Gündem 'Resmi gazetede yayınlandıktan 3 dakika sonra açıklarız'

'Resmi gazetede yayınlandıktan 3 dakika sonra açıklarız'

11.09.2014 - 20:27 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı öğretmen atamalarının resmi gazetede yayınlandıktan 3 dakika sonra kontejanlarını açıklayacaklarını söyledi. Bakan Avcı Kürtçe eğitim konusunda da "Kürtçe seçmeli ders için 10 öğrenciden aşağı da sınıf açmıyoruz" dedi.

Resmi gazetede yayınlandıktan 3 dakika sonra açıklarız

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Eskişehir’e gelen Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Polisevi çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Avcı öğretmen atamalarıyla ilgili yasanın mecliste yayınlanmasının ardından kontenjanları açıklayacakları söyledi. Avcı şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Yasa meclisten çıkar çıkmaz, daha doğrusu resmi gazetede yayınlanır yayınlanmaz biz hazırlıklarımızı tamamladık, kontenjanlarımızı belirledik, kılavuzumuzu da hazırlamıştık zaten. İnşallah bugün yarın resmi gazetede yayınlanır, biz de hemen resmi gazetede yayınlandıktan 3 dakika sonra kontenjanlarımızı açıklarız, ve tercihleri almaya başlarız. Yönetmenliğimize göre yasa çıktıktan sonra yani yasanın çıkması resmi gazetede yayınlanmasından sonra 5 iş günü tercihleri almamız gerekiyor. Yönetmenliğe göre, demek ki resmi gazetede hangi gün yayınlanırsa onun üzerine 5 gün koyacağız, 5 iş günü tercihleri alacağız, müracaatları alacağız ve sonra o gün akşam da, beşinci günün akşamı da inşallah atamalarımızı gerçekleştirmiş olacağız."

TÜRKÇE DIŞINDA EĞİTİM KONUSU BAKANLAR KURULU KARARINA BAĞLI

Kürtçe eğitim konusuyla ilgili bir soruya da yanıt veren Bakan Nabi Avcı, Türkçe dışında herhangi bir dilde eğitim yapılabileceği konusunun bakanlar kurulu kararına bağlı olduğunu söyledi. Bakan Avcı şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Biliyorsunuz bizim Türkçe dışında, bir defa Türkçe resmi dil olarak bütün okullarda resmi dil olarak ancak Türkçe okutulabilir. Onun dışında bazı dersler İngilizce, Fransızca, Almanca okutulan okullarımız var bildiğiniz gibi. Türkçe dışında hangi dillerin belirli derslerde eğitim öğretim dili olarak kullanılabileceği konusu bakanlar kurulu kararıyla tespit edilir.

Özel okul açmak da bizde Türkiye’deki mevzuata göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü yetkisindedir. Dolayısıyla ister sadece Türkçe eğitim yapan ister bir başka yabancı dilde eğitim yapan, isten bakanlar kurulu tarafından onaylandığı takdirde Kütçe, bazı dersleri Kürtçe okutmak isteyen okullar olsun, bunlar özel statüsünde açılacaksa o zaman Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nden belli kriterleri karşılamak koşuluyla izin almaları gerekir. Ama eğer Kürtçe eğitiminden kastınız dil eğitimiyse Kürtçe dil eğitimi veren kurslara zaten 2 yıl önce biliyorsunuz izin verilmişti. Bildiğim kadarıyla 14 kurum Kürtçe dil eğitimi vermek için müracaat etmişti. Bunların 9’u kapanmış 5’i faaliyetlerine devam ediyor. Orda bir sınırlama yok. Fransızca, İngilizce, Almanca, Rusça dil kursu açabildiğiniz gibi Kürtçe veya Boşnakça da dil kursu açabilirsiniz onda bir sorun yok. Ayrıca Kürtçeyi biliyorsunuz seçmeli ders olarak 2 yıldan beri okullarımızda isteyen öğrencilerimize seçmeli ders olarak veriyoruz."

EN AZ 10 ÖĞRENCİNİN TALEP ETMESİ LAZIM

Bakan Avcı seçmeli ders sınıfı açılabilinmesi için en az 10 öğrencinin talepte bulunması gerektiğini belirtti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı şunları kaydetti: "İster Kırmançi, ister Zazaki seçmeli ders almak isteyen öğrencilerimiz olsun, isterse bir başka seçmeli ders almak isteyen, seçmeli ders sınıfı açabilmemiz için en az 10 öğrencinin o sınıfta talep etmesi lazım. 10 öğrenci bir araya gelip böyle bir dersi talep ettiği zaman biz öğretmen şartlarımıza da bakarak o seçmeli dersi açıyoruz. İki yıldan beri Kürtçe konusunda da hem Kırmançi hem Zazaki seçmeli derslerimiz var. Bunu seçen öğrencilerimiz de var.

Haberin Devamı

Bugüne kadar bunlara norm kadro tayin etmedik öğretmenler için. Niye? Çünkü hangi okulda kaç öğrencinin seçmeli ders olarak bu dersleri seçeceğini bilmiyoruz. Bilmediğimiz için de rastgele okullara norm kadro oluşturamayız. Ama şimdi iki yıllık birikimimize, iki yıllık deneyimimize bakarak belli yerlerde belli okullarda bu derslerin yoğunluklu olarak seçilebileceğini gördüğümüz her yerde bu norm kadroları oluşturmak için çalışma yaptık. Bu yıl çok az bir sayıyla başlayabiliyoruz. Çünkü emin olduğumuz yerlerde yani ’Mutlaka bu okulda bu dersler seçilecek’ diye emin olduğumuz yerlerde norm kadroları da oluşturduk. Atamalarla birlikte onu açıklarız. Bu bir başlangıçtır, diğer yaşayan dil ve lehçelerde de Lazca, Boşnakça veya bir başka dilde seçmeli dil talepleri olduğu zaman onları değerlendiriyoruz, ama 10 öğrenciden aşağı da sınıf açamıyoruz."