Gündem ‘Referanduma kadar vatandaşlık yok’

‘Referanduma kadar vatandaşlık yok’

24.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Suriyelilere vatandaşlıkla ilgili olarak, 16 Nisan’a kadar hiçbir Suriyeliye vatandaşlık vermenin söz konusu olmadığını söyledi

‘Referanduma kadar vatandaşlık yok’

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, belli alanda uzman, yüksek tahsil yapmış veya Türkiye’de çalışma izni olan, aileleriyle birlikte sayıları 80 binden fazla Suriyelinin tespit edildiğini ve bu isimlere vatandaşlık verilmesinin planlandığını söyleyedi. Kaynak, “Ancak 16 Nisan’a kadar herhangi bir Suriyeliye vatandaşlık verme düşüncemiz yok” dedi.
Başbakan Yardımcısı Kaynak, KADEM ve AFAD’ın Türkiye’deki Suriyeli mültecilere yönelik ekonomik ve sosyal uyum projesinin lansmanında gazetecilerin, “Suriyelilere vatandaşlık verilmesi” ile ilgili sorularını yanıtladı.
‘Yanlış bir düşünce’
Suriye’ye dönmek istemeyen, Türkiye vatandaşı olmak isteyen Suriyelilere vatandaşlık verme hususunda hükümetin kararını hatırlatan Kaynak, “Bunun için kendi alanlarında uzman olan. İçinde sanatçısından mühendisine doktorundan eczacısına birçok insan var. İkincisi Türkiye’de çalışma izni verilmiş olan. Öncelikle belli alanda uzman olanları, yüksek tahsil yapanları ve Türkiye’de çalışma izni olanları İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi belirledi. Muhtemelen 20 bin-20 bin 500 aile bulundu. Bu da 80 bine yakın nüfus yapıyor” dedi.
Tespit edilen Suriyeliler için otomatik olarak vatandaşlığa geçişin mümkün olmayacağını söyleyen Kaynak, şunları kaydetti:
“Bunlar iç ve dış güvenlik teşkilatımız tarafından araştırılacaklar. Ülke güvenliğimize aykırı olmayacak, ülke güvenliğimiz için tehdit ve risk oluşturmayacak kişiler vatandaşlığa alınacak. Ancak bu vatandaşlık hususunda da, Türkiye’nin önünde tarihi öneme haiz bir halk oylaması var, 16 Nisan’da. Yapılan sansasyonel haberlerin biri de buydu. ‘Suriyelilere vatandaşlık verilecek ve bunlar nisan ayında yapılacak referandumda oy kullanacaklar’ denildi.
Bu olağanüstü yanlış bir düşünce. Türkiye’de 55 milyonu aşkın seçmen var. Bu seçmen içerisinde 10 bin-20 bin Suriyeli seçmen neyi değiştirebilir? Ya da bu anayasa değişikliği projesini ortaya getiren siyasi partilerin 10-15 bin ilave oyla neticeyi değiştireceğini düşünmek gerçekten büyük hata. Ama buna rağmen akılda bir tereddüt kalmasın diye bu vatandaşlık konusu, 16 Nisan’dan sonra daha da netleşecek.”
İstanbul’daki Suriyeliler
İstanbul Valisi Vasip Şahin’in, İstanbul’da Suriyelilere vatandaşlık verilmesine başlandığı, hatta 2 bin kişi hakkında dosyanın hazırlanarak Ankara’ya gönderildiği yönündeki açıklamasının sorulduğu Kaynak, şunları söyledi:
“Sistem şöyle işleyecek: Valilikler, bir ön çalışma yapıp, bu söylediğimiz kriterler içerisinde olanları, İçişleri Bakanlığımıza gönderiyorlar. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi çalışıyor. 16 Nisan’a kadar harhangi bir Suriyeliye vatandaşlık verme düşüncemiz yok.”