Gündem ‘Onlar için bir ışık yok’

‘Onlar için bir ışık yok’

08.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fotomuhabiri Bülent Kılıç, Taksim Fransız Kültür Merkezi’ndeki ‘Umuda Kaçış’ sergisinde savaştan kaçan mültecilerin bitmek bilmeyen yolculuklarına yer veriyor. Fotoğraflara Kılıç’ın birkaç cümlelik notları da eşlik ediyor

‘Onlar için  bir ışık yok’

Dünya çapında devam eden yaklaşık 60 milyon insanın topraklarından ayrıldığı göç hareketi, İstanbul Taksim’deki Fransız Kültür Merkezi’nde bir dizi etkinlikle gündeme geliyor. Etkinlik serisinde yönetmenlere, oyunculara, yazarlara, fotoğrafçılara ile HCR ve France Expertise International gibi sahada faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlara da yer verilecek. Bu kapsamda AFP’nin fotomuhabiri Bülent Kılıç’ın ‘Umuda Kaçış’ adlı sergisi de yer alıyor.

Haberin Devamı

Son 3 yıldan seçki

Sergide Kılıç’ın son üç yıllık süreçte çektiği basın fotoğraflarından bir seçki gösteriliyor. Sergideki fotoğraflar mekanlara göre sıralanmış. Sergi, Suriye’de çekilmiş fotoğraflarla başlıyor: Kobane göçü, Tel Abyad Göçü, Bodrum Yunanistan’a geçilen bölüm, İstanbul sokaklarında çekilen kareler ve Midilli fotoğrafları. Fotoğraflara Bülent Kılıç’ın birkaç cümlelik notları da eşlik ediyor. Sınırda telefonunu bırakmadan önce son görüşmeyi yapan bir adam, Üsküdar’da bir çadırın altında toplanmış bir aile, Kobane’de bir binanın tepesinde bekleyen genç bir adam fotoğraflara yansıyan figürlerden bazıları.

‘Vatansız yaşıyorlar’

AFP fotomuhabiri Bülent Kılıç, Haziran 2014’teki Türkiye-Suriye sınırından geçiş yapan mülteciler ile ilgili çalışmasıyla Perpignan’da Visa d’Or News 2015 Ödülü’ne değer görülmüştü. Kılıç sergi kapsamında, göçle ilgili gözlemleriyle ilgili olarak, “Onlar için bir ışık yok,” diyor ve devam ediyor: “Evsiz ve vatansız yaşıyorlar, herkes kendini onların yerine koysun: Yarın evinizi terk edeceksiniz ve ne zaman döneceğinizi bilmeyeceksiniz... İnsan dayanamıyor onları izlemeye.”

Haberin Devamı

Kılıç, bir taraftan göç yolculuğu hâlâ devam ederken sergiyi hazırlamanın nasıl bir his olduğunu ise şu sözlerle ifade etti: “Yaptığımız işler tekrar eden, şiddeti artan azalan konular.” Sergi, 26 Şubat’a dek görülebilecek.

‘Onlar için  bir ışık yok’


Bülent Kılıç’ın son üç yıllık süreçte çektiği karelerden oluşan sergi 26 Şubat’a dek görülebilir.