Geri Dön
Parfümler kulağımıza ne fısıldar?

Parfümler kulağımıza ne fısıldar?

Her kadın kendi parfümünü seçmeli. Çünkü parfüm, bir nevi karakterin yansımasıdır. Sizi vezir de edebilir, rezil de...

Ebru KÜÇÜKGÖKDEMİR
Ebru KÜÇÜKGÖKDEMİR

M.Ö. 4 bin tarihine kadar uzanan koku yolculuğu, bitkilerin yakılarak tütsü gibi kullanılmasıyla başladı. Latince kökenli 'parfüm' kelimesi, 'dumandan çıkan' anlamına geliyor. Eski medeniyetler kokuları dini ritüellerde kullanırken, 11'inci yüzyılın başlarında İbn-i Sina, gül suyunu ve eterik yağını damıtarak koku verici maddeyi gülden ayrıştırdı ve böylece estetik gayelerle ilk parfümü üretti. Diğer çiçekler üzerinde de aynı işlemi gerçekleştiren İbn-i Sina, tütsüden daha hafif bir koku elde etmeyi başardı. Parfüm, en modern halini Macarlar sayesinde aldı. 1370’te ilk alkol temelli parfüm olan Macar Suyu, Macar kraliçesi Elizabeth’e sunulmak üzere yapıldı. Sonrasında Araplar'ın çalışmaları, Avrupa damgasını vurdu. 16'ncı yüzyıla kadar parfüm yapımı konusunda İtalya başı çekerken, 17'nci yüzyıldan itibaren Fransa parfüm dünyasının başkenti haline geldi. Mısırlılar, İbn-i Sina, Macarlar, Araplar ve daha birçok ülke ve kişinin çabaları sonunda Fransa'ya yaradı yani.

Haberin Devamı

Şimdi sevdiğim parfümlerin kulağıma ne fısıldadığını söylemek istiyorum size:

  • Versace Crystal Noir EDT: Geceler benden sorulur!
  • Chanel Coco Mademoiselle: Kariyerimde başarılı ve her daim şık kadının kokusuyum.
  • Black Opium: Her kadında olmalıyım, şehvet uyandırıyorum. Kahve ve vanilya seviyorum. İddialıyım ve ilgi çekiyorum.
  • Clinique Happy: Portakal bahçelerinde yürüyorum ve kendimi hafif hissediyorum.
  • My Burberry Blush: Meyveler ve çiçek kokuları arasında hep genç kalıyorum. Bende nar, elma, gül ve yaseminden daha fazlası var.

Bunlar benim deneyimlerim. Bence her kadın kendi parfümünü seçmeli. Çünkü parfüm, bir nevi karakterin yansımasıdır. Sizi vezir de edebilir, rezil de.

Eskilere dönelim mi?

Mısırlılar yıkandıktan sonra vücutlarını kokulu yağlarla ovarmış. Tavsiyem, Mısırlıları dinleyin. Duş sonrası Hindistan cevizi yağı kullanabilirsiniz. Cildi hassas ya da cilt hastalığı olanlara ise, bebeklere sürülen vücut yağlarını öneririm. Yağlı ciltler Hindistan cevizi yağını yüzüne nokta şeklinde sürse bile bezeler oluşur. Dikkatli olun! Yüz başka, vücut başka! Aynı şekilde kayısı yağına da dikkat etmek lazım. Bu da kılcal damarları harekete geçiriyor.

Çinliler lotus ve yasemin delisi. Hafif, beyaz tenli ve minik insanlar oldukları için onlara ferah kokular yetiyor. Zaten tütsüleri var.

Haberin Devamı

Hindistan’a gelirsek... Orada parfüm kullanmak şart! Yasemin, gül, nergis ve sümbül gibi çiçeklerden kokular hazırlanıyor, ancak kutsal kabul edilen sandal ağacı bütün parfümlerin esas bileşenini oluşturur.

"Risksiz bir parfüm istiyorum" diyenler, amber ve misk notalı kokuları tercih edebilir. Ama unutmayın; burada kural şu: Parfümünüzü teninize sıkmayın ve şişeyi üzerinize boşaltmayın!

Benzer İçerikler

Sıradaki Haber
Sıradaki Haber
Sıradaki Haber