Gündem ‘PYD unsurları temizlenecek’

‘PYD unsurları temizlenecek’

30.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önceki gün toplanan MGK’da harekâtın kapsamı ve amacı ilk kez detaylıca belirtildi. Hedefin, ‘PYD unsurlarının temizlenmesi’ ve ‘ÖSO’nun desteklenmesi’ olduğu açık biçimde vurgulandı

‘PYD unsurları temizlenecek’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün toplanan ve yaklaşık 6 saat süren MGK toplantısında Fırat Kalkanı harekâtının kapsamı ve amacı da ilk kez kapsamlı bir biçimde çizildi ve devlet politikası olarak belirlendi.
37 gündür devam eden harekâtın ilk günlerinde Başbakanlık Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan resmi açıklamada, harekâtın amacı, “Başta DEAŞ olmak üzere Suriye’deki terör örgütleri unsurlarından ülkemize yönelen tehditlerin uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı kapsamında bertaraf edilmesi, sınır hattımızın terör unsurlarından temizlenmesi, DAEŞ’le Mücadele Uluslararası Koalisyonu’na destek vermek” olarak tanımlanmış, harekâtın ilk günü askeri kaynaklar ise amacı ‘hudut güvenliğini sağlamak’, ‘DEAŞ ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek vermek’ ve ‘Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak’ olarak tanımlamıştı.
O ülkelere mesaj
Önceki gün yayımlanan bildiride ‘sınırdaki PYD-YPG unsurlarının temizlenmesi’ kavramı da harekâtın kapsamına girerken, IŞİD ile mücadelenin ‘başka terör örgütlerine alan açmadan’ yürütülebileceğinin gösterildiğinin vurgulanması, IŞİD ile mücadelede PYD’yi kullanan ülkelere mesaj olarak yorumlandı. Aynı şekilde ‘uçuşa yasak bölge’ ve ‘terörden arındırılmış güvenli bölge’ tezi de resmi devlet tezi olarak bildiriye girdi.
‘ÖSO desteklenecek’
Bildirinin ilgili bölümü şöyle: “Bölgedeki siyasi ve askeri gelişmeler ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir. Bu kapsamda hudutlarımızda bir terör koridorunun oluşmaması için başlatılan Fırat Kalkanı harekâtının öncelikli iki amacından ilkinin, sınır güvenliğimizin sağlanması ve bölgede yaşayanların can ve mal güvenliğinin temin edilmesi; ikincisinin ise, buradaki DEAŞ ile PYD-YPG terör unsurlarının bütünüyle temizlenmesi için ÖSO’nun desteklenmesi olduğu bir kez daha kaydedilmiştir. Mağdurlara insani yardımı yapan Türkiye’nin uluslararası toplumdan yeterli desteği alamasa dahi, bu tavrını sürdüreceğinin altı çizilmiştir.”