Gündem ‘Özgecan milat oldu, erkek egemen yargı değişiyor’

‘Özgecan milat oldu, erkek egemen yargı değişiyor’

10.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda kadınlara yönelik suçlarda verilen cezaların üst sınırdan verilmesi ve indirim uygulanmaması, kadın hakları savunucuları ve kamuoyu tarafından olumlu karşılanıyor

‘Özgecan milat oldu, erkek  egemen yargı değişiyor’

Mahkemelerin, son dönemde kadınlara yönelik suçlarda cezaları en üst sınırdan vermesi ve indirim uygulamaması dikkat çekiyor. Kadın hakları konusunda çalışan STK’lar, bu durumun yargıda erkek egemen bakış açısının kırılmaya başladığının göstergesi olduğu görüşünde. STK’lara göre ise milat, Özgecan Aslan davası.
Art arda gelen kararlar, yıllardır kadına yönelik şiddetle mücadele eden sivil toplum kuruluşlarını(STK) bir nebze de olsa sevindirdi. Kadın hakları savunucuları ve hukukçular, yargıda erkek egemen algının kırılmaya başladığını belirterek oluşan kamuoyu baskısının kararlara yansıdığını düşünüyor. Milliyet’e konuşan isimlerin görüşleri şöyle:
‘İtirazlara neden oldu’
Defne Bülbül (YARSAV Bşk. Yrd. ve Yargıtay Hakimi): “Geçmişte eril yargının oldukça yanlış uygulamaları oldu. Erkeklerin her türlü şiddetini ve cinsel saldırılarını bir şekilde maruz gören ve hafifletici sebep bulan yargı kararları gördük. Bu, toplumda haklı olarak bir itiraza neden oldu. Ancak son dönemde özellikle kadın örgütlerinin oluşturduğu kamuoyunun da etkisiyle, kadınlara yönelik cinsel suçlar ve cinayet davalarında mahkemeler üst sınırdan cezalar vermeyi uygun buldu. Sorunumuz aslında indirim olup olmamasından ziyade bunun adilce uygulanıp uygulanmaması olmalı.”
Toplum da alkışladı
Gülsüm Kav (Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi): “Bu yargı kararları son dönemde kadınlar yararına gerçekleşen tek olumlu şey bana kalırsa. Bu da kendiliğinden olmadı. Kadına yönelik saldırı konusunda yargının çok cinsiyetçi davrandığı oldukça örnek yaşadık. Bu da kamuoyunda yankı buldu. Ciddi bir mücadele verildi. Bu konuda köşe taşı olan isim elbette Özgecan Arslan oldu. Bu davada üst sınırdan ceza kararı, teamül olarak hukukta da yerini alması toplumun alkışladığı bir karar oldu.”
Kamuoyu duyarlılığı
Avukat Nazan Moroğlu (Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi): “Geçmişte kadına yönelik cinsel saldırı ya da cinayet davalarında birçok mahkeme kararında haksız tahrik ve iyi hal ceza indirimi uygulandığını görüyorduk. Bir yandan kamuoyunda oluşan duyarlılık bir yandan da yargıçların artık olaya tam olarak dikkatlerini toplayıp karar vermesi ve cinsiyetçi tavırlar sergilememesi bu kazanımda etkili oldu.”
Olumlu motive etti
Aydeniz Alisbah Tuskan (İstanbul Barosu Kadın ve Çocuk Haklarından Sorumlu Bşk. Yrd.): “Mahkemelerde kamuoyu oluşması çok büyük bir kazanım. Çünkü bu mahkemeleri daha dikkatli ve adil kararlar almaya sevk etti. Biliyorsunuz Türkiye, kadına yönelik şiddet konusunda uluslararası mahkemelerce mahkûm edilmiş bir ülke. AİHM’de kadınlarını koruyamayan sonrasında da adil cezalar veremeyen bir ülke izlenimi doğdu. Bu da mahkemeleri ister istemez adaleti tecelli ettirme noktasında olumlu motive etti.”