi, Yedi Göller’e yürüyüş yolu da yapılacağını açıkladı. Görenleri heyecanlandıran bir benzeri Amerika’da olan 300 metrekare genişliğinde cam teras ve 14 metre çıkıntı içinden cam asansörle suyun yuzeyine inileceğini ifade eden Kaymakam Uzan, suda yüzen bir platform oluşturulacağını, teknelerle gölün karşı yakasına gidileceğini belirtti. Yöredeki haşin ve doğal güzelliği turizmin hizmetine sunacaklarını anlatan Kaymakam Uzan, "Sıradışı çılgın proje, Uzundere ve Erzurum’un Karadeniz’e açılan kapısı olacak" diye konuştu.