Gündem 'Özbek Hoca'nın esrarengiz ölümü: Siyasi hesaplaşma mı?

'Özbek Hoca'nın esrarengiz ölümü: Siyasi hesaplaşma mı?

12.12.2014 - 09:33 | Son Güncellenme:

Din dersi verdiği dernek önünde sırtından kurşunlanarak öldürüldü. Saldırgan kaçtı. Sırttan giren kurşun vücudu terk etti ve derneğin kapısına saplandı. Özbek asıllı Abdullah Buhari'nin derslerine giren öğrencisi : Hocamızın takip edildiği emniyet tarafından biliniyordu.

Özbek Hocanın esrarengiz ölümü: Siyasi hesaplaşma mı

Zeytinburnu'nda, Özbek asıllı Abdullah Buhari (38), din dersi verdiği İhsan İlmi Hizmetler ve Yardımlaşma Derneği'nin önünde dün uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Çevrede 'Özbek Hoca' olarak tanınan Buhari'nin, Özbek yönetimine muhalif olduğu biliniyordu. Bugün Yeni Şafak gazetesinde yer alan haberde ise Özbekistan istihbaratının ‘Hoca’yı 3 ay önce tehdit ettiği belirtildi. Cinayeti işleyen Çeçen tetikçi ise silahı ve sahte Ukrayna pasaportuyla birlikte Başakşehir’deki evine düzenlenen operasyonla yakalandı. Dün cinayetin ardından konuşan bir öğrencisi, "Hocamızın takip edildiği emniyet tarafından biliniyordu. Bu bir ihmaldir" demişti.

DERNEK ÖNÜNDE SIRTINDAN VURULDU

Olay, dün sabah saat 10.00 sıralarında, Yeşiltepe Mahallesi, 74/3 Sokak üzerinde bulunan İhsan İlmi Hizmetler ve Yardımlaşma Derneği'nin önünde meydana geldi. Çevresinde 'Özbek Hoca' olarak bilinen Abdullah Buhari, her sabah dini ders verdiği derneğe gelmek üzere evinden çıktı. Derneğin önüne geldiği sırada kimliği belirsiz bir kişinin silahlı saldırısına uğradı.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre Buhari'nin arkasından yaklaşan saldırgan, silahı sırtına yaklaştırdıktan sonra tetiğe bastı ve olay yerinden hızla uzaklaştı. Ambulansla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Buhari, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Haberin Devamı

‘HOCAMIZ TAKİP EDİLİYORDU… TEHDİTLER VARDI…’

İhsan İlmi Hizmetler ve Yardımlaşma Derneği'nde görevli ismini vermek istemeyen bir kişi, “Hocamız sabah evden çıkıp derneğe geldiği sırada bir saldırgan sırtından vurarak kaçıyor. Hocamız hastanede hayatını kaybediyor. Hocamızın takip edildiğinden emniyetin haberi vardı. Bu bir ihmaldir. Tehditler vardı" diye konuştu.

SLAHI PARÇALAYIP ATTI AMA…

Olayın hemen ardından operasyon başlatan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Çeçen suikastçı Z.M’yi Başakşehir’deki evinde silahıyla birlikte yakaladı. Suikastın ardından gizlendiği binanın etrafını kuşatan polisin farkına varan Z.M, Buhari’yi öldüren silahı parçalara ayırarak camdan fırlattı. 14’lü suikast silahı, olay yeri inceleme ekipleri tarafından alınarak İstanbul Polis Kriminal Laboratuvarı’na gönderildi. Ukrayna sahte pasaportu taşıdığı belirlenen 27 yaşındaki Z.M’ye suikast görevini kimlerin verdiği araştırılıyor.

Haberin Devamı

3 AY ÖNCE TEHDİT ETTİLER

2002 yılında ‘Abdul Veli Kârî Hoca’nın Özbekistan’da suikast sonucu öldürülmesinin ardından Türkiye’ye gelen ve İstanbul’da dini dersler veren Abdullah Buhari’nin, Özbek istihbaratı tarafından takip edildiği ve aynı kişiler tarafından 3 ay önce de tehdit edildiği belirtiliyor. Dernek görevlisi bir kişi ise “Hocamızın takip edildiğinden emniyetin haberi vardı” diye konuştu.

7 ÇEÇEN ÖLDÜRÜLDÜ

Daha önce de, Türkiye’ye sığınıp değişik illerde yaşayan Çeçenlerin uğradıkları suikastler gündeme gelmişti. 2008 yılından bu yana İstanbul’da 6, Ankara’da da bir Çeçen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.BU suikastların hiçbiri aradan geçen zamana rağmen aydınlatılamadı.