Geri Dön
'Otomatik Portakal' kitabı 3 dilim portakalla paylaşılmamalı

'Otomatik Portakal' kitabı 3 dilim portakalla paylaşılmamalı

BookTuber ve Bookstagram'lar sayesinde kitaplar da 'popi' bir şeye dönüştü. Kaliteli okumalar yerine yüzeysel hava atmalar, okumuş gibi yapmalar havada uçuşuyor. Özellikle Instagram'da bazı paylaşımlar var ki inanılmaz!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

YouTube'ta kitaplar hakkında video çeken kullanıcılara 'BookTuber' deniyor. Bir de Bookstagram hesapları var. Onlar da tahmin edeceğiniz gibi Instagram'da kitaplarla ilgili paylaşımlarda bulunanlara verilen ad... Özellikle Bookstagram hesapları son dönemde oldukça popüler. Birkaç 'etiket' ve 'hashtag' yardımıyla paylaşımınız bir anda yüzlerce 'like' alabiliyor. Malum, 'like'lar çağındayız, dolayısıyla 'like kasan' o kadar çok kullanıcı var ki aklınız şaşar.

Haberin Devamı

Kitabın fotoğrafını çekmiş

Geçenlerde beni şaşırtan bir Bookstagram paylaşımına denk geldim. Eminim az buçuk nitelikli kitap okuma hevesinde, derdinde olan okurların da dikkatini/tepkisini çekmiştir. Bir kullanıcı, Stanley Kubrick tarafından sinemaya da uyarlanan, İngiliz yazar Anthony Burgess'ın 'Otomatik Portakal'ının fotoğrafını çekip paylaşmış.

Buram buram cehalet...

Ancak sıkıntı, fotoğrafa dikkatli bakınca ortaya çıkıyor. Çünkü fotoğrafa dalga geçer gibi üç portakal dilimi de eşlik ediyor. Son zamanlarda bu kadar anlamsız, bu kadar sığ, bu kadar avam bir paylaşım görmedim. Söz konusu edebiyat olduğunda biraz 'ciddi' ve 'normal' şeyler görmek istiyorsunuz. Sonra birileri kitapla dalga geçer gibi cahilliğin doruklarında 'portakal dilimi' koyunca, olmuyor, olamıyor işte...

Haberin Devamı

Portakalın suyunu çıkartmak!

'Otomatik Portakal' günümüzde de güncelliğini koruyan, popüler kültüre 'süt'ü kazandıran, son derece nitelikli bir distopya. Böyle bir sanat eserini, dalga geçercesine üç portakal dilimi eşliğinde 'like malzemesi'ne çevirmek geldiğimiz durumun özeti. 'Otomatik Portakal'la o kadar ilgilenmiyoruz ki, portakalın suyunu çıkartıyor ve bastığımız yaş tahtanın farkına bile varmıyoruz! Okumadan ahkam kesmediğimiz, nitelikli kitaplara ve yazarlara saygısızlık yaparak kendimizi komik duruma düşürmediğimiz günler diliyorum. Umarım bir gün cehalet örnekleri daha fazla prim yapmaz, 'like' almaz...

can.sisman@milliyet.com.tr

Bunlar da ilginizi çekebilir:


- Danielle Steel 179 kitap yazmayı nasıl başardı?
- En çok okunan kitap ve en çok kitap okuyan ülke
- Bir solukta okuyacağınız 10 efsane roman
- Yaşanmış olayları anlatan 5 korkunç cinayet romanı
- Dünyanın en güzel 10 modern kütüphanesi

Benzer İçerikler