Siyaset ‘Rakka’ya sıcak bakıyoruz’

‘Rakka’ya sıcak bakıyoruz’

08.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Rakka’nın DAEŞ’ten temizlenmesi için ABD ile yürütülecek operasyona sıcak bakıyoruz” dedi›› Yurt içindeki terör operasyonlarına yönelik de bilgi veren Canikli “229 önemli olay önlendi. Bunların 19’u canlı bomba eylemi” diye konuştu

‘Rakka’ya  sıcak bakıyoruz’

Bakanlar Kurulu dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un yurt dışında olması nedeniyle Bakanlar Kurulu açıklamasını Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yaptı. Canikli, özetle, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

12 NOKTADA OPERASYONLAR: BTÖ ile mücadele çerçevesinde 15 Ağustos-7 Eylül arasında 12 farklı noktada orta ölçekte opreasyonlar gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede Kars Kağızman, Çembe ve Modur bölgelerinde, Bingöl Merkez Bağdantepe bölgesinde, Tunceli Merkez, Yapracık civarında, Diyarbakır Lice-Hani kırsalında, Mardin Savur, Şenocak bölgesinde, Şırnak Beytüşşebap Ilıca, Beytüşşebap Hisarkapı ve Şırnak Merkez Hanamus bölgelerinde son derece başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

39 BOMBALI ARAÇ: Bugüne kadar 229 tane önemli olay önlenmiştir. Bunların 155’i patlayıcıların engellenmesi, 39 tanesi bombalı araç patlatma teşebbüsünün engellenmesi 19 tanesi canlı bomba hadisesinin engellenmesi ve 24 olay da eylem yapma hazırlığındaki örgüt mensuplarının ele geçirilmesi şeklinde ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

CERABLUS’A ELEKTRİK VERİLECEK: Fırat Kalkanı operasyonunun temel amacı ülkemizin sınır güvenliğinin sağlanmasıdır. Temel amaç olmamakla birlikte göçmenlerin kendi topraklarına dönmelerini sağlamak amacıyla uygun ortam oluşturmak, amaçlardan bir tanesidir. Suriyelilerin bu bölgeye dönmeleri için teşvik ediyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren Cerablus’a Türkiye’den elektrik verilmeye başlanacak.

772 KİLOMETREKARE ALAN: Şu ana kadar 772 kilometrekare alan DEAŞ’tan temizlendi ve ÖSO’nun kontrolündedir. Kontrol altına alınan bölgelerde nizamın sağlanması için her türlü çalışma yapılıyor. 15. günü itibariyle maalesef 4 şehidimiz 19 yaralımız var. 4 tane tankımız ağır hasar gördü. Bir tane de zırhlı muharebe aracımız hafif şekilde hasar gördü. ÖSO’dan 14 şehit, 27 yaralı var. Terör örgütlerinden ise DEAŞ ile YPG’den 110’a yakın ölü, 5 yaralı, 7 tane terör örgütü mensubu teslim alındı, 6 havan topu noktası, 6 araç, 32 bina imha edildi. 1 kontrol noktası ve 1 savunma mezvii yine bu harekat sırasında terör örgütlerine ait bu yerler imha edildi. Bölgenin 95 kilometre eninde 40-45 metre genişliğinde bir hattın uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi ve buralarda kurulacak şehirlerde Suriyelilerin buralarda ikamet edilmelerinin sağlanması noktasında Türkiye’nin bir tezi var ve bunu diğer aktörlerle konuşuyoruz.

Haberin Devamı

OBAMA’YA İLETTİK: Rakka’nın DEAŞ’tan temizlenmesine ilişkin olarak Obama’nın Cumhurbaşkanımızdan birlikte yapılmasına ilişkin bir talebi oldu ve sıcak baktığını ifade etti. Teknik görüşmeler yapılmasına karar verildi. Şu an itibariyle bu görüşmeler devam ediyor. Takvimlendirme adına bir netlik kazanmadı ama Türkiye olarak böyle bir operasyona birlikte yürütülmesi noktasında sıcak baktığımızı ve Cumhurbaşkanının bunu Obama’ya ifade ettiğini belirtmek isterim. Musul’a yapılacak harekatta PKK’nın rol olarak meşruiyet kazanma çabası içinde olduğunu biliyoruz. Böyle terör örgütünün meşruiyet kazanmasını sağlayacak adım atmasına biz sıcak bakmıyoruz.

İADE EDECEĞİZ: FETÖ’yle bağlantılı oldukyarı gerekçesiyle görevden alınanlar arasında yanlışlık olduğu anlaşılan olursa, onları görevlerine iade edeceğiz. En son yayınlanan KHK’da, daha önceki KHK’larda FETÖ’ye bağlı olduğu gerekçesiyle kapatılan 15’e yakın eğitim öğretim kurumunu biz tekrar açtık ve iade ettik sahiplerine.

Haberin Devamı

KREDİ KARTI DÜZENLEMESİ

Canikli şöyle konuştu: “Tüketici kredileri ve kredi kartlarıyla ilgili çalışmamız aşağı yukarı tamamlandı. Bir yandan kredi kartlarındaki taksit sınırlandırma getirilemsiyle ekonomik aktivitelerdeki daralmayı ortadan kaldıracak bir çalışma yapıyoruz. 2016 yılının ilk 6 ayında kredi kartlarının kullanımındaki reel artış negatif. Aynı şey tüketici kredilerinin kullanımında da geçerli. Burada bir tahrik edici, ticareti hareketlendirici adım atılması gerekiyor. Bunun için hem kredi kartlarının hem de tüketici kredilerinin alışverişte taksit uygulamasının sağlanması gerekiyor. Cep telefonunda biliyorsunuz taksit imkanı yok ama başka yollarla arkasından dolanarak bu kural ihlal edildi. Arkadan dolanma yöntemlerinin de önünü kapatacağız tamamen. Bayramdan sonraya kalacak düzenleme.”