Gündem 'Profesyonel askerliğe geçmek doğru değil'

'Profesyonel askerliğe geçmek doğru değil'

10.12.2014 - 03:18 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, profesyonel askerliğe geçmeyi doğru bulmadıklarını, ideal olanın karma askerlik sistemi olduğunu söyledi.

Profesyonel askerliğe geçmek doğru değil

Bedelli askerlik, er ve erbaş alımı ile ilgili olan Askerlik Kanunu ile Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin yapıldığı Meclis'te, milletvekillerinin sorularına cevap veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, sınır hattında nöbet tutan askerlerden birinin cinnet getirip 2 arkadaşını vurması olayına ilişkin bilgi verdi. Bakan İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanlığından kendisine verilen bilgide, olayın faili olan ve diğer iki erbaş ve eri vurduktan sonra intihar ettiği anlaşılan Piyade Er Umut Aslan’ın sol çene altında mermi girişi deliği olduğunun, tüfeğin emniyetinin açık ve sağ başparmağının tetikte olduğunun ve cep telefonunda kız arkadaşı tarafından terk edildiğine dair bir mesaj bulunduğunun belirtildiğini açıkladı.

Türkiye’deki profesyonel ordu sayısının toplamının 223 bin 812, erbaş ve er toplamının 4 bin 806, toplam askeri personel sayısının ise 624 bin 618 olduğunu belirten Bakan Yılmaz, profesyonel askerlik konusunda ise, “Biz profesyonel askerliğe geçmeyi şuanda doğru görmüyoruz. Doğru olanın, ideal olanın karma sistem olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu. Bakan Yılmaz, karma askerlikten yana olduklarının altını çizerek, ileride profesyonel askerliğe geçilebileceği sinyalini verdi. Yılmaz, “Nüfus artış hızımız, gençlerimiz olmazsa, Genelkurmay başkanlığımızın ihtiyacı karşılanmazsa, bizde ileriki dönemde istesek de istemesek de profesyonel askerliğe geçeceğiz” dedi.